Vučji pir

FOTO Vukovi masakrirali 15 ovaca, mladi Goranin ostao bez pola stada: “Mrcvarili su ih do smrti”

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Vukovi napadaju stoku i sve su veća prijetnja ljudima koji se bave stočarstvomČak petnaest ovaca, gotovo sve s još nerođenim potomstvom, stradalo je u vučjem napadu koji je više no prepolovio malo lijepo stado ovaca koje u Brod Moravicama već nekoliko godina drži mladi tridesetjednogodišnji Tomislav Crnković i njegova djevojka Sara Dukić.


Vučji pir dogodio se u ranim jutrnjim satima pri čemu ni Tomislav ni Sara ništa nisu čuli. Te je noći, govori nam Tomislav, padala jaka kiša.


Za janje – 173 kune


»Baš sam tog dana rekao Sari, i ne sluteći što će se dogoditi, da je vrijeme pravo vučje. No, nisam mislio na vukove, već smo oboje bili zabrinuti zbog toga što nam je kiša koja je pala koji da ranije poplavila podrum.
Zato sam se oko četiri sata ustao i išao provjeriti podrum. Sve je bilo u redu, a ovce u bile na svojim mjestima i mirne. Vratio sam se u krevet, a probudili smo se negdje oko 6.30.


Izašao sam van i imao što vidjeti – u vrtu i na cesti sve je bilo puno tijela nesretnih ovaca. Neke su još davale znakove života, ali nijednu nismo spasili.


Foto Marinko Krmpotić


Vukovi su od 28 ovaca ubili njih 15, a ono što je posebno bolno je da su, čini mi se, ubijali radi ubijanja. Tek tu i tamo dio mesa s ovaca je odgrizen, a neke su jednostavno samo ubijene na taj način da im je pregrizen dušnik ili rastrgano grlo.


Na većini ovaca vide se brojni sitni ugrizi, a budući da su samo dvije ovce i ovan ubijeni čisto, bez mrcvarenja, čini mi se da je u pitanju bio napad mladog vučjeg čopora čiji su se najmlađi članovi očigledno učili lovu.


Na to upućuju i tragovi jer su jasno vidljivi tragovi dva veća vuka i barem njih pet-šest mladih.


Uz sve to sjećam se da je prošle godine na Grobniku na isti dan zabilježen ovakav slučaj, a i poznavatelji vukova kažu nam da je kraj ljeta i početak jeseni vrijeme kad odrasli vukovi uče mladunčad kako loviti«, govori nam Tomislav koji je i sam lovac, pa zna da su vukovi strogo zaštićeni:»Slažem se da prirodu i životinje treba čuvati, ali mislim da vukova ima puno više od službenih podataka, prema kojima ih je u Hrvatskoj 2019. godine bilo tek nešto više od 80.


Neki pokazatelji govore da ih je više od tri stotine, a to potvrđuje i činjenica da sve više napadaju stoku i sve su veća prijetnja ljudima koji se bave stočarstvom.


Nisam protiv zaštite, ali onda bi se i nama trebalo puno kvalitetnije pomagati. Mojih poklanih 15 ovaca – a većina se trebala tek ojanjiti – vrijedi otprilike 30.000 kuna.Kad ispunimo sve formulare, možda od države dobijemo tri-četiri tisuće kuna. Možda. Dakle, svotu dostatnu za svega dvije ovce.


Prije godinu dana stradalo nam je jedno janje, a nakon procjene trebali smo dobiti 173 kune. Nisam to htio ni uzeti, govori ogorčeno Crnković koji na pitanje kako se zaštititi kaže da će podići još viši zid s armiranom žicom i strujom kroz nju.


Spas u turizmu


Na svu sreću ovce nisu temeljna djelatnost Tomislava Crnkovića. On i Sara uzgajaju desetak godina i konje pa uz jednog rasnog pastuha imaju i šest kobila.


I ovce i konji dio su njihove buduće turističke ponude jer su u lijepoj kući uredili tri apartmana za iznajmljivanje, a u planu je i gradnja jacuzzija, saune i teretane:


Foto Marinko Krmpotić


»Da se bavimo samo ovčarstvom, ovo bi nam bio jako težak udarac. Na svu sreću imamo i druge poslove, a baš u turizmu vidim mogućnost kvalitetnog razvoja, pa smo se okrenuli ulaganjima i naredne godine krenut ćemo s iznajmljivanjem apartmana«, najavio je Tomislav Crnković.


Ako se ovako nastavi, neće biti dobro


»Tor u kojem borave ovce ograđen je čak i bolje od propisa, jer uz električnog pastira imamo još i tri više od 180 cm visoke fizičke prepreke.


Kako su vukovi ušli unutra, jesu li se toliko uzbunili i izludili ovce da su one same izašle iz tora, teško mi je reći. No, ono što je sigurno je da su prerano došli. Rujan još nije gotov, jesen je tek počela, a gdje je zima…


Ako se ovako nastavi, neće biti dobro. Naime, na ovom našem području nalaze se tri manja čopora i ako se okome na nas koji se bavimo stočarstvom, bit će teško«, rekao je Tomislav Crnković, dodavši da je vukove tog malog čopora vidio i nekoliko dana kasnije kako promatraju konje i ovce.