Novi sadržaji

Goranska kiparska radionica: Osnovci obilježili prvi saziv grafike

Marinko Krmpotić

Prvi sudionici 1. saziva Grafičke radionice bili su osnovci iz Fužina koje je grafici poučavala Glorija Arapović / Snimio M. KRMPOTIĆ

Prvi sudionici 1. saziva Grafičke radionice bili su osnovci iz Fužina koje je grafici poučavala Glorija Arapović / Snimio M. KRMPOTIĆ

Ivano Delak, Kristijan Delak, Noa Voloder, Dora Štimac, Fani Čebuhar i Tajana Kaloper s učiteljicom Mirjanom Pribanić Klanac sudjelovali su na grafičkoj radionici izrade igračaka u drvuLOKVE – Sutrašnje otvaranje 42. saziva Goranske kiparske radionice (GKR) najavljeno za 12 sati kraj Kuće čuvara brane, značit će i predstavljanje u velikoj mjeri već dovršenih skulptura ovogodišnjeg saziva – »Beskonačnog stabla« autora Mateja Vočaneca i »Aviona« Bane Milenkovića, najavio je na jučerašnjoj tradicionalnoj Kavi s načelnikom Milutin Burić, predsjednik GKR-a. Na otvaranju će skulpture i autori biti detaljnije predstavljeni, a jučerašnje druženje u uredu Tonija Štimca proteklo je u znaku predstavljanja 1. saziva grafičke radionice, aktivnosti koja bi trebala postati tradicionalna i koju je predstavila Tihana Karlović, magistrica likovne pedagogije.


Do petka će obje nove skulpture biti u visokoj fazi dovršenosti / Snimio M. KRMPOTIĆ

Do petka će obje nove skulpture biti u visokoj fazi dovršenosti / Snimio M. KRMPOTIĆ


 


Tradicionalna kava


– Sudionica Prvog saziva grafike GKR-a Lokve je mr. art. Jasna Šikanja, koja izrađuje mapu grafika u boji tematski vezanih za goranske krajolike. Predstavljanje te mape bit će priređeno najkasnije do kraja ove godine, a bude li to moguće, već za Dan općine Lokve u kolovozu. Uz taj dio, Saziv grafike ostvaruje se i kroz grafičku radionicu izrade igračaka u drvu. Voditeljica je Gloria Arapović, mag. lik. pedagogije, a prvi sudionici su učenici trećeg razreda OŠ Ivanke Trohar iz Fužina. To su Ivano Delak, Kristijan Delak, Noa Voloder, Dora Štimac, Fani Čebuhar i Tajana Kaloper, a u Lokve su stigli sa svojom učiteljicom Mirjanom Pribanić Klanac, rekla je Karlović.
Uz predstavljanje sadržaja ovogodišnjeg saziva, jučer je u novouređenom uredu lokvarskog načelnika bilo govora i o širenju aktivnosti GKR-a pa su se tako članovi Upravnog odbora GKR-a Milivoj Diklić i Božidar Pleše založili za veće uključivanje svih goranskih lokalnih samouprava koje, osim Lokava i Fužina, ne sudjeluju ozbiljnije u radu ove institucije koja već više od četiri desetljeća na pažnje vrijedan način promovira Gorski kotar. Složio se s time i domaćin, načelnik Toni Štimac, rekavši da će tu ideju prenijeti na naredni saziv Koordinacije goranskih načelnika te istaknuvši da tijekom nekoliko posljednjih godina GKR očigledno širi svoje aktivnosti.


Suradnja s Akademijom
– Ove godine prvi put krećemo sa Sazivom grafike, a isto tako u radu ove godine sudjeluje i Nikola Nenadić, profesor s riječke Akademije likovnih umjetnosti s kojom namjeravamo ostvariti suradnju kroz boravak i rad njihovih studenata i profesora u Lokvama. Prije nepune dvije godine promovirana je monografija o 40 godina postojanja GKR-a, a već nekoliko godina uspjyešno realiziramo turističko-kulturnu priredbu »Noć skulpture«. Goranska kiparska radionica sve se više razvija i taj razvoj nužno je adekvatno pratiti, rekao je Štimac.