Iščekivanje

Goranski ugostitelji i hotelijeri u velikom problemu: “Gostiju nema, čak i domaći ljudi manje dolaze”

Marinko Krmpotić

Prekrasna terasa hotela »Mance« spremna je za goste / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Prekrasna terasa hotela »Mance« spremna je za goste / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Nažalost, tijekom tjedna nismo imali niti jednu rezervaciju u hotelu, tek nekoliko gostiju u restoranu, a brine me i to što je čak i broj domaćih ljudi koji su se družili u kafićima bitno pao – rekao je vlasnik fužinskog hotela »Bitoraj« Marinko Kauzlarić



FUŽINE/BROD NA KUPI  Goranskim ugostiteljima i hotelijerima vremenske prilike proteklog prvog vikenda »normalnog rada« nisu bile odviše naklonjene. Subotnje temperature od 12-13 stupnjeva Celzija praćene naoblakom svakako nisu bile neodoljiva pozivnica za boravak u prirodi, a slično je – pojačano s povremenim kratkim pljuskovima – bilo i u nedjelju. Očigledno, Gorani će morati čekati naredni vikend i nadati se da će, kako ona stara pjesma kaže, vrijeme biti na njihovoj strani.


 



No, gosti ipak nisu u potpunosti iznevjerili. Primjerice, u Riječanima i Primorcima omiljenim Fužinama izletnika je bilo na Čoki i poluotoku jezera Bajer, šetnice nisu bile prazne, ali nije bilo ni gužve, a tek je parkiralište pod branom s lijepim brojem automobila i zelenom tržnicom pružalo za Fužine tipičnu proljetno-ljetnu sliku živosti. Štoviše, na jednom dijelu parkirališta obližnji kafić Infinity iskoristio je dozvolu Općine i »zauzeo« stolovima nekoliko parkirnih mjesta. U obližnjem hotelu »Bitoraj« kafić je radio solidno, na terasi su u trenutku našeg dolaska zauzeta bila dva-tri stola, a u restoranu je bilo nekoliko ljudi. Pravu ocjenu, rekao nam je vlasnik »Bitoraja« Marinko Kauzlarić, donijet ćemo moći tek na kraju vikenda.


Uskoro zajednička internetska stranica



Gorski kotar mora i nudit će svoje sadržaje puno kvalitetnije, saznali smo od načelnika Lokava Tonija Štimca koji već za naredni mjesec najavljuje zajedničku internetsku stranicu TZGorskikotar.hr.
– U petak na sjednici Koordinacije goranskih načelnika konkretizirat ćemo do sada obavljene razgovore s predstavnicima postojećih goranskih TZ-a te dogovoriti što ćemo sve i na koji način nuditi na zajedničkoj stranici koja će objediniti svu ponudu Gorskog kotara, i to kako sa facebook, tako i sa web stranica goranskih TZ-a. Tim potezom mi ćemo samo na facebook stranicama uvećati broj pratitelja na 20.000 te stvoriti uvjete za daleko širu i jaču promičbu koja, vjerujem, u nekoliko narednih godina Gorski kotar iz izletničke destinacije može pretvoriti u odredište u kojem će ljudi boraviti više dana – rekao je Štimac.

 


Bez rezervacija


– S obzirom na to da jako ovisimo o vremenskim prilikama, siguran sam da će biti bolje, a hoće li to bolje biti dovoljno, tek ćemo vidjeti. Iskreno, očekivao sam više i to već u tijeku tjedna jer je prethodni vikend, kad još nismo radili, bilo jako puno posjetitelja. Nažalost, tijekom tjedna nismo imali niti jednu rezervaciju u hotelu, tek nekoliko gostiju u restoranu, a brine me i to što je čak i broj domaćih ljudi koji su se družili u kafićima bitno pao. Jutarnja kava još ide, ali u poslijepodnevnim satima mjesto je gotovo pa prazno. Naravno, moramo biti optimisti, raditi što kvalitetnije i davati sve od sebe. Naredni tjedni, te pogotovo ljeto, pokazat će što i kako, a strah me da će kontinentalni turizam doživjeti jaku krizu i čini mi se da će država tu trebati na neki način pomoći određenim mjerama koje s financijske strane državi ne mogu značiti opterećenje, a nama bi, primjerice plaćanje troškova grijanja zimi, puno značilo – smatra Kauzlarić.


