Rebalans za kraj

Fužinski vijećnici se od mandata oprostili s rekordnim budžetom i novim projektom

Marinko Krmpotić

Iz Ministarstva regionalnog razvoja je na račun Općine stigao 1,1 milijun kuna za projekt obnove i uređenja Vicićevog mosta u Liču pa je proračun, sukladno toj financijskoj injekciji, narastao na 36,7 milijuna kunaFUŽINE – Završna sjednica ovog saziva Općinskog vijeća Fužine protekla je pomalo u simboličnom ozračju jer je najvažnija točka dnevnog reda bio prvi rebalans proračuna za 2021. godinu. U prve izmjene i dopune proračuna ide se stoga što je iz Ministarstva regionalnog razvoja na račun Općine Fužine stigao 1,1 milijun kuna namijenjenih projektu obnove i uređenja Vicićevog mosta pa proračun, sukladno toj financijskoj injekciji, mora biti promijenjen i narastao je na 36,7 milijuna kuna.


Tako se aktualna vlast od svog četverogodišnjeg mandata oprašta ne samo s najvećim proračunom u povijesti ove lokalne samouprave, već i s novim projektom koji će biti gotov u tijeku ove godine i nakon kojeg će kao privlačno izletničko mjesto i kupalište biti uređena lokacija Vicićevog mosta u Liču.


Obilaznica uskoro


O tom i nizu sličnih projekata u uvodnom dijelu sjednice u izvješću o radu tijekom protekle četiri godine govorio je načelnik David Bregovac, istaknuvši kako je najznačajniji realizirani projekt bio izgradnja vrtića, a uz njega napravljen je i niz drugih poslova i zahvata: »Uvijek se može bolje i više, ali osobno sam zadovoljan jer je uočljivo kako smo puno napravili i dali doprinos razvoju Općine Fužine te njenoj prepoznatljivosti izvan goranskih okvira. Ono čime nisam zadovoljan je projekt izgradnje zaobilaznice koji je zbog objektivnih razloga išao sporije no što smo željeli. No, gotov je parcelacijski elaborat, odabrani su sudski procjenitelji za procjenu vrijednosti privatnih zemljišta uz trasu zaobilaznice, a krajem ovog mjeseca gotov će biti i glavni projekt.
Sve to znači da će sva potrebna dokumentacija za projekt biti gotova, odnosno taj posao bit će realiziran u mandatu iduće vlasti, pri čemu se nadam da će ministar Oleg Butković ispuniti svoja obećanja i pomoći nam u realizaciji ovog projekta kojim bismo iz središta Fužina i iz Liča »maknuli« prejaki kamionski promet i time stvorili osnove za još turističkiji izgled našega kraja, ali i ojačali cestovnu vezu prema vinodolskom primorju, čime bismo pridonijeli razvoju turizma i tog dijela naše županije«, rekao je načelnik Bregovac.


UPU-i jednoglasno


Na istom tom tragu planiranja daljnjeg razvoja – bez obzira tko bude obnašao vlast u idućem mandatu – bile su i jednoglasne odluke vijećnika o izradi nekoliko urbanističkih planova uređenja. Izradu tih dokumenata, kojima se prihvaćaju mogućnosti gradnje na pojedinim lokacijama, plaćaju potencijalni ulagači koji, očigledno, planiraju razvoj određenih aktivnosti, a to znači i opći razvoj te zapošljavanje. Tako će na Vratima biti izrađeni UPU-i za Pilanu Čebuhar koja planira daljnje širenje, kao i za lokaciju na kojoj ugledni hrvatski poduzetnik Damir Mišković planira graditi i razvijati zdravstvenoturističke sadržaje. U Fužinama jedan je UPU vezan za padinu iznad poluotoka Čoka, gdje hrvatski hotelijer planira graditi hotel, a za prostor iznad zgrade OŠ »Ivanka Trohar« bit će izrađena dokumentacija koja će omogućiti uređenje elitnog glamping kampa s drvenim kućicama. Naravno, o samoj realizaciji spomenutih ideja odlučuju njihovi ulagači, a obveza Općine Fužine bila je da im prostornoplanskom dokumentacijom omogući ulaganja, što je i učinjeno.


Dio sjednice bio je vezan i za analizu trenutačnog stanja s pandemijom COVID-19, o čemu je govorio Dražen Starčević, načelnik Stožera CZ-a Općine Fužine, rekavši kako je u proteklih 14 dana registrirano 14 oboljelih: »To nije strašno, ali nije ni dobro. Od 26. rujna 2020. godine kad je na našem području zabilježen prvi oboljeli, imali smo do 29. ožujka ukupno 70 registriranih oboljelih, što je 4,38 posto od ukupnog broja stanovništva. S druge strane, cijepljeno je 130 ljudi ili samo 8,94 posto od ukupnog stanovništa. Ako tome dodamo i zdravstvene radnike te one koji su preboljeli koronu pa imaju imunitet, onda dolazimo do samo 13 posto stanovnika koji su više-manje sigurni. To je premalo pa apeliram na sve da se u što većoj mjeri pridržavaju svih epidemioloških odredbi«, rekao je Starčević, dodavši kako se u izvješćima državnih i županijskih stožera nedovoljno ističe činjenica o tome da je sve veći broj zaraženih vezan uz mise.


U Vrbovskom najmanje zaraženih


Starčević je ponudio i vrlo zanimljivu listu zaraženosti koronom goranskih lokalnih samouprava. Temeljni kriteriji bili su mu broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika, a obradio je podatke vezane uz posljednjih šest mjeseci, odnosno od kraja rujna pa do kraja ožujka. Ta analiza pokazuje kako je najuspješnija goranska sredina u borbi protiv korone Grad Vrbovsko koji u odnosu na ukupan broj stanovnika ima samo 3,72 posto zaraženih. Druge su Fužine s 4,38 posto, a treći Čabar s 4,39 posto. Dalje slijede – Brod Moravice (6,08), Ravna Gora (6,50), Skrad (6,91), Delnice (8, 09), Mrkopalj (8,22) te Lokve (9,41 posto).