Posjet obitelji Pleše

Goranska noć užasa: Nabujali potok podavio 18 ovaca i 12 janjaca

Marinko Krmpotić

Snimio M. KRMPOTIĆ

Snimio M. KRMPOTIĆ

Uništeno je i 200 bala sijena, odnosno četiri tone, koje se moraju baciti, stradale su i kokoši, uništen je alat u podrumu, zamrzivač, klupe, govori Toni Pleše kome je od stada sada ostalo samo pet ovaca, dva ovna i jedno janje



 


 


KUPJAK – Tridesetak ovaca i janjadi glavom je u Kupjaku platilo drugi goranski rujanski potop i to je, bez imalo sumnje, najveća šteta zabilježena na goranskom području vezana uz kućanstva. No, otkud poplava u Kupjaku, pitala se većina čuvši za ovu vijest. Pa u Kupjaku nema ni rijeke, ni jezera. Zaista – nema. Ali postoji bezimeni potok koji teče iz šume i to uz nekadašnju ciglanu i nekoliko obiteljskih kuća prema prometnici koja kroz Kupjak vodi prema Skradu, odnosno Ravnoj Gori i Delnicama. Taj potok prolazi pod cestom te ponire i to, navodno, u Kupicu. Taj je neimenovani potok i ranijih godina znao plaviti i stvarati probleme pa su 2001. godine izvedeni radovi koji su lijepo uredili njegovo korito, ali ne i završni dio vezan uz otvor za poniranje. Naime, taj je otvor manji od korita potoka pa je logično da u slučaju većih količina vode ne može primiti sve hektolitre koji se onda, umjesto u podzemlje, šire prema vrtovima obližnjih kuća. I to je koliko-toliko podnošljivo sve dok ne dođe do ekstremnih oborina kakve su zabilježene proteklih dana i koje su iznimno kratkom roku kišnu goransku noć pretvorile u noć užasa, posebno za obitelj Pleše.


Snimio M. KRMPOTIĆ

Nesretne ovce podavila je vodena stihija / Snimio M. KRMPOTIĆ




Najveću je štetu pretrpio Toni Pleše čija se mlada obitelj (supruga i tri sina) već više od četiri godine uspješno bavi uzgojem ovaca i postupno je došao do četrdesetak grla ovaca. Od prekjučer ima ih manje od deset, a i to vjerojatno nije konačna brojka. Što se dogodilo, ispričao nam je Toni Pleše:


Loša iskustva


– Imamo loših iskustava s poplavama pa smo i tu noć pojačano pazili. Posljednju provjeru imali smo u dva ujutro i sve je izgledalo u redu. Kiša jest padala, ali kod nas ne tako jako. Oko četiri i pol ujutro probudio me tata rekavši da je voda stigla do njihove kuće koja se nalazi desetak metara niže od naše i uz koju imamo izgrađenu štalu za ovce. Pogledao sam kroz prozor i ostao šokiran. Voda iz potoka proširila se sve do naše kuće te istodobno prekrila veliki dio štale. Nazvao sam vatrogasce i istrčao van te krenuo prema štali. Na mjestima sam vodu gazio sve do vrata, a kad sam ušao u štalu, tek je nekoliko ovaca još bilo živo i pokušavalo se zadržati na površini. Sve koje su još bile žive uspio sam izvući, ali ni te nisu sve preživjele. Točnije, voda je ubila 18 ovaca i 12 janjaca. Izvukao sam ih 14, ali živih je ostalo za sada samo osam – pet ovaca, dva ovna i jedno janje. Uz to je poplavljen gospodarski objekt s 200 bala sijena, odnosno četiri tone sijena koje ćemo sada morati baciti. Stradale su i kokoši, uništen je alat koji je tata držao u podrumu, zamrzivač, klupe…. – govori Toni Pleše koji ima tu sreću da mu uzgoj ovaca nije temeljna djelatnost, jer da jest, sada bi propao.


