Odmah na posao

Gorani ne gube vrijeme, već su konstituirana vijeća u Fužinama i Brodu Moravicama

Marinko Krmpotić

Dok je nezavisni Davor Delač jednoglasno izabran na čelo Vijeća Brod Moravice, kao i potpredsjednici Anika Kožica (nez.) i Boris Delač (SDP), u Fužinama je način izbora čelnika OV-a (Valentin Crljenko (HDZ), Tajana Kauzlarić Korica (SDP/HSU/nez.) te Sabina Urbanc (HL)) ozlojedio vijećnike PGS-aBROD MORAVICE/FUŽINE – Davor Delač, nositelj nezavisne liste birača, jednoglasnom je odlukom na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Brod Moravice izabran za predsjednika Vijeća, a potpredsjedničke dužnosti obavljat će, također jednoglasnom odlukom potvrđeni, Anika Kožica (nezavisna) te Boris Delač (SDP).


Uz njih troje sedmeročlani saziv Općinskog vijeća Brod Moravice čine još Ana Jugović i Antonio Crnković (nezavisni) te Tomislav Crnković i Valter Crnković (HDZ). Saziv Vijeća rezultat je izbora na kojima je Lista Davora Delača osvojila 214 ili 52,81 % glasova što je bilo dovoljno za četiri vijećnika, dva su vijećnička mjesta pripala HDZ-u koji je steko naklonost 100 birača (24,44 %) te jedno SDP-u koji je osvojio 93 glasa (22,73 %).


Zahvalivši na iskazanom povjerenju, Davor Delač čestitao je nazočnima na izboru u sastav Općinskog vijeća te naglasio kako očekuje suradnju i zajedništvo s ciljem dobrobiti cijelog područja Općine. Potvrdili su to svojim izjavama potom i predstavnici ostalih stranaka pa je tako uime HDZ-a iskusan Valter Crnković rekao kako Vijeću i svim članovima želi puno uspjeha u radu jer je njihov uspjeh i uspjeh mjesta:
»Kao oporba bit ćemo konstruktivni, a to znači da ćemo podržavati ono što budemo smatali dobrim te kritizirati ono što smatramo lošim«, rekao je Crnković, a također iskusan u radu Vijeća Boris Delač (SDP) rekao je kako i on osobno i SDP stoje na raspolaganju za bilo kakvu suradnju koja donosi korist Brod Moravicama: »Samo naprijed! Tu smo da radimo i surađujemo. Nadam se da će iza ovog saziva Općinskog vijeća nakon četiri godine biti vidljivi rezultati, a sam ću nastojati tomu dati što veći doprinos«, rekao je Boris Delač.


Ruže kolegicama


Nazočnima se u završnom dijelu konstituirajuće sjednice obratio i Mario Šutej, novi načelnik Općine Brod Moravice, istaknuvši kako je novo rukovodstvo uglavnom neiskusno, ali će s vremenom sve doći na svoje: »Čestitam svakom članu Vijeća na hrabrosti da ulaskom u ovaj saziv prihvati nove izazove u svom životu. Vjerujem i nadam se da će osobni i stranački interesi biti stavljeni u stranu te da ćemo svi raditi na korist cjelokupnog područja Općine Brod Moravice«, rekao je Šutej darivavši potom ružama članice Vijeća te uposlenice Općine Brod Moravice.


S konstituiranjem svoga Vijeća požurila je i Općina Fužine, a čast da predsjeda novim sazivom pripala je Valentinu Crljenku (HDZ), dok će dužnost potpredsjednica obavljati Tajana Kauzlarić Korica (SDP/HSU/nezavisni) i Sabina Urbanc (Hrvatski laburisti). Uz njih troje, deveteročlani saziv novog Općinskog vijeća Fužine čine još i Dario Colnar, Nataša Marohnić Trglavčnik (Hrvatski laburisti), Marinko Kauzlarić (SDP/HSU/nezavisni), Slavko Starčević (HDZ) te Nataša Starčević i Slobodan Huš (PGS).


Sastav Vijeća određen je izbornim rezultatima koji govore da je od 1.426 birača s područja Općine Fužine na birališta izašlo njih 647 ili 45,77 posto, a važećih je glasova bilo 617. Od tih 617, najviše je osvojila lista Hrvatskih laburista – 225 ili 36,46 %, što je bilo dovoljno za tri vijećnička mjesta. Druga po broju glasova je, s naklonošću 156 birača, koalicijska lista SDP-HSU-nezavisni koja je s 25,28 % iskazane naklonosti došla do dva vijećnička mjesta, a jednak broj vijećnika ostvarili su s potpuno istovjetnim rezultatom PGS i HDZ koji su privukli pažnju 118 birača ili 19,12 %. Boje HDZ-a u Vijeću će, uz spomenutog predsjednika Crljenka, braniti još i Slavko Starčević, koalicije SDP-HSU-nezavisni, uz Tajanu Kauzlarić Korica, Marinko Kauzlarić, dok će PGS predstavljati Nataša Blažević i Slobodan Huš.


Loš fužinski start


Pri prijedlozima za izbor predsjednika i dvije potpredsjednice Općinskog vijeća Fužina glasovalo se tako da je sedmero vijećnika bilo za, a suzdržani su bili vijećnici PGS-a Nataša Blažević i Slobodan Huš, koji je pojasnio da je taj njihov stav rezultat nezadovoljstva jer ih nitko nije upoznao s prijedlozima za čelništvo Vijeća.


– Nismo protiv izbora Valentina Crljenka, ali bi bilo lijepo da ste prije donošenja tih prijedloga kontaktirali s nama i mi bismo se najvjerojatnije složili. Mislim da je novo Vijeće s radom počelo na malo krivi način, rekao je Huš. Valentin Crljenko zahvalio je na izboru te iskazao nadu da će opravdati iskazano mu povjerenje radom na dobrobit svih dijelova Općine Fužine. Sjednica je kraju privedena prisegom novog/starog načelnika Davida Bregovca, koji je napomenuo da je prioritet dovršenje započetih i pokretanje novih projekata, pri čemu od novog saziva Vijeća očekuje ideje, kreativnost i suradnju.


Promjene na listi HDZ-a


Na izbore u Općini Brod Moravice od 652 upisana birača izašlo je njih 418 ili velikih 64,11 posto, što svjedoči o velikom interesu Brodmoravičana koji su se odlučili za promjene. Od predloženog sastava lista u odnosu na izbore, do promjene je došlo samo na listi HDZ-a s koje su prvo dvoje (Branko Svetličić i Ivana Legović) svoj mandat stavili u mirovanje, a umjesto njih u sastav brodmoravičkog Općinskog vijeća ušli su naredni s liste – Tomislav Crnković i Valter Crnković.