Pušu na hladno

Goranski čelnici o županovoj najavi ulaganja u zimski turizam: ‘Darovi dobrodošli, ali nema odgovora na ključna pitanja’

Marinko Krmpotić

Lijepo je imati ratrak, no ako nema snijega, kisnut će na kiši / Foto M. KRMPOTIĆ

Lijepo je imati ratrak, no ako nema snijega, kisnut će na kiši / Foto M. KRMPOTIĆ

Većina će reći da je inicijativa zakašnjela, no ono što ih najviše muči jest činjenica da s njima nitko o tome nije razgovarao te da će Županijska skupština, zbog lokalnih izbora, uskoro biti raspuštena 


DELNICE – Najava župana Zlatka Komadine da će Primorsko-goranska županija izdvojiti sredstva za nabavu manjih ratraka i baby lift traka za sve goranske općine i gradove, s ciljem razvoja zimskog turizma kroz rad sanjkališta i manjih skijališta, u Gorskom je kotaru naišla na različite reakcije. Naravno, nitko ne bježi od toga da, ako zaista dođe do nabave stroja za izradu snježnih staza i 80-metarskih lift traka, taj dar i primi. No, istodobno Gorani upućuju i različite primjedbe kojima je uglavnom cilj turizam i ponudu učiniti što boljom i zanimljivijom. Također, jasno je da su reakcije u znatnoj mjeri obojene stranačkom pripadnošću. Tako gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel (SDP) napominje da je riječ o dobroj ideji, čija je pozitivna strana i u tome što se veže uz manje investicije:– Smatram da za velika skijališta Gorski kotar trenutačno nema potrebnih kapaciteta pa se treba okrenuti manjim skijalištima i sanjkalištima. Mi u Tršću imamo jedno baš takvo i ako dobijemo ratrak i baby lift mi ćemo ga, bude li snijega, istog trenutka moći početi koristiti, rekao je Rajšel, a slično reagira i njegov stranački kolega Toni Štimac, načelnik Lokava koji kaže da neke lokalne samouprave već imaju ratrak pa neće trebati svima, a onima koji ga nemaju, dobro će doći, kao i traka za skijaše i sanjkaše.


Brozović: Treba nam zasnježivanje i sjedežnice
Načelnik Mrkoplja Josip Brozović (Unija Kvarnera) podsjeća da su, čim padne snijeg, svima puna usta Gorskog kotara i njegovih potencijala.
– Sad tome treba pridodati i činjenicu da su izbori za tri mjeseca pa, očigledno, treba nešto dati i Gorskom kotaru kako bi se ulovio poneki glas. No, dobro, ta bi pomoć sigurno lijepo došla, ali ne bi riješila temeljni problem, a to je – zasnježivanje. Prije mjesec dana Gorski kotar bio je pun jer je bilo snijega. Sad kiša »pere i dere« pa nema nikoga. Drugim riječima: bez zasnježivanja i sjedežnica koje omogućavaju i ljetni turizam, napretka neće biti, zaključuje Brozović.

 


Lokacije spremne


– Nama će jedan manji ratrak idealno doći za naše sanjkalište dugo 600 metara, a na jednom ćemo dijelu postaviti i baby lift koji će pokriti nekih 200 metara i skratiti povratak sanjkaša na vrh staze. Uređenje bilo kakvog skijališta za sada nam nije u planu, već nam je cilj što bolje urediti sanjkalište i u skladu s tim planiramo izgradnju manje žičare koja bi uz tu lift traku podigla razinu kvalitete našeg sanjkališta, rekao je Štimac.Delnički gradonačelnik Ivica Knežević (nezavisni) pozdravlja dobru ideju koja je, ističe, trebala doći znatno ranije.
– Drago mi je da su potencijali Gorskog kotara vezani uz sanjkališta ipak prepoznati. Činjenica je da su lokacije za sanjkanje, čak i kad nemaju potrebnu prateću infrastrukturu, dobro posjećena pa očigledno treba razvijati taj vid ponude zimskog turizma. Nadam se da će do realizacije obećanog doći i da to na kraju neće ispasti samo uobičajeno predizborno obećanje, a nikako ne bi bilo dobro da se sredstva za realizaciju uzimaju iz Fonda za Gorski kotar ili nekih drugih Gorskom kotaru namijenjenih dijelova proračuna, smatra Knežević, a županovu ideju podržava i načelnik Skrada Damir Grgurić (HDZ).


