Goranski vatrogasci

DVD Vrbovsko vatru gasi već 131 godinu, sad su konačno proslavili i velik jubilej

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Danas imamo oko šezdeset članova od kojih su tri profesionalca, te njih 30 s posebnim ovlastima i odgovornostima, kazao je Zdravko Mihelčić, predsjednik DVD-a VrbovskoČuveni vatrogasni pozdrav “Vatru gasi, brata spasi” na području Vrbovskog i ovom goranskom gradiću okrenutih mjesta traje već punu 131. godinu, a to što je u subotu u Kinu Vrbovsko obilježena 130. obljetnica posljedica je činjenice da je za prošlu godinu zamišljena obljetnička proslava morala, zbog pandemijskih uvjeta, biti otkazana.


Godinu dana potom ipak je, na svu sreću, održana, a ovih promjena slavljenja okruglih obljetničkih godina moglo bi u bliskoj budućnosti biti još, jasno je bilo nakon uvodne riječi Zdravka Mihelčića, predsjednika DVD-a Vrbovsko, koji je podsjetio kako je službeni datum osnivanja DVD-a Vrbovsko 21. lipnja 1890. godine, ali postoje tvrdnje i izvori koji upućuju da su vatrogasci na području Vrbovskog organizirano počeli raditi još 1888. godine, što znači da bi, ako se to utvrdi, za dvije godine DVD Vrbovsko moglo slaviti 135 godina rada i postojanja!


Bogata povijest


No, i ovako vrbovšćansko je vatrogastvo među najstarijima u Hrvatskoj, a prvi pisani podaci o postojanju vatrogasnog društva u Vrbovskom zabilježeni su 1. svibnja 1892. godine u riječkom časopisu “Vatrogasac” gdje je Vjenceslav Majer naveo kako je DVD Vrbovsko osnovano 21. lipnja 1890. godine, u doba kad je Vrbovsko imalo 373 kućanstva i oko 2.400 žitelja, rekao je Mihelčić koji je potom u kratkim crtama predstavio bogatu povijest vatrogastva na području Vrbovskog napomenuvši kako su, na žalost, brojni podaci o djelatnosti udruge izgorjeli u požarima tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata.

– Neposredno nakon Drugog svjetskog rata, DVD Vrbovsko broji šezdesetak članova, a u rad Društva ulaže se sve više sredstava. Domovinski rat dovodi do zastoja jer je veliki broj vatrogasaca aktivno sudjelovao u obrani Hrvatske, a po završetku rata uz pomoć Grada Vrbovsko nastavlja se razvoj pa danas imamo oko šezdeset članova od kojih su tri profesionalca, te njih 30 s posebnim ovlastima i odgovornostima.


Stanje bi moglo biti još i bolje da je 2015. godine prihvaćen sustav nove vatrogasne mreže po kojoj bi na goranskom području bila organizirana jedinstvena vatrogasna profesionalna postrojba, što nije realizirano zbog odbijanja tog prijedloga od strane Grada Delnica, rekao je Mihelčić.


Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić istaknuvši kako je 130 godina iznimna obljetnica koja pokazuje postojanje svijesti o nužnosti vatrogastva u obrani imovine i ljudskih života.


– Ne samo da je našim vatrogascima sve veći problem zaista veliko područje koje pokrivaju, već i to što vatrogasci odavno nisu vezani samo uz vatru i požare, već i promet, elementarne nepogode i ostale slične nevolje.


Zato uz postojanje udruga DVD-a svakako valja ići i na profesionalizaciju te tražiti od odgovornih, ponajprije državnih institucija, što veći doprinos kvaliteti i organizaciji sustava vatrogasne zaštite, rekao je Mufić.S njegovim se riječima složio i Slavko Gauš, potpredsjednik Vatrogasne zajednice Hrvatske, koji je iskazao žaljenje zbog toga što na goranskom području nije zaživio prijedlog novog sustava vatrogasne mreže.


– Svakako treba tražiti i pomoć države, tim više što se vidi da nekim područjima pomažu.”. zaključio je Gauš.


Svečana sjednica


Naravno, svečana sjednica bila je idealna prilika za dodjelu priznanja za dugogodišnji rad u DVD-u Vrbovsko. Tako je Vatrogasna zajednica Hrvatske dodijelila priznanje za 60 godina rada Antonu Ivkoviću koji, na žalost, nije mogao nazočiti dodjeli.


Zlatna plamenice dobili su Bruno Hlavač, Milenko Vujnović, Dalibor Mareković i Valter Štajduhar. Srebrnima su darivani Filip Mareković, Benjamin Brozović, Dalibor Tadej i Sandro Panijan, a Brončane su zaslužili Boško Fabac, Bojan Simeunović, Zvonimir Gadže, Ivan Kratofil mlađi i Davor Trbović, dok su priznanjima za časnike nagrađeni Juraj Šragalj, Darinka Lipovšćak i Marijan Božić.


Spomenice za 50 godina rada dobili su Nikola Mamula, Ivan Stranić i Željko Pavlić; za 40 godina Marijan Božić, Ivan Kratofil, Branislav Vučković, Dubravko Hibler i Anđelko Pavlić; za 30 godina Zdravko Mihelčić i Dalibor Tadej; za 20 godina Mihael Palijan, Filip Mareković, Alen Božić, Zvonimir Gadže, Bojan Simeunović, Tihomir Pavlić, Dalibor Kratohvil, Marijan Maretić, Filip Ribić, Željko Heski i Damir Lisac, a za 10 godina Goran Hajdin i Ana Mirković.


Svečana sjednica kraju je privedena nastupom Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko koji je također stogodišnjak, točnije 2020. godine obilježio je 110 godina rada u sastavu DVD-a Vrbovsko.


Mihelčić na čelu je DVD-a više od četvrt stoljeća


Tijekom 130 godina povijesti DVD-a Vrbovsko dužnosti predsjednika uvijek su obavljali ugledni i značajni ljudi za život cijelog područja.Među njima je, što je vrlo zanimljivo, bio i hrvatski ban Ivan Šubašić, istaknuo je, spomenuvši i sve ostale, aktualni predsjednik Zdravko Mihelčić koji je na funkciji predsjednika DVD-a Vrbovsko još od 1995. godine, dakle više od četvrt stoljeća!