Snijeg u G. kotaru

Stari Gorani kažu da nakon dvije blage zime sigurno dolazi jedna žestoka

Marinko KrmpotićDELNICE – Drugi snijeg koji je na području Gorskog kotara pao ove jeseni (još uvijek je jesen!) nikoga nije iznenadio. Što zato jer je prognozama i bio najavljen, što zbog činjenice da krajem studenoga snijeg na području Gorskog kotara i nije neko čudo iliti vijest. U svakom slučaju, snijeg je, sukladno ovog puta točnim predviđanjima meteorologa, počeo padati u noćnim satima nedjelje i do jutarnjih sati ponedjeljka palo ga je, ovisno o lokacijama, od 5 do 20 centimetara. Određenih poteškoća bilo je samo za one koji su u ranim jutarnjim satima trebali očistiti automobile da bi krenuli na posao, a pametan i oprezan u vožnji skliskim prometnicama trebalo je biti i tijekom prijepodnevnih sati jer je snijeg i dalje padao, mada ne nekim pretjeranim intenzitetom.


Već oko podneva na većini goranskog područja sivo nebo zamijenjeno je plavetnilom, a u međuvremenu »oslikana« priroda, od šuma i brežuljaka pa do »pospanih« goranskih seoca pružala je tipičnu idiličnu sliku zimskog krajolika u kojem je sve »obojeno bijelim«, mirno i tiho. Radnici zimskih službi svoj su posao odradili dobro i uglavnom nije bilo ni većih zastoja, ni većih poteškoća u prometovanju, posebno nakon što su se vremenske prilike poboljšale, a padaline stale. Sve u svemu, prvo ozbiljnije »kucanje« zime na vrata Gorskog kotara prošlo je bez većih poteškoća te ostavilo ponajprije vizualni (i to lijepi) otisak i utisak.


Što će biti dalje tek ćemo vidjeti. Stari Gorani kažu da nam se nakon dvije iznimno blage zime sigurno sprema jedna žestoka. Oni s manje iskustva i više upućenosti u nova vremena i klimatske promjene tvrde da je svima jasno da zime više nisu što su nekada bile pa je sve moguće, čak i treća blaga zima bez puno snijega. Tko je u pravu pokazat će prosinac ove te siječanj i veljača, a možda i ožujak, naredne godine.