Bijeli travanj

Goransko proljeće s božićnim ugođajem. Pogledajte ovu snježnu idilu 10 dana prije 1. maja

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Iako je ovaj mjesec ime dobio po travi koja u to doba niče, snijegom je bogatiji od zimi uvijek sklonog ožujka, a prisjetimo li se snježnih oluja 2., 3., 10. i 20. travnja, bilo je to snjegova dvostruko više nego u veljači!DELNICE – Još je deset dana do kraja prvog pravog proljetnog mjeseca – travnja – a već sada je taj mjesec, koji je ime dobio po travi koja se u to doba godine prvi put javlja, snijegom bogatiji od zimi uvijek sklonog ožujka čije ime u sebi i nosi mogućnost promjenjivog vremena, odnosno lažnog proljeća.


Pogled na Čelimbašu / M. KRMPOTIĆ


Ove, 2022. godine, barem se za sada tako čini, ta se »laž« iz ožujka (kaže Wikipedija kako se pretpostavlja da hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi »laž«, što bi označavalo lažljivost, promjenjivost vremena u tome mjesecu) preselila u travanj pa uz travu imamo i snijega. I to čak četiri puta! Naime, naše su kamere zabilježile proljetne snježne oluje drugog, trećeg, desetog i jučer, 20. travnja, a to je dvostruko više no broj snjegova u veljači! Kako proljetni snijeg izgleda u Zelenom srcu Hrvatske dalo se jučer vidjeti na višim dijelovima goranskog područja.


Proljetno-zimska idila u Begovom Razdolju


Lagani minus


Primjerice, u Begovom Razdolju koje je s nekih 5-10 cm napadalog snijega izgledalo potpuno zimski, iako smo na kalendaru bilježili već dvadeseti dan travnja. Nije, na svu sreću, novi proljetni snijeg stvorio bilo kakvih poteškoća u prometovanju jer se na asfaltiranim prometnicama nije zadržao, ali je zato u božićno ozračje ogrnuo baš cijelo područje od Mrkoplja do Begovog Razdolja, pa i dalje, sve do Vrbovske poljane.

Tako ste jučer, primjerice, mogli popiti kavu uz plavetnilo mora i laganu buru u Opatiji, Kostreni ili Crikvenici, a onda za nepunih 40-45 minuta »skočiti« do Begovog Razdolja gdje je vožnja prometnicom bila obilježena snijegom prekrivenim drvećem koje je formiralo snježne cestovne tunele, sve su livade bile prekrivene snijegom, jele pred brojnim kućama zazivale su prosinac, svi su krovovi bili pokriveni snijegom, a izlazak iz auta značio je šetnju po temperaturi koja se kretala od laganog minusa do isto tako laganog plusa.


M. KRMPOTIĆ


Trpe usjevi


Jednom riječju – pravi snježni užitak u rano proljeće! Iako je zahvaljujući ljepoti krajolika jučerašnji snijeg bio ponajprije ugoda, činjenica je da ga oni koji sade razne poljoprivredne kulture nisu baš dočekali s radošću. Niske temperature i lagani snježni pokrivač ipak mogu naškoditi klijanju i rastu zasađenih usjeva, pa je sigurno da svima ovaj estetski ugođaj bjeline u proljeće nije donio zadovoljstvo. No, tako je to ove godine s vremenskim prilikama u ovom našem lijepom zeleno-plavom kutku Hrvatske.