Mufić: Lovačke priče…


Već po tradiciji, najoštriji u komentiranju županovih ideja i inicijativa je nezavisni gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.
– Čini mi se da je ta izjava župana Komadine dana po povratku iz lova jer djeluje baš poput onih klasičnih lovačkih priča u kojima je najviše pretjerivanja, a najmanje istine. Volio bih, također, da mi župan pokaže iz koje će to stavke proračuna izdvojiti novac za devet baby liftova i nekoliko ratraka. Sva vijeća, pa i županijsko, raspuštaju se za dva-tri mjeseca. Dakle, realizacije od strane ove vlasti sigurno neće biti, zaključuje gradonačelnik Mufić.


– Pa ako se već toliki milijuni ulažu u Platak, ajde neka onda i Gorski kotar dobije bar nešto! Trebalo je i ranije, ali, kako se ono kaže: »Za dobre stvari nikad nije kasno!«. Mi u Skradu imamo dobrih lokacija za uređenje i sanjkališta i skijališta pa nestrpljivo čekamo realizaciju. Župane, šaljite ratrak!, poručio je Grgurić.David Bregovac (Hrvatski laburisti), načelnik Općine Fužine, zahvalio je županu što čita njegove prijedloge jer je, ističe, u niz navrata predlagao ovakva i slična ulaganja.


Živi bili pa vidjeli


– Slažem se da se Gorskom kotaru pomaže na ovaj način, ali ne samo u razvoju zimskog, već turizma općenito. Također, lijepo bi bilo da je župan prije no što je donio ovu odluku ipak porazgovarao s čelnim ljudima goranskih općina i gradova jer bismo onda, nadam se, saznali i kako će naći novce za taj projekt te kad će on biti realiziran. Ovako mi sve skupa djeluje više kao predizborna najava, negoli razrađen i na stvarnosti utemeljen prijedlog, rekao je Bregovac, a slične stavove ima i načelnik Općine Ravna Gira Mišel Šćuka (HDZ) koji županu također zamjera što se nije konzultirao s goranskim čelnicima.– Ovako ispada da mi baš i nismo bitni. Župan se sjetio i, eto, predložio ratrake i baby liftove, a što mi o tome mislimo, izgleda nije važno. Hoće li to obećanje biti realizirano, vidjet ćemo. Živi bili, pa vidjeli! Iako, moglo je i trebalo do toga doći puno ranije. Trebali su nama ratraci i baby liftovi i prošle, i pretprošle, i one godine ranije…«, podsjeća Šćuka, a njegov susjed i stranački kolega Dragutin Crnković, načelnik Brod Moravica, za ocjenu najave župana također koristi narodnu poslovicu:– Kasno Janko na Kosovo stiže… Nisam protiv pomoći ovakve vrste, ali trebala nam je puno ranije. Mi smo još 2005. godine imali projekt izgradnje sanjkališta i malog skijališta u Donjoj Dobri gdje postoji prirodna retencija. No, pomoći nije bilo. Ipak, dobro je da to bude i sada, mada upozoravam da bi problema moglo biti oko održavanja takvih staza jer nemaju sva mjesta skijaške klubove koji su najpogodniji za vođenje brige o sanjkalištima i skijalištima, rekao je Crnković, postavivši i pitanje što će s ovom idejom biti ako župan Komadina ne pobijedi u utrci za župana na predstojećim lokalnim izborima.