Restoranski prostor hotela »Bitoraj« nudi i kamin, čime je ukupno ozračje još ugodnije / Foto M. KRMPOTIĆ

Restoranski prostor hotela »Bitoraj« nudi i kamin, čime je ukupno ozračje još ugodnije / Foto M. KRMPOTIĆ



Slično razmišlja i Božidar Mance, vlasnik hotela »Mance« u Brodu na Kupi, koji ističe da mu je drago da je krenulo bilo kako.


– Ovaj nerad bio je odviše stresan, a neizvjesnost prevelika. Istina, nikakve izvjesnosti nema ni sada jer je upitno koliko će gostiju doći i hoćemo li uopće što zaraditi, ili ćemo – a i to je moguće – na jesen morati zatvoriti vrata i stati s poslovanjem. Sa svoje strane učinili smo sve – hotel je spreman, prekrasna terasa čeka goste, a hoće li ih biti, vidjet ćemo. Počeo sam raditi u ponedjeljak i doslovce niti jednu kavu nismo prodali, a na terasu su mi došle četiri Zagrepčanke koje su imale svoju hranu i piće. Nisam imao srca reći im da nije pošteno da sjede i jedu bez narudžbe. Iskreno se nadam napretku i puno većem broju gostiju jer u suprotnom strah me da goranske hotelijere čeka jako teško vrijeme pa mi se čini da bismo se mi i vlasnici pansiona trebali udružiti i zatražiti niz državnih povlastica kakve, primjerice, imaju hoteli i ugostitelji u susjednoj Sloveniji – rekao je Mance.


Ogulinski »Frankopan« bez rezervacija do rujna


Hotel »Frankopan« u Ogulinu u sličnom je položaju kao i goranski hoteli. Milan Ceranić, jedan od suvlasnika, kaže nam da za sada promet ostvaruju samo domaći ljudi.
– Rade restoran i kafić, a sve rezervacije soba otkazane su do rujna. Pitanje je hoće li tu doći do promjena na bolje pa mislim da bi država trebala, bar nama koji radimo svih 365 dana u godini, pomoći dotacijama barem još tri naredna mjeseca dok se, nadamo se, stanje ne normalizira. Bez te pomoći mislim da neće biti moguće raditi jer osigurati mjesečnu plaću za 17 uposlenih, koliko ih sada »Frankopan« ima, nije u ovakvim uvjetima moguće – rekao je Ceranić.

 



Ugodno iznenađeni


 


S radom su krenuli i restorani, a među njima je i »Eva« u Gorskom raju, nedaleko od Lokava. Vlasnik Mario Šubat prvim je koracima zadovoljan.


– Preko tjedna nije bilo puno gostiju, ali nas je vikend, posebno subota, ugodno iznenadila. Naravno, gosti su sve domaći turisti iz Rijeke i Zagreba, a za početak ih je bilo sasvim dovoljno, pri čemu treba računati i na to da vrijeme nije bilo baš odviše privčačno, a to znači da se možemo nadati i znatno boljem posjetu – rekao je Mario Šubat.


Počele su gužve na igralištu i parkingu pod branom jezera Bajer u Fužinama / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Počele su gužve na igralištu i parkingu pod branom jezera Bajer u Fužinama / Foto Marinko KRMPOTIĆ


 


S radom je jučer krenuo i restoran Kauzlarićevi dvori u Delnicama. Vlasnik Boris Kauzlarić i njegova supruga Sandra kažu da znaju da će biti teško, ali vjeruju da će sve nekako krenuti.


– Drago nam je što je otvorena granica sa Slovenijom jer mi vikendima imamo lijep broj gostiju Slovenaca koji se pri povratku s mora zaustave kod nas. Sve ovo je novi početak za sve, mislim i na goste. Čini mi se da su se i ljudi pomalo odvikli od odlaska u kafiće i restorane. Sad tu naviku treba probuditi, mi ćemo ih nastojati vratiti i novom ponudom pa ćemo tako uskoro krenuti i s mogućnošću pripreme hrane na otvorenom – najavljuje Boris Kauzlarić.