Kako zaštititi stanovnike

Grad Vrbovsko pokrit će građanima razliku u cijeni odvoza otpada

Marinko Krmpotić

Stanovnicima s područja Grada Vrbovskog prijete visoke cijene odvoza otpada / Foto M. KRMPOTIĆ

Stanovnicima s područja Grada Vrbovskog prijete visoke cijene odvoza otpada / Foto M. KRMPOTIĆ

Budući da naše komunalno poduzeće cijene formira uz našu dozvolu, oni su zatražili povećanje, a mi smo ga odbili jer ne želimo da naši građani plaćaju tolike svote – govori gradonačelnik Dražen MufićVRBOVSKO  Grad Vrbovsko odbio je prijedlog gradskog Komunalnog poduzeća Komunalac vezan uz iznimno veliko povećanje cijena odvoza otpada, a o uzrocima zbog kojih je došlo do tog povećanja obaviještene su već sve nadležne institucije od županijske do državne razine te zatražena adekvatna reakcija. Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić ističe da enormno povećanje cijena odvoza otpada traži Primorsko-goranska županija, prisiljavajući na taj način sve koji koriste usluge županijskog odlagališta otpada na Marišćini da i oni podižu cijene. Naravno, velika većina ljudi u sredinama u kojima do povećanja dolazi ne zna da povećanje traži Županija, već misli da je to odluka mjesnih vlasti, a to nije točno, govori Mufić.


Grad Vrbovsko i Komunalac traže smanjivanje previsokih cijena / Foto M. KRMPOTIĆ

Grad Vrbovsko i Komunalac traže smanjivanje previsokih cijena / Foto M. KRMPOTIĆ


 


Kriva politika


– Sve je očiglednije da je vođena potpuno kriva politika vezana uz izgradnju županijskog odlagališta otpada na Marišćini. Od onih prije nekoliko godina u javnost plasiranih priča da se radi o velikom i sjajnom poslu na razini EU standarda, došli smo najprije do velikih pobuna svih koji žive u blizini Marišćine te na kraju i do neshvatljivog povećanja cijena koje pokazuje da mnogo toga nije u redu. Konkretno, odvoz otpada za one koji ga odlažu na Marišćini porastao je za 150 posto, a odvoz krupnog otpada za 350 posto! Naravno da takav zahtjev Županije koja je vlasnik Marišćine za naš Komunalac znači da i oni ili moraju povećati građanima cijenu odvoza otpada, ili na neki drugi način pronaći potrebne novce.

Budući da naše komunalno poduzeće cijene formira uz našu dozvolu, oni su zatražili povećanje, a mi smo ga odbili jer ne želimo da naši građani plaćaju tolike svote. Umjesto toga, odlučili smo javnosti detaljno predstaviti stanje te zatražiti zaštitu od nadležnih instuticija i to u postojećim zakonskim okvirama. Do ovog sramotnog skoka cijena trebalo bi doći u posljednja dva mjeseca ove godine, a ukoliko to ne uspijemo spriječiti, mi ćemo kao grad za posljednja dva mjeseca snositi troškove tog povećanja, odnosno naši građani neće osjetiti negativne efekte tog drakonskog skoka cijena. Što će biti dalje, tek ćemo vidjeti, ali u svakom slučaju mi ćemo kao lokalna samouprava učiniti sve da promijenimo ovu odluku te da vidimo kako je moguće tako veliko povećanje, odnosno da pronađemo odgovorne za ovo neshvatljivo i nerazumno povećanje cijena. Pri tom smatramo da – ukoliko je povećanje zaista neizbježno – u snošenju znatnog dijela troškova svakako mora sudjelovati i Primorsko-goranska županija jer su njeni predstavnici i »stručnjaci« vodili cijeli ovaj posao, pričali bajke i obećavali brda i doline, da bi na kraju sve skupa završilo tako da njihove greške i krive procjene enormnim povećanjem cijena odvoza otpada moraju platiti krajnji korisnici, odnosno građani – govori Mufić koji posebno apostrofira činjenicu da su ovom odlukom kažnjeni najviše oni koji su – radili!


Komunalac ne bi izdržao ovo šokantno poskupljenje


Pojašnjavajući svoje viđenje situacije, Stefani Jadro Štefančić, članica Uprave Komunalca, ističe da su i do sada cijene Komunalca bile preniske i osmišljene tako da firma ne bude u gubitku.
– Formirali smo ih tako jer znamo da među našim korisnicima ima znatan broj onih koji nemaju baš velika primanja. Ovakav skok kakav od nas traži Županija je šokantan jer bi cijene odvoza miješanog otpada trebale narasti za 150 posto, a krupnog otpada za 325 posto. Uz ovakva povećanja koja se od nas traže, mi bez bitnog povećanja cijena prema krajnim korisnicima ne možemo izdržati više od dva mjeseca, nakon čega bismo morali u stečaj. Konkretno, na razini našeg poduzeća to znači da smo odvoz glomaznog otpada do sada godišnje plaćali oko 200 tisuća kuna, a po novom će to biti između 600 i 700 tisuća kuna, odnosno s 470 kuna po toni glomaznog otpada, naši troškovi, u koje treba uključiti i pripremu te prešanje tog otpada, rastu na za nas nezamislivih gotovo tri tisuće kuna. To mi ne možemo izdržati. Pisat ćemo i Županiji i Ministarstvu jer nije dugoročno rješenje da nam Grad, kao što će to učiniti u posljednja dva mjeseca, sufinancira te troškove. No, isto tako nije rješenje ni ovako veliko povećanje cijene usluga odvoza otpada jer kako će te svote plaćati bakica koja ima oko dvije tisuće kuna mirovine? – pita Jadro Štefančić, naglašavajući da se bolje rješenje od sadašnjeg mora pronaći.

 


Suprotno logici


– Naime, mi smo trenutačno jedini u Gorskom kotaru te kao rijetki u Županiji i Hrvatskoj odradili sav posao vezan uz europska pravila i odredbe o zatvaranju postojećih deponija i stvaranju po svim EU standardima osmišljenog sustava prikupljanja, odvoza i skladištenja otpada. U to su uložena velika EU, državna i sredstva iz našeg proračuna, a sad kad je posao gotov, umjesto da imamo korist od svega, nas se ovim odlukama stavlja u suludu stuaciju da plaćamo puno više no ranije. Istodobno, svi oni koji do sada ništa nisu radili, ne plaćaju niti jednu jedinu dodatnu kunu! To je suprotno zdravoj logici, to je čisti primjer poticanja nerada i neaktivnosti, a sve to potiče ponajprije Primorsko-goranska županija – zaključuje gradonačelnik Mufić.