Projekti i programi

Fužine imaju rebalans općinskog proračuna, veći je za pola milijuna kuna

Marinko Krmpotić

: Parkiralište na Čoki trebalo bi donekle riješiti problem parkiranja u Fužinama / Foto M. KRMPOTIĆ

: Parkiralište na Čoki trebalo bi donekle riješiti problem parkiranja u Fužinama / Foto M. KRMPOTIĆ

Uređenje sustava odvodnje i vodoopskrbe, parking na Čoki, šetnice uz Lepenicu te fužinska obilaznica planirani su projekti za ovu godinuFUŽINE  Proračun Općine Fužine nakon prvog rebalansa iznosi 32,6 milijuna kuna, što je za pola milijuna kuna više u odnosu na plan s početka ove godine, a sukladno malim financijskim promjenama slične su ostale i želje vezane uz projekte i programe koje će se, istaknuo je načelnik Općine David Bregovac, nastojati realizirati bez obzira na sve probleme koje je donijela pandemija koronavirusa.


– Već su, i to u Vratima, počeli radovi vezani uz veliki projekt uređenja sustava odvodnje i vodoopskrbe koji se u najvećem dijelu financira iz poznate švicarske darovnice. Krajem ovog mjeseca započet će i radovi u Liču, a radit će se tijekom cijele ove i sljedeće godine pri čemu su predviđena ulaganja od 90 milijuna kuna od čega Općina Fužine, sukladno potpisanim odredbama između hrvatske i švicarske Vlade, treba u te dvije godine osigurati 10 posto, ili 9 milijuna kuna. Započet ćemo ove godine i poslove uređenja parkirališta na Čoki za što smo od države dobili znatno manje no što smo očekivali, a nastavit ćemo i aktivnosti vezane uz projekt fužinske obilaznice, odnosno izgradnje šetnice oko jezera Lepenica. Također, bude li išlo sve po planu trebalo bi s 300.000 kuna državnih te 200.000 kuna općinskih sredstava realizirati projekt uređenja kina u Liču, najavio je na sjednici Općinskog vijeća Fužina David Bregovac, a njegov prijedlog proračuna je prihvaćen.


Nada u državnu pomoć

Budući da su obveze Općine Fužine vezne uz projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje traže čak 9 milijuna kuna u dvije godine, postoji li opasnost od neosiguravanja te količine sredstava, pitao je Marino Mance (SDP), a načelnik David Bregovac odgovorio je da ta mogućnost, nažalost, itekako postoji.
– Riječ je o za našu lokalnu samoupravu zaista velikoj svoti i mi, kao i ostale goranske lokalne samouprave u kojima se ovaj projekt provodi, očekujemo pomoć države. Za sada razumijevanja nema, a nismo uspjeli, zbog važećih zakonskih odredbi, ni u aktivnostima vezanim uz kredit preko HBOR-a. Naravno, nikako ne bi bilo dobro da taj projekt propadne te se svi mi nadamo da će država ipak naći načina da nam pomogne, rekao je Bregovac.
Najavljeno je i primjereno označavanje kupališnih mjesta na fužinskim jezerima (poluotok, Čoka, stara plaža…) pri čemu je načelnik Bregovac istaknuo da po zakonskim odredbama kupanja ne smije biti na udaljenosti 70 metara od objekta brane, ponajprije zbog tzv. ulaznog uređaja koji je smješten 10 metara od brane i koji bi neoprezne plivače mogao usisati. Općina će, rekao je Bregovac, točno označiti mjesta gdje se smije, a gdje ne smije kupati. S tim se nije složio Damir Zanoškar (PGS) po čijem mišljenju o tim oznakama brigu treba voditi HEP.


– Kad se davnih godina jezero Bajer gradilo, pred tadašnje elektropoduzeće postavljeni su brojni zahtjevi kojima su se štitili ljudi i priroda ovog kraja. Potom se, iz desetljeća u desetljeće, to gubilo da bismo danas došli do restrikcija koje štete i ograničavaju stanovnike ovog kraja, rekao je Zanoškar predloživši da se pronađu kriteriji koje je ondašnje poduzeće poštivalo te da se pokuša vratiti te nekadašnje odnose koji su bili znatno povoljniji za stanovništvo i lokalnu samoupravu.