Filmska priča

Fotogeničnost Gorskog kotara privukla filmaše. Na Petehovac krajem srpnja opet stiže Cinehill Fest

Marinko Krmpotić

Foto N. Đurđević

Foto N. Đurđević

I ove godine slijedi izbor najboljih nezavisnih filmova iz cijelog svijeta, s počasnim gostima, ali i sjajan glazbeni program te cijeli niz popratnih umjetničkih događanja, kao i onih posvećenih prirodiDELNICE – Iako je do početka Cinehill Festa, filmskog festivala koji će biti održan na Petehovcu iznad Delnica, još više od dva mjeseca, pripreme ozbiljno napreduju pa iz organizacijskog tima drugog izdanja ovog druženja fimoljubaca poručuju kako će nasljednik Motovun Film Festivala ove godine biti održan od 24. do 28. srpnja na izletištu Petehovac i u okolnim mjestima.


– Zelena je boja harmonije i prirode, boja koja smiruje. Stoga u takvom prekrasnom ambijentu ostaje Cinehill Festival, nasljednik Motovun Film Festivala. Nakon uspješnog lanjskog izdanja, dijelom održanog u Gorskom kotaru, ovogodišnji će se festival u cijelosti održati u ovom kraju od 24. do 28. srpnja. Središte festivala bit će ponovno izletište Petehovac, no program se ove godine širi i na obližnje lokacije u Delnicama i okolnim općinama, kako bi se festival u najvećoj mjeri proširio cijelim Gorskim kotarom, govore u Cinehill ekipi, uz napomenu da će konkretnije o lokacijama progovoriti na vrijeme, a kad je riječ o sadržajima, tu je sve jasno.


Uskoro i program


– I ove godine slijedi izbor najboljih nezavisnih filmova iz cijelog svijeta, s počasnim gostima, ali i sjajan glazbeni program te cijeli niz popratnih umjetničkih događanja, kao i onih posvećenih prirodi. Novitet ovog izdanja bit će i jaka reprezentacija spisateljica i pisaca koji će predstavljati svoje nove radove. Cjelokupni program bit će objavljen početkom srpnja. No, ulaznice će se moći kupiti već od 15. lipnja, i to prije svega kompleti po najpovoljnijoj cijeni, a potom i one pojedinačne. Festival i ove godine poziva zainteresirane volontere koji žele nesebično pomoći u organizaciji i funkcioniranju manifestacije. Natječaj je otvoren od 6. svibnja.


Foto N. Đurđević
Svi koji stižu na festival moći će potražiti smještaj u Gorskom kotaru, a informacije o sve bogatijoj turističkoj ponudi ovog kraja nalaze se na stranici gorskikotar.hr. Za one željne pravog prirodnog i planinskog okruženja na raspolaganju će i ove godine biti festivalski kamp na nadmorskoj visini od 1000 metara. Ponesite gojzerice, otkrijte sjajne staze za šetnju, udahnite svježi zrak daleko od onečišćenih područja, uživajte u prirodi, filmovima, glazbi i dobroj hrani, poručuje organizacijski tim Cinehill Festa uz napomenu kako se festival održava uz potporu Primorsko-goranske županije, turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Delnica.


Svjetski događaj


Približavanje termina održavanja novog Cinheill Festa raduje i Petra Hrga, direktora TZ-a Gorski kotar koji nam je rekao kako je Cinehill za Gorski kotar iznimno značajna stvar.


– To je događaj svjetske razine i suvišno je govoriti o značaju jednog tako uglednog festivala za naše područje. Možemo samo zahvaliti organizatorima što su odlučili da se sva ta zbivanja odvijaju kod nas. Naravno, siguran sam da je tome itekako pomogla naša prirodna »scenografija« te fotogeničnost našeg područja. Pozdravljamo i najave širenja tog festivala i na ostale dijelove Gorskog kotara i zaista bismo voljeli da to bude jedan svegoranski događaj koji će pridonijeti ne samo kvaliteti turističkih sadržaja i ponude Gorskog kotara, već i jačanju branda goranskog turizma. Veliku finacijsku potporu prošle su godine pružile TZ Kvarnera i Primorsko-goranska županija koje će, vjerujem, pomoći i ove godine, a naravno da ćemo i mi sa svoje strane učiniti sve da pomognemo koliko god možemo, rekao je Petar Hrg, direktor TZ-a Gorski kotar.