Žestoke rasprave

Fužine ostaju bez Adventa? Novac gotovo nestao, prozvana i šefica TZ Kvarnera

Marinko Krmpotić

Hoće li i kakav će ove godine biti advent u Fužinama, u ovom je trenutku teško reći

Hoće li i kakav će ove godine biti advent u Fužinama, u ovom je trenutku teško reći

Sukob koji svjedoči o tome da u turizmu Fužina stvari nisu kakve bi trebale biti izbio je oko sredstava (ne)planiranih za obilježavanje Adventa u FužinamaFUŽINE – U, za Fužine, velikoj turističkoj obljetnici – punih 150 godina bavljenja turizmom, u tom se mjestu na sjednicama Općinskog vijeća gotovo cijele ove godine vode možda i prežustre rasprave koje, dojam je, ne doliče mjestu koje se diči pojmom perjanice goranskog, pa i kontinentalnog turizma Hrvatske.


Donacije


Bilo je to uočljivo i na posljednjoj sjednici tog tijela na kojoj se moglo čuti dosta toga žestokog što ne samo da svjedoči o povećanoj razini sukobljenosti, već bi moglo donijeti i dodatne probleme.


Konkretno, raspravljajući o prijedlogu daljnjeg obilježavanja 150. obljetnice turizma u Fužinama, nezavisni vijećnik Marinko Kauzlarić, bivši načelnik Fužina i istaknuti turistički djelatnik, osvrnuo se na za te aktivnosti predviđenih 92.000 eura te upitao, s obzirom da znatan dio tih sredstava ovisi o donacijama, koliko od tih sredstava zaista postoji te kroz koje će se manifestacije do kraja godine obilježiti tako značajan datum kao što je 150. obljetnica turizma u Fužinama kao jednoj od najturističkijih sredina kontinentalne Hrvatske.
Načelnik David Bregovac odgovorio mu je kako je središnji događaj vezan uz obilježavanje već realiziran kroz nedavnu priredbu oživljavanja prizora dolaska vlaka koji je 1874. godine u Fužine doveo prve turiste.


Ta će obljetnica, dodao je Bregovac, biti još obilježena manifestacijama kao što su Dan bobičastog voća, Rock pod branom, Medun Fest i oproštaj od stare godine.


– Kad je o sredstvima riječ, sigurno je 20.000 eura vezanih uz općinski proračun, dok ostala planirana sredstva od 72.000 eura ovise o razumijevanju TZ-a Kvarnera i Hrvatske turističke zajednice od kojih se traži potpora, rekao je Bregovac.Mišljenja


Kauzlarić je odgovorio kako se spomenute manifestacije realiziraju i inače pa bi trebalo ipak osmisliti i neke druge oblike obilježavanja, a pritom imati i drukčiji odnos prema planiranju i organizaciji.


– Primjerice, direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov nije bila zadovoljna činjenicom da ju se na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Fužina nije niti spomenulo, niti joj je dana riječ, rekao je Kauzlarić, na što je načelnik Bregovac reagirao rekavši kako predsjednica TZ-a Kvarnera, po njegovom mišljenju, turistički ne podržava ni Fužine ni Gorski kotar, a na samoj sjednici bio je, po njemu, vidljiv njezin omalovažavajući odnos prema fužinskoj obljetnici.


U raspravu se uključio i Valentin Crljenko, predsjednik Općinskog vijeća Fužine, rekavši kako je direktorici TZ-a Kvarnera poziv bio uredno poslan, ali na njega nije odgovoreno.


– Štoviše, ona mi se nije javila ni kad je došla na sjednicu. Ja gospođu ne poznam i nisam ni znao, dok mi na kraju nisu rekli, da je bila na sjednici, rekao je Crljenko.


Dogovor


Dodatni sukob koji svjedoči o tome da u turizmu Fužina stvari nisu kakve bi trebale biti, izbio je potom oko sredstava (ne)planiranih za obilježavanje Adventa u Fužinama.


Marinko Kauzlarić pitao je kako je moguće da je s prethodne godine 110.000 eura uloženih u adventska zbivanja sad sve palo na nula eura, odnosno »ukidanje« Adventa.


Bregovac mu je odgovorio kako je potrebnih 100.000 eura bilo planirano osigurati minimalnim povećanjem poreznih davanja vezanih uz smještaj što su, primjerice, vijećnici ostalih goranskih sredina prihvatili.


– Nažalost, vi ste kao članovi Općinskog vijeća Fužine taj prijedlog odbili pa je sad logično da sredstava nema. Ako uspijemo do novaca doći iz nekih drugih izvora, pokušat ćemo nešto napraviti za adventsko doba, rekao je Bregovac koji je kasnije pristao na prijedlog da se ta stavka ne izbriše tako što će za adventska zbivanja biti izdvojeno, u odnosu na prošlu godinu, simboličnih 3.000 eura.


Najavljuje li to približavanje stavova sukobljenih strana tek će se vidjeti, ali ono što je nedvojbeno je da ove svađe baš nikome neće donijeti dobro.


Brodić ne plovi


Kauzlarića je zanimalo i zašto se nastoji turistički brodić »Sv. Anton« uporno s Bajera preseliti na jezero Lepenica.


– Na tom jezeru problemi sa spuštanjem razine još su i veći no na jezeru Bajer pa će i tamo biti problema s radom broda, konstatirao je Kauzlarić upitavši i zašto brodić, iako je ljeto, stoji privezan i ne plovi.


Načelnik Bregovac odgovorio mu je kako na preseljenju turističkog brodića inzistira HEP koji upravlja jezerima, a brodić trenutačno ne vozi zbog sporosti hrvatske birokracije koja nije osigurala sve potrebne dozvole.