VELIKI INTERES

Fužine na meti investitora. Izmijenjen je urbanistički plan zone Bajer, radit će se kuće za odmor

Marinko Krmpotić

Izmjene Urbanističkog plana uređenja ugostiteljsko-turističke zone Bajer zatražio je i, sukladno zakonima, platit će ulagačFUŽINE – Da za korištenje prostora Poslovne zone Lič postoji interes, pokazao je i posljednji natječaj vezan uz prodaju šest čestica na tom prostoru.


Na natječaj koji je zaključen zadnjih dana kolovoza pristigle su dvije važeće ponude koje su »pokrile« sve u natječaju ponuđeno, a budući da su bile u skladu sa zakonom, prodaju su jednoglasno prihvatili članovi Općinskog vijeća Fužine.


Također jednoglasno prihvaćene su i izmjene Urbanističkog plana uređenja ugostiteljsko-turističke zone Bajer koje je zatražio i, sukladno zakonima, platit će ulagač koji na toj lokaciji planira uređenje kuća za odmor.
Očigledno, Općina Fužine zanimljiva je i s turističke i s privredne strane, a taj interes koji traje već nekoliko godina svakako je bio jedan od motiva zbog kojih je vijećnica Nataša Marohnić Trglavčnik postavila pitanje o tome može li područje ove lokalne samouprave izdržati taj interes, odnosno ne bi li se moglo dogoditi da dođe do prekapacitiranosti i preizgrađenosti.


Konzervatorski značaj


Sukladno važećim propisima i zakonima do toga ne bi trebalo doći, odgovorila joj je Helena Pavić, pročelnica JUO Općine Fužine naglasivši kako se svaka prodaja općinskog zemljišta realizira uz znanje Općinskog vijeća koje i donosi konačnu odluku poštujući pri tom sve važeće odredbe i zakone. Uz to pri prodaji svakog zemljišta u igri su i studije o zaštiti okoliša, odredbe o konzervatorskom značaju pojedinih dijelova ovog područja, kao i one o vodozaštitnom području. Općina Fužine ima u svom vlasništvu još područja namijenjenih gradnji koje može prodati, ali će se pri tome poštovati sve odredbe pa mislim da s naše strane nema opasnosti od pretjerane količine gradnje, rekla je Pavić dodavši kako o željama i interesima privatnih vlasnika zemljišta ne može govoriti jer to ovisi isključivo o njima, mada i oni moraju poštovati službene odredbe i propise. Sličan odgovor ponudio je i Valentin Crljenko, predsjednik Općinskog vijeća, koji je posebno istaknuo kako povećanja količine građevinskog područja bez odluke Općinskog vijeća ne može biti, a to znači da Vijeće kao predstavnik volje mještana ima mogućnost kontrole postojećeg stanja.


Sporazum o suradnji


Uz raspravu o pojačanom interesu za područje ove lokalne samopurave vijećnici su obaviješteni i o skorom potpisivanju sporazuma o suradnji i prijateljstvu Općine Fužine s općinom Donji Vidovec. Riječ je o lokalnoj samoupravi u Međimurskoj županiji s čijom se načelnicom Bojanom Petrić na poznatoj fešti Porcijunkulovo upoznao načelnik Općine Fužine David Bregovac, a do ideje o suradnji došlo je na temelju činjenice da je riječ o po mnogočemu sličnim lokalnim samoupravama s velikim potencijalom u daljnjem turističkom razvoju. Za sada su načelnici dogovorili suradnju vezanu uz kulturu i turizam, a bit će u početku realizirana kroz međusobne posjete na tradicionalnim manifestacijama tih sredina, nakon čega će vjerojatno uslijediti i drugi oblici suradnje korisne za obje ove lokalne samouprave.


Cesta do OPG-a Nina

Kroz vijećnička pitanja dotaknuta je i problematika ceste koja na podučju naselja Lič vodi do OPG-a »Nina« čiji vlasnici smatraju da bi ta prometnica trebala u potpunosti biti uređena i održavana jer bez toga ne mogu kvalitetno razvijati svoj posao. Priča je, na žalost, već došla do statusa rasprave na razini angažiranih odvjetnika, a na samoj sjednici pravih odgovora nije moglo biti jer je načelnika Bregovca bolest spriječila u nazočnosti sjednici Općinskog vijeća.