Volonterski centar

Gorski kotar bogatiji je za novi smještajni objekt, otvoren hostel u Crnom Lugu

Marinko Krmpotić

Iz EU fondova za uređenje hostela osigurano je šest milijuna kuna, a financijsku konstrukciju sa 677 tisuća kuna »zaokružio« je Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okolišaCRNI LUG – Goranski turizam od jučer je bogatiji za hostel Volonterski centar Crni Lug, smještajni objekt uređen u samom središtu tog mjestašca. Hostel djeluje u okviru NP-a Risnjak i nudi 43 kreveta i sedam soba, a na 650 četvornih metara tu su još i prostorije za sastanke i druženja te okućnica. Otvaranje hostela, istaknuo je Mario Antolić, direktor NP-a Risnjak, vrhunac je ovog mjeseca održanih priredaba kojima je obilježeno 68 godina postojanja ovog nacionalnog parka.


Šlag na torti


– Davnog 15. rujna 1953. godine ovo je područje proglašeno nacionalnim parkom. Da bismo to obilježili, u tijeku ovog mjeseca organizirali smo Noć noćnih leptira te prezentaciju NP-a Risnjak u Zoološkom vrtu u Zagrebu, a otvaranje hostela je šlag na tortu. Povijest zgrade koju smo obnovili je zanimljiva jer je ovdje svojedobno bila škola, potom mljekara, pekara i Zadružni dom, a osamdesetih je tu bila mala tvornica igračaka u kojoj je, primjerice, izrađivan lik vjeverice Zagi, simbola zagrebačke Univerzijade 1987. godine. Ideja da se zgrada uključi u ponudu NP-a Risnjak prvi se put javila 2013. godine, a na temelju napravljenog i prihvaćenog projekta sufinanciranog EU novcima u poslove preuređenja krenulo se 3. srpnja 2018. godine. Poslovi su u potpunosti privedeni kraju i mi sada kao Nacionalni park imamo ono što nam je poprilično nedostajalo – smještajne kapacitete za volontere i grupe od četrdesetak ljudi, rekao je direktor Antolić.


Prema njegovim riječima, temeljni volonterski programi koje će nuditi su promatranje ptica, izrada šindre te održavanje planinskih puteva i livada, pješačkih staza i objekata NP-a Risnjak, a uz volontere, gosti će biti i sudionici tzv. Škola u prirodi i tzv. Šumske pedagogije.
– Ovaj je objekt naš zalog za budućnost, a na uspješnoj realizaciji izgradnje zahvaljujem svima, posebno djelatnicima NP-a Risnjak, od bivšeg direktora Miljenka Gašparca koji je došao na ovu ideju, pa do sadašnjih djelatnika, kazao je Antolić.


Nazočne je pozdravila i Vlatka Gulan Zekić, voditeljica Službe zaštite prirode u Fondu za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, koja je istaknula kako ih u Fondu veseli da mogu pomoći i u projektima koji nisu vezani uz energetsku učinkovitost, već pomažu očuvanju biološke raznolikosti.


I turizam i ekologija


– Cijeli ovaj projekt pokazuje kako se istodobno mogu i podizati i razina turističke ponude i ekološka svijest te spoznaja o važnosti prirode ljudima koji ovamo dolaze. Vjerujem da su baš to prepoznali i u EU fondovima iz kojih smo za ovaj projekt osigurali 6 milijuna kuna, a Fond je potom dodao još 677.000 kuna čime je zaokružena financijska konstrukcija. Vjerujem da će ovaj hostel omogućiti boravak i uživanje volonterima te istodobno i ojačati turističku ponudu NP-a Risnjak, rekla je Gulan Zekić.


Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić istaknula je kako svaka ovakva investicija predstavlja veliko bogatstvo za mjesta poput Crnog Luga, a dožupan Petar Mamula predložio je povezivanje u jednu cjelinu nekih od u posljednjih nekoliko godina uređenih centara kao što su Centar Velike zvijeri u Staroj Sušici, Interpretacijski centar Crni Lug ili Kula čuvara brane na Lokvarskom jezeru.


Novi projekti


U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nazočnima se obratio Igor Kreitmayer rekavši kako je izgradnja hostela Crni Lug jedan od projekata koji se uz pomoć EU sredstava realiziraju u nacionalnim parkovima Hrvatske.


– Ukupno je u tu svrhu iskorišteno 400 milijuna kuna, isto toliko namijenjeno je za slične projekte javnim ustanovama i lokalnim samoupravama. U realizaciji je trenutno 17 projekata, a Volonterski centar, odnosno hostel bili su među prioritetima jer smo željeli da svi oni volonteri koji žele doći u Crni Lug i na područje NP-a Risnjak to i učine. Do sada im to nije bilo moguće baš zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, a sad te prepreke više nema. U završnoj smo godini realizacije projekata iz ovog programa, a želja nam je nastaviti u ovom ritmu pa nas raduje da smo za nove linije projekata već od NP-a Risnjak dobili programe i dokumentaciju vezanu uz obnovu planinarskih domova na Snježniku i Risnjaku, rekao je Kreitmayer, najavivši time kako će i u razdoblju od 2021. do 2027. NP Risnjak sudjelovati u korištenju sredstava iz EU fondova.


Kezele svirkom poveo u uspjeh


Neposredno po otvaranju hostel je blagoslovio župnik Zlatko Ćibarić izrazivši zadovoljstvo što u ova vremena odlaska sve većeg broja ljudi blagosilja novu kuću kojoj želi što više gostiju. Završni čin prigodne svečanosti otvaranja bio je nastup Denisa Kezelea, mladog delničkog profesora harmonike koji je sjajnom svirkom poveo hostel Crni Lug u, nadamo se, uspješan rad.