Politička karta

Gorski kotar, izgleda, skreće udesno. Brojke otkrivaju stvarno stanje na terenu

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Od devet općina i gradova plava se zastava zavijorila nad njih čak šest, a crvena samo na tri. Donedavno je najčešće bilo potpuno suprotno. No, gleda li se ukupan broj glasova, onda prednost i nije odveć velika jer je HDZ bolji za samo 118 glasovaDELNICE – Nedjeljni izbori još su uvijek prva tema brojnih svakodnevnih rasprava i reakcija i na goranskom području. Brojke pokazuju da je HDZ pobjednik na području koje je inače sklonije lijevoj političkoj opciji – od devet općina i gradova plava se zastava zavijorila nad njih čak šest, a crvena samo na tri. Donedavno je najčešće bilo potpuno suprotno. No, gleda li se ukupan broj glasova, onda prednost i nije odveć velika jer je HDZ bolji za samo 118 glasova. No, što kažu akteri…


Majda Burić (HDZ), aktualna državna tajnica i deseta na listi HDZ-a u VII. izbornoj jedinici zadovoljna je ostvarenim rezultatima.


– Sretna sam jer su birači prepoznali rad HDZ-a i ove Vlade RH, a posebno me obradovala činjenica da smo pobijedili u šest od devet goranskih općina i gradova. Ti su nam rezultati smjernica za daljnji rad pri čemu treba reći da smo u prethodnom mandatu, nakon što je SDP ukinuo »brdski« zakon i stvorio iznimno teško stanje, uspjeli stvoriti zakonske temelje za daljnji razvoj. Sad krećemo dalje jer smo uvjereni da Gorski kotar može postati mjesto gdje se može dobro živjeti i raditi.
Kao što je i premijer Andrej Plenković obećao, prvi će nam zadatak biti kroz Ministarstvo regionalnog razvoja stvoriti Program mjera Zakona o brdsko-planinskom području, a uz to krećemo i u veliki projekt kojim ćemo uz pomoć sredstava iz EU fondova ulagati u razvoj ruralnih sredina Gorskog kotara, Dalmatinske zagore, Like i Banovine, rekla je Majda Burić.


SDP kažnjen


Najistaknutiji goranski predstavnik SDP-a u VII. izbornoj jedinici bio je načelnik Lokava Toni Štimac koji četiri osvojena mandata smatra podbačjem.


– Mislim da su Gorani opet kaznili SDP zbog gubitka »brdskog« zakona koji je ljudima na ovom području puno značio, a uz to čini mi se i da mnogi naši birači nisu zbog te razočaranosti željeli ni glasovati.


Osobno sam zadovoljan brojem od oko 700 osvojenih preferencijalnih glasova, posebno činjenicom da sam, primjerice, u Lokvama i Delnicama dobio više tih glasova od župana Zlatka Komadine kojem treba čestitati jer je umjesto lagodnog mjesta u osmoj izbornoj jedinici ušao u politički okršaj u puno težoj, sedmoj. HDZ-u čestitam na uvjerljivoj pobjedi i nadam da će održati svoja obećanja te već u ovoj godini stvoriti Program mjera Zakona o brdsko-planinskom području, rekao je Štimac.


Slično razmišlja i njegov stranački kolega, čabarski gradonačelnik Kristijan Rajšel, koji činjenicu da je SDP najuvjerljivije – s 13 posto glasova više – nadigrao HDZ baš u Čabru, tumači znanom većinskom lijevom orijentacijom stanovništva tog dijela Gorskog kotara.


– Što se državne razine tiče, zaista nisam gajio neke prevelike nade, ali nisam očekivao ni ovako veliku razliku u glasovima u korist HDZ-a. No, što je tu je. HDZ-u treba čestitati, a osobno držim da je jako dobro što je njihova pobjeda takvog karaktera da će brzo moći formirati novu vladu.


To je, naime, Hrvatskoj jako potrebno jer nam treba stabilnost i mir, a ta brzina u formiranju Vlade potrebna je i Gorskom kotaru jer smo predugo čekali da novi »brdski« zakon ne bude samo mrtvo slovo na papiru. Nadam se da će još ove godine HDZ ispuniti obećanje o donošenju Programa mjera »brdskog« zakona ta da obećanja neće ostati samo obećanja, rekao je Rajšel.


Mali zaostatak


Sa samo 6 posto zaostatka, odnosno tek 120 glasova manje, HDZ je i u Delnicama ostvario za tu sredinu neuobičajeno dobar rezultat. Goran Bukovac, predsjednik HDZ-a u najvećoj goranskoj gradskoj sredini, ističe da ovako dobre rezultate HDZ u Delnicama nije imao od doba Franje Tuđmana.


– Nekoliko posljednjih izbora HDZ u Delnicama nije bio ni blizu 30 posto, a sad smo na 35 posto i to je lijep iskorak i napredak. Mislim da je za to najzaslužnija politika Andreja Plenkovića koji je zaista skrenuo pažnju na Gorski kotar, kao i sjajni potezi nekih ministara, ponajprije Olega Butkovića bez kojeg bi, primjerice, ljudi u Kupskoj dolini vjerojatno još čekali dovršetak Kupske magistrale.


Svakako smo dobrom rezultatu pridonijeli i mi na terenu, pogotovo bih rekao vijećnici u Gradskom vijeću koji nisu »strančarili«, već radili za korist mjesta i birači su to u velikoj mjeri prepoznali, zaključio je Bukovac.


I Leskovarov uspjeh


Iz VII. izborne jedinice u Sabor RH ide i kandidat Mosta Zvonimir Troskot. O njegovoj kampanji na goranskom području brinuo je Alain Stojan Leskovar, član Gradskog vijeća Čabra.


– Jako sam zadovoljan jer se Most u ovakvom obliku još nije predstavljao na području Gorskog kotara. Posebno sam sretan zbog odličnih rezultata u južnom dijelu naše izborne jedinice, a sve to predstavlja odličan temelj za daljnji rad u okviru kojeg najprije krećemo na osnivanje mreže Mostovih podružnica na području Gorskog kotara, najavio je Leskovar.