Žele samostalnost

Gorski kotar želi podružnicu unutar aglomeracije Rijeka: ‘Već smo pokazali da možemo sami’

Marinko Krmpotić

Domaćin sastanka koordinacije goranskih čelnika bio je Mrkopalj / foto M. KRMPOTIĆ

Domaćin sastanka koordinacije goranskih čelnika bio je Mrkopalj / foto M. KRMPOTIĆ

Mogućnost osnivanja podružnice – koja bi ipak značila određenu samostalnost – postoji ako godišnje ostvarujemo prodaju od 500.000 kubika vode, a tu količinu ima devet goranskih općina i gradova – rekao je Boro Tomić, direktor Komunalca, poduzeća koje upravlja sustavima vodoopskrbe i odvodnjeMRKOPALJ – Budućnost goranskih vodoopskrbnih i odvodnih sustava u sklopu skorašnje reorganizacije cjelokupnog tog sustava u Hrvatskoj te detaljno predstavljanje Master plana razvoja goranskog turizma županijskim vijećnicima, bile su najzanimljivije točke u Mrkoplju održanog sastanka koordinacije goranskih čelnika.


O reorganizaciji cjelokupnog sustava predstavnici Primorsko-goranske županije bit će upoznati na savjetovanju koje će za njih danas biti održano u Zagrebu, a svjedočit će mu – dogovoreno je na koordinaciji – i većina goranskih čelnika. Naime, cilj je Gorana da istaknu kako bi, zbog specifičnosti njihovog područja, Gorski kotar trebao zadržati određenu dozu samostalnosti, odnosno postojati kao svojevresna podružnica u okviru budućeg Uslužnog područja Rijeka u koji bi ušli svi postojeći sustavi vodoopskrbe i odvodnje Primorsko-goranske županije.


Pojašnjavajući prijedlog te ideje, Boro Tomić, direktor delničkog Komunalca, poduzeća koje upravlja sustavima vodoopskrbe i odvodnje na području sedam goranskih lokalnih samouprava, rekao je da su do sada Gorani pokazali da mogu i sami.


Boro Tomić, direktor delničkog Komunalca / Foto M. KRMPOTIĆ

Boro Tomić, direktor delničkog Komunalca / Foto M. KRMPOTIĆ
 


Veliki projekti


– Primjerice, kroz niz velikih projekata kakva je aktualna švicarsko-hrvatska donacija jasno se pokazuje da možemo biti samostalni. Koliko će to biti moguće uđemo li u aglomeraciju Rijeka, zaista je upitno. Mogućnost osnivanja podružnice – koja bi ipak značila određenu samostalnost – postoji ako godišnje ostvarujemo prodaju od 500.000 kubika vode, a tu količinu ima devet goranskih općina i gradova – rekao je Tomić na čiji su prijedlog goranski čelnici prihvatili da danas na spomenutom savjetovanju vide i eventualno predlože mogućnost osnivanja goranske podružnice koja bi bila dio aglomeracije Rijeka.


Ministarstvo će pomoći s 8,8 milijuna kuna


Lijepa vijest s ovog sastanka je svakako da će Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova osigurati pomoć od 8,8 milijuna kuna onim goranskim lokalnim samoupravama koje sudjeluju u švicarsko-hrvatskoj donaciji vezanoj uz sustav izgradnje vodoopskrbe i odvodnje. Ugovore o tome potpisala je u Zagrebu ministrica Nataša Tramišak, a spomenutih 8,8 milijuna kuna raspoređeno je tako da će Delnice dobiti 3,9 milijuna kuna, Fužine 3 milijuna kuna te Brod Moravice i Skrad, koji su zajedno u projektu, 1,8 milijuna kuna. Spomenuta sredstva ovim će lokalnim samoupravama doći jako dobro jer u cjelokupnoj realizaciji financijski vrlo zahtjevnih projekata sudjeluju s 10 posto, što je za njihove proračune jako puno.


Druga svegoranska tema koju će se nastojati predstaviti široj zajednici – konkretnije vijećnicima Skupštine Primorsko-goranske županije – bit će Master plan razvoja turizma Gorskog kotara. Inicijativu za predstavljanjem pokrenuo je na ovoj sjednici kao gost nazočan direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg, a jednoglasno su je prihvatili svi sjednici nazočni čelnici. O mogućnostima razvoja goranskog turizma utemeljenim na tom dokumentu – u čijoj je izradi financijski sudjelovao i PGŽ – sva potrebna saznanja trebali bi imati i županijski vijećnici, rekao je Hrg i dodao:


Razvoj turizma


– Niz velikih projekata, točnije njih 14, ima visoku razinu spremnosti za realizaciju. Konkretno, za njih je riješeno više od 60 posto sve potrebne dokumentacije i dozvola, što znači da se kod niza njih u realizaciju može krenuti vrlo brzo. Njihova ukupna vrijednost procjenjuje se na 80 do 100 milijuna kuna. Dio sredstava, pretpostavljamo više od 30 milijuna kuna, sigurno možemo povući iz državnih i EU izvora, ali logično je da bismo voljeli i željeli da i Županija u daleko većoj mjeri no do sada sudjeluje u sufinanciranju jer je, u konačnici, riječ o projektima koji se realiziraju na njenom području i koji sigurno potpomažu razvoju turizma cijele županije te se uklapaju u ideju izgradnje sportske infrastrukture vezane uz eventualnu kandidaturu Gorskog kotara za Univerzijadu, ideju koju je PGŽ podržao – rekao je Hrg, a goranski su čelnici jednoglasno prihvatili njegov prijedlog kvalitetnog predstavljanja spomenutih 14 projekata, odnosno Master plana razvoja turizma Gorskog kotara.


Petar Hrg / Foto M. KRMPOTIĆ

Petar Hrg / Foto M. KRMPOTIĆ


 


Prvi korak u tom predstavljanju je izrada ekonomskih efekata koje bi njihova realizacija donijela ovom prostoru, a budući da je ta procjena u završnoj fazi, Gorani se nadaju da bi predstavljanje njihovih projekata i Master plana razvoja turizma Gorskog kotara županijskim vijećnicima moglo uslijediti već u tijeku ove jeseni.