Koronavirus

Epidemija u Gorskom kotaru definitivno blijedi, drugi dio svibnja daje razlog za optimizam

Marinko Krmpotić

Delnice / Foto Marinko Krmpotić

Delnice / Foto Marinko Krmpotić

S ukupno 114 registriranih oboljenja od bolesti COVID-19 svibanj je daleko, daleko povoljniji od travnja kad ih je bilo čak 583, kao i od ožujka s 375 registriranihKorona lagano blijedi na području Gorskog kotara, jasno je nakon pregleda stanja s pandemijom koronavirusa u svibnju. Naime, s ukupno 114 registriranih oboljenja svibanj je daleko, daleko povoljniji od travnja kad ih je bilo čak 583, kao i od ožujka s 375 registriranih, ali još uvijek »gleda u leđa« veljači kad ih je bilo samo 36, odnosno siječnju kad smo brojali 77 slučajeva.


Najviše ipak raduje usporedba s travnjem u kojem je bilo više od pet puta zaraženih nego u svibnju, a još su bolji pokazatelji ako svibanj podijelimo na dva dijela jer tada vidimo da su u prvih 15 dana svibnja zabilježena 92 slučaja, a u prestalih 16 dana samo – 22!


Baš taj drugi dio svibnja razlog je za optimizam jer u tom dijelu niti jedna goranska lokalna samouprava nema dvoznamenkast broj oboljelih! Najviše – sedam – ima ih Vrbovsko. U Čabru ih je šest, Delnicama tri, po dva su u Lokvama i Ravnoj Gori, po jedan u Fužinama i Skradu te niti jedan u Brod Moravicama i Mrkoplju. Samo nek se tako nastavi!
Pogledamo li pak cijeli svibanj, onda nam brojke govore da su Delnice i dalje u vodstvu jer su tijekom 31 dana tog mjeseca u ovom goranskom središtu registrirana 42 oboljela. Na drugom je mjestu Vrbovsko s upola manjim brojem – dakle 21 oboljelim – a treći je Čabar sa 16 slučajeva.


Dvoznamenkastu brojku tijekom svibnja dosegli su još samo u Fužinama (12), a svi ostali su jednoznamenkasti – Ravna Gora (8), Lokve (6), Skrad i Mrkopalj po četiri te Brod Moravice jedan.


Da ljeto ubija koronu, potvrđuju i brojke zaraženosti po danima pa tako u drugom dijelu svibnja, od 15 do 31. svibnja imamo čak šest dana brez ijednog zaraženog, četiri dana ta je brojka bila jedan, pet dana zabilježena su dva oboljela, tri su registrirana samo jednog dana, a najviše – pet – registrirano ih je u petak, 21. svibnja.


Za razliku od toga, u prvih 14 dana svibnja bilo je i neugodnih brojki pa je tako 3. svibnja ukupno registrirano 18 oboljelih, a 6. i 7. svibnja svaki dan po 15. Očigledno, u drugom dijelu svibnja korona je u defenzivi i to itekako raduje.


Naravno, sve treba činiti da i ti blijedi tragovi nestanu te da oboljenje od ove opake bolesti bude ne pravilo, već iznimka. Drugim riječima, treba se cijepiti, nužno je i dalje pridržavati se svih epidemioloških odredbi koje štite i onog tko ih provodi i njegovu okolinu. Ukratko, treba ostati ozbiljan i odgovoran jer sve skupa – iako je stanje daleko bolje no ovog proljeća – nije gotovo.


Četiri općine s nulom u posljednjih 14 dana


Da se stanje bitno popravlja, svjedoče i podaci od 3. lipnja vezani uz broj oboljelih u posljednjih 14 dana, odnosno od 21. svibnja pa do 3. lipnja. Po tim podacima, nulu u Gorskom kotaru imaju Brod Moravice, Fužine, Mrkopalj i Ravna Gora.


Jedan registrirani je u Lokvama i Skradu, dva u Delnicama, pet u Vrbovskom i šest u Čabru. Ukupno svega 15 oboljelih. Slično stanje s malim brojem zaraženih je i u ostalim sredinama PGŽ-a pa tako nulu uz spomenute goranske općine imaju još i Baška, Cres i Vrbnik, s po jednim registriranim tu su Dobrinj, Klana, Mali Lošinj, Mošćenička Draga i Punat, dva imaju Kostrena i Vinodolska općina, tri Malinska i Rab…


Dvoznamenkasti su s po desetero oboljelih Krk, Kastav i Opatija, Matulji ih imaju 11, Viškovo 15, Rijeka 125…