Dan općine Lokve

‘Gorski kotar političarima je tek mali komad magle na putu između Rijeke i Zagreba’. Načelnik Lokava citirao i – Haustor

Marinko Krmpotić

Svoj govor Toni Štimac, načelnik Lokava, završio je citatom iz pjesme grupe Haustor »Izađi i bori se!«LOKVE – Darko Rundek, vođa kultne hrvatske novovalne grupe Haustor, vjerojatno se pišući pjesmu »Šejn« nije nadao da će ga se citirati pri, primjerice, proslavama dana općine. No, baš to dogodilo se na jučerašnjoj Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Lokava na kojoj je svoj govor Toni Štimac, načelnik te goranske lokalne samouprave, završio citatom iz te pjesme, točnije riječima »Izađi i bori se!«. Naravno, poruka je jasna i upućena je svim Goranima čiji zavičaj, smatra veliki broj Gorana, ne doživljava dovoljnu potporu i razumijevanje viših državnih i županijskih instanci.


No, o tome su više od Štimca govorili ostali sudionici Sjednice održane u povodu Dana Općine i Župe Lokve. Načelnik Štimac okrenuo se ponajprije prezentaciji onog što je u posljednjih godinu dana realizirano, odnosno planovima za sljedeću godinu.


Okretanje turizmu


– Vlastitim smo sredstvima osigurali izmjene Prostornog plana čime omogućavamo razvoj Lokava za naredne četiri godine pri čemu je cilj razvijati poduzetništvo, privredu i turizam. Raduje pritom činjenica da se na našem području trenutačno gradi šest novih kuća od kojih će dio imati u ponudi nove smještajne kapacitete, a baš veliki rast u odnosu na postojećih 130 kreveta jedan nam je od ciljeva. Puno smo poslova i projekata realizirali uz sufinanciranje iz izvanproračunskih izvora. Županiji smo zahvalni na pomoći u kupnji ratraka, nastavku uređenja šetnice uz Lokvarsko jezero, asfaltiranju prometnica, sufinanciranju javnog prijevoza, pomoći udruzi mladih te uređenju vatrogasnog skladišta. Iz državnih fondova novac smo koristili za uređenje dječjeg vrtića i stare učiteljske zgrade koju pretvaramo u objekt s nizom zanimljivih turističkih i kulturno-povijesnih sadržaja. Uz pomoć EU projekata kraju se privode poslovi na uređenju Društveno-kulturnog centra »Žaba« i Edukacijske ribičke staze uz Lokvarsko jezero, a u planu nam je uređenje biciklističke staze oko Lokava, izgradnja sportske dvorane te uključivanje u švicarsko-hrvatsku darovnicu vezanu uz izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje. Iz općinskog proračuna pomažemo i mještanima Lokava – od vrtića i škole (smještaj, prijevoz, udžbenici) do raznih udruga koje djeluju u mjestu, rekao je Štimac koji je u dijelu govora vezanom uz potrebu aktivnijeg doprinosa viših institucija naglasio da Zakon o brdsko-planinskom području, koji je donijet 2019. godine, u osnovi još ne funkcionira.
– Nadam se da je to zbog objektivnih okolnosti, a ne činjenice da je ukupan broj Gorana toliki da su pomalo nebitni pri izborima. Jer, Gorski kotar državi daje veliki dio bogatstava ovog područja, od šume do vode, a kroz naše područje prolaze i brojni prometni i energetski koridori od kojih cijela Hrvatska itekako ima koristi, rekao je Štimac.


Više ulažu stranci nego naši


Pozdravljajući Lokvarce u ime goranskih lokalnih samouprava načelnik Mrkoplja Josip Brozović osvrnuo se na predstojeću sjednicu Skupštine PGŽ-a koja bi u rujnu trebala biti održana u Ravnoj Gori te napomenuo kako ne bi bilo dobro da se taj skup pretvori u slušaonicu o ulaganjima Županije u Gorski kotar.


– Ako će nam već o tome govoriti, neka donesu i podatke o tome koliko su istodobno uložili u druge dijelove županije. Nismo zadovoljni ni odnosom države i smatramo da bi dobro bilo osnovati državno tijelo ili odbor koji bi sustavno i planski radili na razvoju Gorskog kotara. U suprotnom naš će zavičaj ostati ono što je sada za većinu političara – komad magle na putu između Rijeke i Zagreba. I država i županija moraju ulagati više. Pogledajte ulaganja vezana uz švicarsku darovnicu. Ispada da u nas više ulažu stranci no naši, rekao je Brozović.


Međusobne prozivke


Boje županije branio je Petar Mamula, dožupan iz redova srpske nacionalnosti, najavivši da će na toj sjednici biti govora o dodatnom jačanju već postojećih mjera, odnosno dogovoru o novim projektima i programima vezanim uz proračun za sljedeću godinu.


– No, isto tako tražit ćemo i veće učešće države u svemu vezanom uz ruralne krajeve, a to znači i Gorski kotar. Primjerice, zašto se u Lokvama ne bi mogla pokrenuti aktivnost nekadašnjeg autokampa. Tu su kočnice samo birokratske prepreke vezane uz državno zemljište. Ili, ne bi li se pri realizaciji švicarske darovnice goranskim općinama i gradovima moglo pomoći iz državnih sredstava, jer su financijske konstrukcije tih projekata tolike da ugrožavaju proračune goranskih lokalnih samouprava, rekao je Mamula.


Pozdrave s državne razine Lokvarcima je uputio saborski zastupnik Tomislav Klarić iznova im poručivši da se trebaju ujediniti, govoriti i – lupiti šakom o stol.


– Država kroz brojne primjere infrastrukture ulaže baš na području ove županije, pa i u Gorskom kotaru. Naravno, pomoć uvijek može biti veća. Županija bi morala biti motor razvoja ovog svog dijela, i to ne samo financijski, već i stručno. Iz Županije kažu da će poslati poruku Markovom trgu, a možda bi Gorani trebali poslati i poruku Rijeci, odnosno Županiji. Nemojte pristajati na mrvice sa stola. Ne prihvaćajte sitniš od nekoliko desetaka tisuća kuna, a istodobno se u jednu planinu gdje nitko ne živi ulažu stotine milijuna kuna, rekao je Klarić.


Slavlje u park-šumi


Sjednica je održana u prekrasnom okružju Park-šume Golubinjak koju je nazočnima predstavila predsjednica Općinskog vijeća Lokava Sandra Okanović najavivši za narednu godinu sjednicu u još jednom lokvarskom biseru – Mrzloj Vodici.


Program je vodila delnička novinarka Sandra Kljaić, a ukrasili su ga svojim nastupima Marko Čop, Leona Vuković, Leona Šehić i Irina Čop.


Dobitnici godišnjih priznanja


Najsvečaniji dio sjednice bila je podjela prigodnih godišnjih priznanja. Godišnju nagradu Općine Lokve dobili su Fran Žagar za rezultate u podvodnoj orijentaciji i daljinskom plivanju, Planinarsko društvo Špičunak za 15 godina rada te Radovan Štih za sportske uspjehe u streljaštvu. Zahvalnice su dobili Marina Marković za sportske uspjehe, Milivoj Diklić za doprinos društvenom i kulturnom životu Lokava. Mladenko Štengl za aktivnosti dobrovoljnog darivanja krvi, Danijela Marković za rad na području prevencije ovisnosti, Tomislav Maras za pomoć ljudima stradalima u potresu na Banovini te Bogomir Mihelčić za višegodišnji doprinos u turističkim, sportskim i aktivnostima kulture. U ime nagrađenih riječi zahvale uputio je Milivoj Diklić.