Odličan trend

Gorski kotar u veljači imao tek 36 slučajeva korone, u Skradu i Brodu Moravice nijedan

Marinko Krmpotić

Najviše COVID-19 pozitivnih bilo je u Delnicama (13), Čabar ih je imao osmero, Vrbovsko šest, Lokve četiri, Mrkopalj i Ravna Gora po dva, Fužine jednoga, a Brod Moravice i Skrad – »nulu«DELNICE – Drugi mjesec zaredom na području Gorskog kotara broj oboljelih od koronavirusa pada. To je itekako dobra vijest, a još je bolja da je ukupan broj oboljelih zaista malen, što nagovještava mogućnost povlačenja ove opasne bolesti.


U prosincu 2020. godine je u devet goranskih općina i gradova zaraženo bilo 347 ljudi, u siječnju je taj broj bitno pao i iznosio svega 77 registriranih, a sad je stanje takvo da je u 28 dana veljače zabilježeno svega 36 slučajeva, što je gotovo deset puta manje no u prosincu prošle godine! Naravno, u obzir treba uzeti činjenicu da je veljača za tri dana kraća od prosinca, ali i uz to, neosporno ostaje da je broj zaraženih u padu.


Mali brojevi


Konkretno, od 36 u veljači izbrojenih slučajeva, najviše ih je – gotovo trećina – u Delnicama, gdje je zabilježeno 13 oboljelih. Sve ostale goranske lokalne samouprave su brojem zaraženih jednoznamenkaste, pa tako Čabar ima osmero, Vrbovsko šest, Lokve četiri, Mrkopalj i Ravna Gora po dva, Fužine jednoga, a Brod Moravice i Skrad cijelu su veljaču izdržale bez ijednog oboljelog.
U odnosu na siječanj, spomenute brojke su u padu u svim sredinama osim u Lokvama, gdje su s jednog jedinog iz siječnja skočili na četiri u veljači te u Mrkoplju, gdje se nula iz siječnja pretvorila u broj dva u veljači. No, taj rast vezan je uz male brojeve pa definitivno nije dramatičan, dok je s druge strane pad broja zaraženih puno izraženiji pa su, primjerice, Delnice s 26 siječanjskih pale na 13 u veljači, Vrbovsko je s 20 došlo na samo šest, Čabar sa 17 na 8, Ravna Gora s 5 na 2…


Koronom najnedodirnutija sredina i dalje je Skrad, gdje je posljednji prijavljeni slučaj registriran zadnjeg dana prošle godine, što znači da je Skrad puna dva mjeseca bez oboljelih. Blizu su mu i Brod Moravice koje su zadnjeg »koronaša« registrirale 14. siječnja. Ravna Gora »čista« je od 9. veljače, kad je prijavljen jedan slučaj, Fužine od 11. veljače, Vrbovsko od 17. veljače nema niti jednog registriranog, a zanimljiv je Mrkopalj koji je 5. veljače imao jedan slučaj te drugi – zadnjeg dana veljače! Najviše zaraženih u jednom danu bilježe Delnice koje su 1. veljače izbrojile tri, a 22. veljače četiri zaražena, pri čemu je zanimljivo da su oba ta datuma pala na – ponedjeljak! Ukupno je najviše zaraženih u jednom danu bilo 11. veljače (četvrtak) kad ih je bilo ukupno pet (Vrbovsko 2, Čabar, Fužine i Lokve po jednog), ali je itekako lijepo čuti da je od 28 dana veljače, čak 11 dana nije bilo nijednog registriranog oboljelog, a osam dana zaredom bio je samo jedan zaraženi.


Situacija jako dobra


Stanje je još bolje kad se pogleda samo posljednjih 14 dana, pri čemu je u usporedbi s prethodnih 14 dana veljače također zabilježen pad. Istina minimalan, ali pad. Naime, u prvih 14 dana veljače prostor Gorskog kotara imao je 19 zaraženih, a u drugom dijelu veljače bilo ih je 17, što je za dva manje. Više od pola od ukupno 17 registriranih u posljednja dva tjedna odnosi se na Delnice (9), Lokve su na tri, samo po dva imaju Čabar i Vrbovsko, Mrkopalj ima jednog (registriran 28. veljače, zadnjeg dana mjeseca), a bez ijednog registriranog oboljelog od bolesti COVID-19 su u posljednja dva tjedna Brod Moravice, Fužine, Ravna Gora i Skrad. Gorski kotar, očigledno je, drži se jako dobro pa treba učiniti sve da tako ostane i dalje. Dobro je da je cijepljenje počelo i nadati se treba da će broj doza cjepiva rasti iz tjedna u tjedan jer će se i na taj način podizati razina zaštite. Otvaranje terasa kafića je dobro, ne samo zbog ugostitelja, već i zbog psihe i životnih navika svih ljudi, ali pojačano druženje ne bi smjelo značiti i potpuno opuštanje jer koliko god je ovih 36 slučajeva zaista malo, ipak je bolest još uvijek tu i sigurno joj, s obzirom na svjetska iskustva, ne treba puno da se opet rasplamsa.


Zato pamet u glavu, a to znači s koronom i dalje oprezno i na distanci pa ćemo, nadamo se, svi zajedno dočekati neka bolja i normalnija vremena.


Gorski kotar i otoci najsigurniji


Usporedba broja oboljelih u posljednja dva tjedna iznova pokazuje da se baš Gorski kotar – uz kvarnerske otoke – ubraja u sigurnije dijelove zeleno-plave županije. Tako uz četiri goranske sredine (Brod Moravice, Fužine, Ravna Gora, Skrad) »nulu« bilježe još i Cres, Mošćenička Draga i Vrbnik, po jednog zaraženog uz Mrkopalj imaju i Lopar i Punat, na samo tri registrirana su uz Lokve još i Čavle te Omišalj, na pet su Lovran i Vinodolska Općina… S druge strane ljestvice su Rijeka (193), Opatija (26), Mali Lošinj (23), Matulji (21), Rab (20), Kostrena (15), Kastav, Novi Vinodolski (14)…