Raskošna ponuda

Goranska gastro avantura za srpanj: Na tanjuru lokalnih restorana su mahune, veprovina, borovnice i – pelud

Marinko Krmpotić

To su temeljne odrednice, a o vlasnicima goranskih restorana i njihovim kuharima ovisi konačna ponuda koja, primjerice, može biti juha od mahuna, vepar pod pekom ili na gulaš, rižoto s cvjetnim prahom, štrudle ili sladoled od šumskog voća..., a konačna ponuda i cijena ovise o svakom restoranuDELNICE – Tijekom lipnja dobro se krenulo u projekt Goranska gastro avantura (Gastro adventure Gorski kotar) koji uz suradnju s goranskim restoranima organizira Turistička zajednica Gorskog kotara, a srpanj, kako je i najavljeno, donosi novih trideset dana posebne gastroponude jer se, ističe Petar Hrg, direktor TZ-a Gorski kotar, jelovnik mijenja u skladu s godišnjim dobom i sezonom.


»Tako će u srpnju svi goranski restorani dio svoje ponude vezati za borovnice, jagode, meso mladog vepra, cvjetni prah (pelud) i mahune. To su, dakle, temeljne odrednice za srpanjsku Goransku gastro avanturu, a o vlasnicima restorana i njihovim kuharima ovisi konačna ponuda koja, primjerice, može biti juha od mahuna, goranski vepar pod pekom, gulaš od vepra, dinstani but od vepra, rižoto s cvjetnim prahom, štrudle i palačinke s jagodama ili borovnicama, sladoled od jagoda ili borovnica… i mnogo toga drugoga, pri čemu konačna ponuda, kao i cijena, ovisi o svakom restoranu. Temeljni nam je cilj da svakog mjeseca naši restorani imaju, uz svoju gostima već znanu ponudu, i taj zasebni goranski dio kako bismo kroz ovaj program još znatnije i uočljivije gostima predstavili svake pažnje vrijednu gastrotradiciju cijelog područja Gorskog kotara«, govori direktor Hrg ističući kako su prve reakcije na lipanjsku Goransku gastro avanturu vrlo pozitivne.


Pozitivne reakcije


»Naravno, na umu moramo imati da je lipanj, i to tek tamo od desetog dana tog mjeseca, bio prvi mjesec postojanja naše gastro avanture. Tek smo na početku, a svakome tko se bavi turizmom i ugostiteljstvom jasno je da se za kompletniju ocjenu treba čekati bar godinu dana. Kvalitetnom promidžbom na nekoliko područja Hrvatske (Kvarner i Istra, Zagreb, sjeverna Hrvatska, Dalmacija) skrenuli smo na sebe pažnju, nastavit ćemo tako i svakog narednog mjeseca te u lipnju naredne godine moći donijeti ocjenu prve godine Goranske gastro avanture.
Zasad su reakcije dobre. Većina gostiju još ne zna za projekt, ali kad shvate o čemu je riječ, drago im je i rado se uključuju, odnosno naruče neku od goranskih delicija. Uvjeren sam da će iz mjeseca u mjesec biti sve bolje i bolje te da će se uskoro u Gorski kotar i dolaziti zbog Goranske gastro avanture«, rekao je direktor TZGK-a Petar Hrg.


Petar Hrg, direktor TZ Gorskog kotara


Delnički »kušači«


Među onima koji su odlučili prihvatiti što to Goranska gastro avantura nudi, jesu i Delničani Arijan Kolombo i Marija Cindrić. U dvadesetak dana posjetili su restorane Kamačnik u Vrbovskom, Bitoraj u Fužinama, Evu u Lokvama te Petehovac u Delnicama, a dojmovi su, ističe Arijan, izuzetni.


»Budući da volimo posjećivati restorane uključili smo se čim smo čuli za ovu ideju. Želja nam je kušati što više tih naših posebnih goranskih jela. Svaki od četiriju restorana u kojima smo bili zaslužuje najvišu ocjenu, a osoblje nas je u svakome od njih oduševilo ne samo profesionalnošću već i znanjem o jelu koje smo kušali.


O kvaliteti ponuđenog najbolje govori činjenica da smo oboje kao gurmani jednostavno ostali bez riječi i sve što mogu reći jest da se nema što govoriti, već treba ta jela kušati. Naravno, idemo i dalje po goranskim restoranima i nastojat ćemo obići sve, a pri svakom posjetu redovno i slikamo naručena jela te radimo svoju zbirku.


Voljeli bismo da se glas o ovoj ponudi širi što dalje jer već nakon ovih prvih iskustava vidimo da ponuda posebnih goranskih jela ima smisla, odnosno da Goranska gastro avantura itekako može biti zanimljiva pozivnica, i to ne samo za turiste i izletnike, već i nas domaće ljude«, rekao je Arijan Kolombo.


Cvjetni prah posebna atrakcija

Posebna atrakcija ovomjesečne ponude je cvjetni prah. Riječ je, govori nam vlasnik restorana Kauzlarićevi dvori Boris Kauzlarić, o peludu koji se prikuplja s dna košnice, a nastaje nakon što pčele očiste krila od cvjetnog praha koji su pokupile leteći od cvijeta do cvijeta: »Cvjetni prah ima izuzetno ljekovita svojstva, a u kulinarstvu ga se koristiti može pri izradi kolača ili kao dodatak jelima, primjerice rižotu«, rekao nam je Kauzlarić.