Koordinacija

Goranski načelnici i gradonačelnici žele osnovati Savjet za Gorski kotar. Na čelu bi mu bio – Plenković

Marko Dobrecović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Vladi ćemo iznijeti prijedlog o Gorskom kotaru kao posebnoj poreznoj zoni u kojoj bi bruto postalo neto, rekao je načelnik Mrkoplja Josip BrozovićKoordinacija goranskih načelnika i gradonačelnika, koja se sastala u Domu kulture u Mrkoplju, izrazila je želju i volju za osnivanjem Savjeta za Gorski kotar.


Savjet bi se osnovao po uzoru na regionalni program Slavonija, Baranja, Srijem, a na čelu goranskog Savjeta također bi bili premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak.


Traže hitnu sjednicu s Vladom


Na sastanku Koordinacije bio je prisutan i ravnatelj razvojne agencije PGŽ-a Vedran Kružić. Nazočni su donijeli zaključak kojim će uputiti dopis Vladi RH.
Dopisom žele održati hitnu sjednicu sa Vladom RH koja bi se održala u Gorskom kotaru, a tema sjednice bila bi upravo osnivanje Savjeta za Gorski kotari uključivanje Gorskog kotara u nacionalni plan oporavka.Koliko je situacija važna kazuje i činjenica da su čelni ljudi goranskih gradova i općina iznijeli cijeli niz prijedloga i tema kojima bi se dugoročno gledano oživio taj prekrasan, ali i nerazvijen kraj Hrvatske.


Bruto u neto


– Sa Vladom želimo popričati o planu za desetogodišnji razvoj ovoga kraja koji bi nastao kao rezultat osnivanja Savjeta za Gorski kotar.


Na sjednici smo se dotakli raznih tema među kojima su, na primjer, besplatno korištenje autoceste za stanovnike i gospodarstvenike Gorskog kotara, zatim pitanje javnog prijevoza koji je u Gorskom kotaru gotovo pa nikakav.


Vladi ćemo iznijeti prijedlog o Gorskom kotaru kao posebnoj poreznoj zoni u kojoj bi bruto postalo neto. Na taj način bismo motivirali gospodarstvenike da zapošljavaju ljude na području Gorskog kotara što bi doprinijelo i revitalizaciji ovog kraja u cjelini, rekao je načelnik Mrkoplja Josip Brozović.Načelnik je nadodao i to da su se nekoliko puta raznim zakonima i uredbama definirali programi za revitalizaciju Gorskog kotara koji su najčešće ostali samo mrtvo slovo na papiru.


Zimska univerzijada u Gorskom kotaru?


Zakon o Gorskom kotaru i Deklaracija o Gorskom kotaru bili su tek pokušaji za razvitkom ove regije koji nisu donijeli puno konkretnih stvari, a u Zakon o brdsko planinskim područjima su ušli brojni gradovi i općine koji nemaju preduvjete za taj status tako da su se brojna sredstva opet razvodnila.


– Osnivanjem Savjeta učinio bi se veliki korak naprijed naprijed za Gorski kotar. Želimo ugostiti Vladu i resorno ministarstvo te održati sastanak na kojem ćemo vidjeti što možemo postići sa ovim nacionalnim planom oporavka jer u dokumentima koje smo prethodno otvarali Gorski kotar se nigdje ne spominje, dodao je načelnik.Osnivanje ovog kapitalnog projekta i njegova uspješna provedba podiglo bi standard stanovnika Gorskog kotara na višu razinu, a dugoročno gledano i mogućnost održavanja zimske univerzijade.


Naime, Hrvatski akademski sportski savez dao je prijedlog za održavanje zimske univerzijade u Gorskom kotaru.


Načelnici i gradonačelnici goranskih općina i gradova prihvatili su tu mogućnost pod pretpostavkom da to bude kruna jednog višegodišnjeg projekta kojeg su u suradnji s Vladom RH spremni provesti.


Da bi organizacija takvog međunarodnog natjecanja uopće došla u obzir to pod sobom prvotno podrazumijeva razvoj goranskog gospodarstva i revitalizaciju stanovništva.