Snimio M. KRMPOTIĆ


Po njegovom mišljenju glavni je problem činjenica da završni odvod u koji ulazi potok ne može primiti veću količlinu vode:


– Tamo je, čini mi se, cijev promjera fi 60 što je znatno manje od korita. Nejasno mi je zašto se pri radovima uređenja korita potoka nije napravio veći otvor. Mislim da je ovakvo stanje opasno ne samo za nas, već i za cestu kojom mnogi putuju. Nadam se da će ovo što se dogodilo odgovorne motivirati na pravu reakciju te da će taj otvor biti bitno proširen. U suprotnom ne znam koliko smisla ima za nas koji živimo uz taj potok baviti se stočarstvom i bilo kakvim drugim aktivnostima vezanim uz poljoprivredu i stočarstvo. Osobno me ovo jako pogodilo i sad se do proljeća uopće ne želim baviti ovcama. Samo na njima šteta je minimalno 3.000 eura, a po važećim zakonima pravo na odštetu je toliko mizerno da je, kad ti se nešto ovako dogodi, najbolje od svega odustati – rezignirano govori Pleše.


Nikad završeni radovi

 


U Kupjaku nema ni rijeke, ni jezera. Ali postoji bezimeni potok koji teče iz šume i to uz nekadašnju ciglanu i nekoliko obiteljskih kuća prema prometnici koja kroz Kupjak vodi prema Skradu. Taj potok prolazi pod cestom te ponire i to, navodno, u Kupicu. Taj je neimenovani potok i ranijih godina znao plaviti i stvarati probleme pa su 2001. godine izvedeni radovi koji su lijepo uredili njegovo korito, ali ne i završni dio vezan uz otvor za poniranje.

Nastradali su i drugi. Tonijev otac Juraj pokazao nam je koliko je vode ušlo u podrumske prostorije gdje su im smještena drva, škrinja za meso i alat.


Kujica probudila ukućane


– Na svu sreću tu po noći spava Lupi, kujica naše kćeri i ona je, kad je voda počela uzlaziti, počela lajati. To nas je probudilo, a kad sam sišao, škrinja je već bila izvrnuta i plivala. Cijeli život tu živim i ovako velike poplave nikada nije bilo – rekao nam je, istaknuvši kako su u Općini Ravna Gora obećali pomoć i to kroz rješavanje proširenja odvoda potoka koji teče ispod njihove kuće.


Puno hvala svima koji su pomogli

 


– Veliku pomoć prvi su nam pružili dečki iz DVD-a Kupjak, a priskočili su odmah i vatrogasci iz Ravne Gore. Puno im hvala, kao i našim susjedima koji su odmah priskočili u pomoć. Javio nam se i načelnik Mišel Šćuka i obećao razgovore s nadležnima vezane uz rješenje premalog odvodnog otvora, rekao je Toni Pleše, a Dražen Krepenc, zapovjednik VZ-a Ravna Gora rekao nam je kako su vatrogasci pomogli pri spašavanju ovaca iz objekta koji je 75 posto bio pokriven vodom, ispumpavanju vode iz prostora kuće Jurka Plešea te kasnije i osiguranju nasipa.

Da se nešto hitno mora učiniti, smatra i njihova susjeda Tamara Grgurić:


– Problemi ovdje su česti, ali ovo što se sada dogodilo je nevjerojatno. Znalo je biti poplava i ranije, ali nikada ovakvih. Meni je odnijelo plastenik i gnoj pripremljen za gnojivo te zemlju. Najgore je prošao susjed Pleše, a sad je svima jasno da se mora napraviti znatno veći propust ispod ceste jer sadašnji ne može primiti veće količine vode. Uz to trebalo bi urediti i prostor oko stare brane jer da je brana uređena, veći dio vode ostao bi gore, manji dio vode išao bi potom prema cesti i stanje bi bilo lakše.


To moraju zajedno rješavati Hrvatske vode i Županijska uprava za ceste. No, koliko je meni poznato, oni samo prebacuju odgovornost jedni na druge, a u međuvremenu ljudi koji plaćaju sve poreze i davanja trpe štetu koja se mogla izbjeći – rekla je Tamara Grgurić.


Kupjak, poplava usmrtila ovce

Juraj Pleše pokazuje razinu do koje je voda stigla u drvarnici / Snimio M. KRMPOTIĆ