Oljetnica

Etno udruga Turanj: Predstavljena povijest brodmoravičkog kraja

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Udruga je u petnaest godina napravila izuzetan posao oživjevši sjećanja na prošlost te sačuvavši i predstavivši niz pojedinosti koje čine bogatu i zanimljivu povijest brodmoravičkog područjaBROD MORAVICE – Dom kulture u Brod Moravicama bio je ovog vikenda mjesto obilježavanja prvh petnaest godina rada lokalne Etno udruge »Turanj« koja je u tih petnaest godina zaista napravila izuzetan posao oživjevši sjećanja na prošlost te sačuvavši i predstavivši niz pojedinosti koje čine bogatu i zanimljivu povijest cijelog brodmoravičkog područja.


Detaljno je o svemu govorio Dražen Brajdić, potredsjednik »Turnja«, udruge koja okuplja niz članova koji s puno ljubavi prema svom zavičaju čuvaju uspomene i grade sjećanja na dane prošlosti. Kad je 14. lipnja 2005. godine udruga osnovana cilj je bio, rekao je Brajdić, raditi na očuvanju materijalne i nematerijalne baštine, a ta je ideja kroz proteklih petnaest godina realizirana na niz različitih načina.


Izdavačka djelatnost


Jedan od njih vezan je uz književnost pa je u izdavačkom dijelu aktivnosti objavljeno čak šest knjiga kroz koje se zahvaljujući autorima kao što su mr. Emil Crnković, Karmen Delač Petković i Boris Golik obradio niz zanimljivih povijesnih tema poput života pokućaraca, i gradnje vodnog kanala Karlovac – Brod na Kupi, ili pak života u rada značajnih književnih i kulturnih radnika ovog kraja. Jako su puno članovi udruge radili na prikupljanju starih predmeta kojima su obogaćeni izložbeni prostori Kuće Delač, najstarije goranske kuće te Kolarnice u kojoj su predstavljeni stari zanati. U prostoru nekadašnje škole uređena je Povijesna učionica i prostorija namijenjena prošlosti ovog kraja vezanog uz željeznicu, a u nekadašnjem Turnju izvrsno je uređen prostor koji svjedoči o srednjovjekovnoj prošlosti ovog kraja.


Starinska gostionica ožživljena je u podrumu Doma kulture / Foto: M. KRMPOTIĆ
Podignuto je i postavljeno nekoliko spomenika poput onoga pokućarcima u središtu mjesta, odnosno graditeljima plovnog puta Karlovac – Kupa u Dolušima. Postavljene su spomen ploče američkom konstruktoru automobila Franku Curtisu (Franjo Kuretić), književniku Viktoru Jurkoviću te vojnicima iz 1. Svjetskog rata, postavljene interpretacijske ploče, uređena neka izvorišta, studenci i sušne jame, organizirane brojne izložbe (stari predmeti, stare fotografije, jaslica i sakralne baštine), obnovljeni križevi krajputaši, obilježen niz značajnih godišnjica, ostvarena suradnja s nasljednicima brodmoravičkih obitelji iseljenih u Kuterevo pred stotinjak godina, revitalizirani stari običaji poput paljenja krijesa, tijelovske procesije ili fašničkih običaja, rekao je, između ostalog, Brajdić.


Zbirka voćarstva


Istaknuo je kako su temeljni ciljevi rada Udruge realizirani u potpunosti i »Turanj« je u velikoj mjeri pridonio očuvanju prošlosti svog mjesta.


Dražen Brajdić, predsjednik Etno udruge “Turanj” / Foto: M. KRMPOTIĆ


A novi doprinos dogodio se na kraju ove obljetničke priredbe koja je kraju privedena predstavljanjem trećeg broja glasnika Udruge što je učinila Dijana Arbanas te, što je još bitnije, otvaranjem još jednog iznimno zanimljivog etno prostora. Naime, u podrumskom dijelu Doma kulture osmišljen je postav zbirke voćarstva, točnije predmeta koji su nekadašnjim generacijama služili za »pretvaranja« voća u sokove ili rakije. Uz to uređen je i prostor nekadašnje gostione i baš tu druženje je nastavljeno i privedeno kraju.