Kupska dolina

Eko Kupa okupila dvjestotinjak osnovaca i srednjoškolaca iz PGŽ

Marinko Krmpotić

Sudionici akcije Eko Kupa 2024. / Foto Marinko Krmpotić

Sudionici akcije Eko Kupa 2024. / Foto Marinko Krmpotić

Niske temperature nisu omele vrijedne akcijaše koji su podijeljeni u nekoliko skupina "napali" staze i šetnice uz Kupu i KupicuDvjestotinjak osnovaca i srednjoškolaca s područja Primorsko-goranske županije potpomognuto osnovcima i mještanima iz Kupske doline, kao i ronicima iz Zagreba, sudjelovalo je danas u tradicionalnoj, ovog puta već sedamnaestoj po redu akciji “Eko Kupa” kojom se u organizaciji Udruga za sport, turizam i reakreaciju “Kupa” iz Broda na Kupi i Turistično-sportsko društvo “Kostel” iz slovenskog naselja Kostel svakog proljeća već 17 godina čisti Kupa.


Ovog su puta sudionici akcije bili učenici Ekonomske škola Mije Mirkovića Rijeka, Pomorske škola Bakar i SŠ Antuna Barca iz Crikvenica, osnovci iz OŠ Trsat i OŠ Brod na Kupi, kao i vatrogasci DVD-a-a Brod na Kupi i JVP Delnice te ronioci zagrebačkog “Adriatic Cro” ronilačkog kluba.

Sve njih su, kao nikada do sada, dočekale niske temperature koje su se kretale u rasponu od pet do 7-8 stupnjeva Celzija što je za Kupsku dolinu i za ovo doba godine zaista neobično. Upravo zbog tako niskih temperatura prvi se put dogodilo da nije bilo najatraktivnijeg dijela čišćenja, onog s rafting čamcima.


Očuvanje Kupske doline


No, to nije omelo vrijedne akcijaše koji su podijeljeni u nekoliko skupina “napali” staze i šetnice uz Kupu i Kupicu. “Mići Trsaćani” predvođeni svojim vrijednim nastavnicama pobrali su otpad uz prometnicu koja vodi do visećeg mosta na Kupici, potom prešli most i krenuli nizvodno uz obalu prema Vilinskom gaju te očistili i taj dio Kupine pritoke.Srednjoškolci su, logično, djelovali na puno širem prostoru čisteći obalne dijelove Kupe na lokacijama od plaže Pritiske prema Brodu na Kupi, od Čednja do Broda na Kupi te od Golika do Broda na Kupi.


Najteži i najobimniji dio posla ovom su prilikom ostvarili vatrogasci koji su detaljno očistili i za šetnju uredili nekoliko lijepih šetnica uz Kupicu, a zagrebački su ronioci, usprkos niskim temperaturama, očistili dio korita Kupe nedaleko od plaže Zavrtke smjštene na slovenskoj strani Kupe.U ime organizatora akcije Udruge “Kupa”, Davorin Klobučar zahvalio je svim sudionicima i izrazio zadovoljstvo činjenicom da usprkos ne baš ugodnim vremenskim prilikama nitko nije odustao i svatko je dao je svoj doprinos očuvanju okoliša Kupske doline.


Žele pomoći


Profesorica Marica Kučan koja je sa svojom Pomorskom školom Bakar sudionica svih dosadašnjih 17 akcija istaknula je kako je svake godine sve manje smeća čime se pokazuje jačanje ekološke svijesti, a slične poruke čuli smo i od niza sudionika kojima je ovo bilo prvo sudjelovanje u akciji Eko Kupa.


Dolores Matetić, profesorica iz crikveničke SŠ Antuna Barca rekla nam je kako ih iz Udruge “Kupa” zovu već nekoliko godina.


– Ove smo se godine organizirali i došlo je nas pet profesora i jedanaestero učenika – rekla je Matetić.


Među njima je bila i Nadalina Jelovac koja jako voli prirodu i želi pomoći njenom očuvanju.– Najbitnije nam je da naša okolina bude zdrava jer, onda ćemo i mi bit zdravi, rekla je Nadalina, a Tara Radanović priznala je kako joj je malo žao što je odgođeno čišćenje rafting čamcima jer bi to za većinu bilo novo iskustvo.


– No, najbitnije je da smo tu, da se družimo i da ćemo pomoći očuvanju prirode – rekla je Tara, a Nikolina Zgombić naglasila je kako će sigurno biti dobro i zanimljivo jer će se družiti i uživati u prirodi, a usput i pomoći u očuvanju okoliša i što ljepšeg izgleda ovog dijela Kupske doline.


Stigli s dva autobusa


Najbrojniji školarci bili su osnovci iz OŠ Trsat koji su stigli s čak dva autobusa! Prvi put na akciji je sudjelovao mladi profesor povijesti Kristijan Volarić, razrednik 5 a, koji nam je rekao kako ih je iz tog razreda došlo jedanaest.– Ovo je hvale vrijedna akcija što se vidi i iz njenog dugogodišnjeg trajanja. Mislim da je jako dobro, u doba ovog sjedilačkog načina života, učenike od malih nogu učiti koristi boravka na svježem zraku, ljubavi prema prirodi i želji za njenim očuvanjem – rekao je Volarić, a jedan od njegovih “petaša”, Aron Đida koji igra nogomet za kostrenski “Pomorac” i propustio je utakmicu protiv “Istre” jer je želio sudjelovati u ovoj akciji, na naše pitanje što očekuje rekao je: “Da bude sve čisto!”


I tako je i bilo!