Presporo otapanje

Goranska snježna bajka lagano se pretvara u “horor”. Grane bi mogle pucati, budite oprezni u prometu

Marinko Krmpotić

Dosadašnji snjegovi i prateće im kiše uz niske temperature "zabetonirale" su snijeg na drveću pa presporo otapanje dovodi do pucanja granaDELNICE – Zahvaljujući kiši koja umjesto snijega pada posljednjih dana na goranskom području, donedavna snježna bajka polako se pretvara u snježni horor.


Naime, od snijegom prekrivenih goranskih krovova, livada i šuma koje su djelovale idilično i romantično, kiša posljednjih dana taj romantični zimski krajolik mijenja u sivilo i svojevrsnu prljavštinu.


Kad se na to dodaju i »tone« magle koje posljednjih osam dana vladaju Delnicama, onda je jasno da je od vizualnog užitka ostalo malo ili ništa. No, lako za to.
Veći problem od nemotivirajućeg pogleda na zimske pejzaže mogle bi biti štete na šumama i oprez pri vožnji. Riječ je o tome da su dosadašnji snjegovi i prateće im kiše uz niske temperature »zabetonirale« snijeg na drveću pa presporo otapanje dovodi do pucanja grana. Za sada to još nije odviše uznemiravajuće, ali svakako treba biti oprezan pri vožnji brojnim goranskim prometnicama koje prolaze šumovitim područjima.