Velika manifestacija

Goranski međunarodni polumaraton ove subote u Crnom Lugu

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Dio sredstava od kotizacija i sponzorskih prihoda bit će uplaćen Ligi protiv raka Primorsko-goranske župaije, UNICEF-u Hrvatska za gladnu djecu svijeta te DVD-u Crni Lug.Ove će subote Crni Lug biti domaćin prvog Festivala sporta, turizma, kulture i humanosti, odnosno Goranskog međunarodnog polumaratona, koji će biti središnji dio te manifestacije, najavili su u Delnicama Zdravko Janjušević, direktor utrke i Organizacijskog odbora, Stanislav Linić, tajnik utrke, te Anton Raukar, predsjednik Udruge crnoluških iznajmljivača Furman, koja je i glavni organizator manifestacije.


Cilj je ove priredbe, istaknuo je Janjušević, promocija Crnog Luga i Gorskog kotara kao sportske te izletničke destinacije, ali i poticanje humanosti jer će dio sredstava od kotizacija i sponzorskih prihoda biti uplaćen Ligi protiv raka Primorsko-goranske župaije, UNICEF-u Hrvatska za gladnu djecu svijeta te DVD-u Crni Lug.


– Glavni pokrovitelj je Primorsko-goranska županija, a supokrovitelji su Hrvatski časnički zbor te Zajednica udruga RH. Bit će održane tri utrke – polumaraton na 26 km, građanska na 12 km te obiteljska na 4,2 km.
Start i cilj su u središtu Crnog Luga. Sudionici polumaratona trčat će iz smjera Crnog Luga prema Razlogama, što je prekrasna, ali i zahtjevna staza.


Oni koji budu sudjelovali u građanskoj i obiteljskoj utrci trčat će u drugom smjeru, prema NP-u Risnjak i poučnoj stazi Leska. Otvaranje je predviđeno u 9.45 sati, a start prve utrke bit će u 10 sati i označit će ga proslavljeni hrvatski maratonci Veronika Jurišić, Drago Paripović i Ozren Rnjak.


Sva iskustva ovog prvog maratona nastojat ćemo iskoristiti za budućnost jer želimo ovo natjecanje i druženje pretvoriti u tradiciju, a ponudit ćemo i pažnje vrijedne nagrade.


Ukupni novčani nagradni fond je 20.000 kuna, a pobjednici polumaratona u muškoj i ženskoj konkurenciji dobit će po 2.000 kuna, drugoplasirani 1.800, a treći po 1.450 kuna – najavio je Janjušević.


Stanislav Linić, tajnik utrke, dodao je da se prijave mogu podnijeti na mrežnoj stranici www.furman.hr.


– Zasad imamo dvadesetak prijava, a očekujemo nastup stotinjak natjecatelja iz Hrvatske i okolnih država. Cesta od Crnog Luga do skretanja za Razloge neće biti zatvorena, već će se na njoj od 10 do 13 sati promet odvijati usporenije uz pratnju redara i policije – rekao je Linić.


Anton Raukar naglasio je da za udrugu privatnih iznajmljivača čiji članovi raspolažu sa stotinjak kreveta na području Cnog Luga, ova priredba može značiti jako puno jer će mnogima predstaviti ljepote i turističke potencijale Crnog Luga.