Sjednica

Fužine za pomoć poduzetnicima i obrtnicima izdvajaju 13.000 eura

Marinko Krmpotić

Općina izdvaja iz proračuna za poticanje poduzetničke klimeGodišnja nagrada Općine Fužine na predstojećoj Svečanoj sjednici u povodu Dana općine bit će dodijeljena Milutinu Buriću, a poduzetnicima i obrtnicima s područja ove lokalne samouprave nastojat će se pomoći s 13.000 eura namijenjenih razvoju njihova posla – dva su najvažnija zaključka šesnaeste sjednice Općinskog vijeća Općine Fužine održane desetak dana prije proslave Dana općine.


Ispunjavanje kriterija


Pojašnjavajući odluku o poticanju poduzetništva, načelnik općine Fužine David Bregovac rekao je da je cilj ovim natječajem obrtnicima, poduzetnicima, vlasnicima OPG-ova i ostalim koji se bave poduzetništvom i turizmom pomoći tako što će iz proračuna biti izdvojena sredstva koja će se po kandidaturi kretati od najmanje 150 eura pa do najviše 1.500 eura za prijavljene potrebe.


– Naravno, potpora će ovisiti o ispunjavanju kriterija s kojima je moguće upoznati se na mrežnim stanicama općine ili u kontaktu s predstavnicima naših stručnih tijela.
Znamo da 13.000 eura i nije previše, ali ovo je prvi put da smo u jedan takav program krenuli i nakon što pristignu prijave, napravit ćemo analizu te vidjeti što ćemo u budućnosti, koja će možda donijeti i rast sredstava namijenjenih ovom programu, rekao je Bregovac.


Potpora doktorandici


I dok je prijedlog o izdvajanju proračunskih sredstava namijenjenih ulaganju u poduzetništvo prihvaćen jednoglasno, točka dnevnog reda vezana za dodjelu nagrade za iznimna postignuća u području znanosti i umjetnosti izazvala je, dojam je, nepotrebne tenzije i sukobljavanja.


Naime, jedina kandidatkinja doktorandica je Medicinskog fakulteta u Rijeci, a iza nje je već niz značajnih međunarodnih rezultata, zbog čega njezin rad nedvojbeno zaslužuje pohvalu i potporu.


Ta je potpora u njezinom slučaju trebala iznositi samo 200 eura, na što je reagirala Nataša Blažević Starčević (PGS) konstatiravši da nema pravih riječi za nizinu određene svote.


S njom se složio i Marinko Kauzlarić (NL Marinka Kauzlarića/SDP) naglasivši da se ranije mještane koji su doktorirali nagrađivalo s oko tisuću eura.


Odgovorio im je načelnik Bregovac rekavši da se, s obzirom na aktualno stanje s proračunom Općine Fužine, više ne može dati, mada bi on osobno to svakako učinio.


Razvila se potom rasprava s nešto povišenim tonovima, tijekom koje su načelnik Bregovac i predsjednik Vijeća Valentin Crljenko zamjerili oporbenjacima što s prijedlogom povećanja ove svote nisu došli tri dana ranije ili prije sjednice, već su čekali održavanje sjednice i medije kako bi politizirali.


Blažević Starčević se s time nije složila i istaknula je da svako njihovo neslaganje načelnik Bregovac proglašava politiziranjem, što ne odgovara istini, a Bregovac joj je odgovorio da kad bi to bila istina, ona s ovim prijedlogom ne bi čekala sjednicu, već bi ga iznijela ranije i naišla na suradnju.


Priča je kraju privedena prihvaćanjem prijedloga Blažević Starčević, koja je tražila 500 eura za potporu kandidatkinji, a vijećnici su to prihvatili s četiri glasa za i tri suzdržana, pri čemu je načelnik Bregovac najavio da će razlika od spomenutih 300 eura biti uzeta s njegove plaće.


Ina nema radnike za rad nedjeljom


Što se događa s benzinskom postajom Ine u Fužinama, koja je prestala raditi nedjeljom, pitao je u završnom dijelu sjednice PGS-ov vijećnik Slobodan Huš, a načelnik David Bregovac odgovorio mu je da prema njegovim neslužbenim saznanjima Ina nema dovoljan broj radnika da bi ta benzinska postaja radila svih sedam dana u tjednu.