Tradicija i novitet

Goranska kiparska radionica: Ove godine kreće i Prvi saziv grafike GKR-a

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Sudionici 42. saziva GKR-a su slovenski akademski kipar Matej Vočanec iz Postojne i akademski slikar Bane Milenković iz Zagreba koji je sudjelovao u radu 9. saziva GKR-a 1987. godineJučer je u Lokvama počeo 42. saziv Goranske kiparske radionice, tradicionalne likovne manifestacije koja neprekidno traje od 1979. godine i u dosadašnja je 42 saziva predstavila 100 sudionika, 84 autora te 111 ostvarenih skulptura postavljenih u javne prostore diljem Gorskog kotara, doslovce u svakoj goranskoj općini ili gradu.


Ovogodišnji će saziv trajati od 14. do 19. lipnja, a sam čin otvaranja najavljen je za petak, 18. lipnja i bit će održan u 12 sati u Kući čuvara brane. Sudionici saziva su akademski kipar Matej Vočanec iz Postojne (Slovenija) i akademski slikar Bane Milenković iz Zagreba koji je sudjelovao u radu 9. saziva GKR-a 1987. godine.


Beskonačnost


Njihove izrađene skulpture bit će postavljene u prostor tijekom srpnja 2021. godine. Matej Vočanec će izraditi skulpturu pod nazivom »Beskonačno stablo«, a skulptura koju izrađuje Bane Milenković ima radni naziv »Avion«.
Vočanec je jučer, uz pomoć stalne lokvarske ekipe vrsnih majstora pile i obrade drveta, te uz nazočnost predsjednika GKR-a Milutina Burića, već počeo rad na izradi svoje skulpture za koju je već sada jasno da će biti atraktivna.


– Zamislio sam od debla drveta, dakle trupca, koji je, u stvari, linija te ima početak i kraj, napraviti krug koji je simbol beskonačnosti. Otuda i naziv skulpture »Beskonačno stablo«. Za ishodište sam uzeo čuveni Michelangelov rad, ali proporcije sam odredio prema svojoj djevojci, Riječanki Ivani koja može stajati u tom krugu.


Za izradu koristim hrast, posao bi u najvećoj mjeri trebao biti gotov tijekom ovog tjedna, a skulptura bi trebala biti postavljena u Golubinjaku gdje već postoji lijep broj skulptura ove kolonije, rekao je Matej Vočanec koji prvi put sudjeluje u radu GKR-a i početni su mu dojmovi, kaže, vrlo pozitivni.


Radionica i izložba


Predstavljanje svih autora planirano je za sutrašnji dan kad će ih ugostiti načelnik Općine Lokve Toni Štimac, a novost je svakako to da ove godine u programu GKR-a kreće i Prvi saziv grafike GKR-a Lokve 2021 koji će također trajati od 14. do 19. lipnja, a prva sudionica bit će mr. art. Jasna Šikanja, dok će voditeljica programa biti samostalna umjetnica Tihana Karlović, mag. likovne pedagogije.


U okviru tog saziva bit će sutra održana radionica drvoreza za djecu koju će voditi Tihana Karlović, Gloria Arapović te Nives Žarković, sve magistrice likovne pedagogije. Radionica će biti jednodnevna, a u njen rad će biti uključeno do 15 polaznika u dobi od trećeg do osmog razreda.


Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno znanje, a rad će biti prilagođen dobi djece i njihovim motoričkim sposobnostima.


U radu će sudjelovati učenici pet goranskih škola, OŠ Rudolfa Strohala Lokve, OŠ Ivanke Trohar Fužine, OŠ Dr. Branimira Markovića Ravna Gora, OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice i OŠ Mrkopalj.


Na kraju rada bit će tiskani grafički listovi koji će biti izloženi najprije u Lokvama (18. lipnja, u povodu otvaranja 42. saziva GKR-a), a zatim u Fužinama, Ravnoj Gori, Mrkoplju i Delnicama.