Kritika urodila plodom

Država daje dodatnih 300.000 kuna po svakom goranskom gradu i općini

Marinko Krmpotić

Gorani sad opet mogu u realizaciju planiranih projekata - primjerice Stara Sušica uskoro bi trebala dobiti jezero i šetnice oko njega / Foto M. KRMPOTIĆ

Gorani sad opet mogu u realizaciju planiranih projekata - primjerice Stara Sušica uskoro bi trebala dobiti jezero i šetnice oko njega / Foto M. KRMPOTIĆ

S novih 300.000 kuna, iz Programa podrške brdsko-planinskim područjima Grad Delnice će tako na raspolaganju imati 950.000 kuna, Vrbovsko 750.000, Čabar 580.000, Ravna Gora i Mrkopalj po 750.000, Brod Moravice 650.000, Lokve 590.000 te Skrad 550.000 kunaRAVNA GORA – Nezadovoljstvo koje su na nedavno u Ravnoj Gori održanoj koordinaciji goranskih načelnika i gradonačelnika izrazili vodeći ljudi goranskih lokalnih samouprava – vezano uz uskraćivanje dijela obećanih državnih sredstava – izazvalo je brzu i kvalitetnu reakciju nadležnog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koje je odlučilo realizirati prethodno najavljenu svotu sredstava, govori nam Mišel Šćuka, načelnik Općine Ravna Gora i aktualni predsjednik Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika.»Nije nam namjera bila kritiziranje i napad, već samo argumentirano iznošenje činjenica. Drago nam je da je to tako i shvaćeno i zahvalni smo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a da je, u situaciji kad su problemi i u Hrvatskoj i u svijetu veliki, iskazalo razumijevanje i osiguralo dodatna sredstva te izdvajanjem dodatnih 300.000 kuna po lokalnoj samoupravi osiguralo u većini slučajeva temeljne mogućnosti za realizaciju zamišljenih projekata. Naravno, dio ćemo morati pronaći i sami, ali sada će, uz ovako lijepu pomoć države, to biti lakše i jednostavnije«, rekao je Šćuka.


Fužine iz projekta u projekt


Na listi dobitnika državnih sredstava nema Općine Fužine. No, ističe načelnik te općine David Bregovac, razloga ni za kakvu ljutnju nema: »Dapače, imamo jako dobru suradnju s Ministarstvom regionalnog razvoja čiji rad pohvaljujem. Mi novce ovog puta nismo mogli dobiti jer na našem području još traje projekt kojeg također financira to Ministarstvo. Riječ je o projektu obnove Vicićevog mosta i uređenja istoimenog izletišta. Čim to bude gotovo, mi ćemo moći početi koristiti naša sredstva iz Programa podrške brdsko-planinskim područjima. Ta nas sredstva, dakle čekaju. Riječ je o otprilike do 950.000 kuna, a s njima ćemo ići u uređenje drugog dijela šetnice oko jezera Lepenice. Naravno, nadamo se da će to biti što prije, a na nama je da budemo šo brži u realizaciji projekta obnove Vicićevog mosta, jer ćemo onda i prije moći zatražiti sredstva koja su ostalima sada odobrena«, rekao je načelnik Bregovac. 


Realizacija planova


Novih 300.000 kuna, kojima treba pridodati već ranije osigurana sredstva, znače da će u ovom slučaju iz Programa podrške brdsko-planinskim područjima Grad Delnice na raspolaganju imati 950.000 kuna, Grad Vrbovsko 750.000, a Grad Čabar 580.000 kuna. Od općina po 750.000 kuna za prijavljene projekte dobit će Ravna Gora i Mrkopalj, 650.000 kuna na raspolaganju će imati Brod Moravice, 590.000 kuna Lokve te 550.000 kuna Skrad. Ukupno je to 6 milijuna i 320.000 kuna koje će sigurno itekako pripomoći realizaciji zamišljenih projekata. Štoviše, ističe Šćuka, iz Ministarstva je najavljeno da će, ako se ulaganja pokažu kvalitetnim i svrsishodnim, biti moguće dobiti još dio sredstava.»Naravno da smo sada zadovoljni jer to znači da ove godine možemo krenuti u realizaciju planiranog. Za Ravnu Goru to konkretno znači realizaciju pojekta »Frankopanska šetnica uz jezero Stara Sušica« koji je procijenjen na milijun i 53.000 kuna, a s ovih 750.000 kuna svakako možemo učiniti jako puno. Dapače, vjerojatno i sve, jer ćemo svakako dodati i naš novac. Taj projekt vezan je uz izgradnju šetnica uz buduće jezero na Staroj Sušici u što idemo stoga jer baš u tom naselju imamo već niz atraktivnih sadržaja. Tu je dvorac u Staroj Sušici čiji je vlasnik Grad Rijeka te Centar za velike zvijeri i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj kojima je vlasnik Županija. Dodatnim sadržajima koje ćemo osmisliti mi kao lokalna samouprava taj prostor namjeravamo oplemeniti i učiniti još zanimljivijim potencijalnim posjetiteljima«, rekao je Šćuka.


Mišel Šćuka / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Mišel Šćuka / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


 


Zakazala Županija


Pritom je, uz zahvalu državi, istaknuo i svoje nezadovoljstvo kao čelnika Ravne Gore prema Županiji koja u dva prijavljena projekta na području Općine Ravna Gora nije realizirala obećano.»U kategoriji projekata vezanih uz javnu turističku infrastrukturu kandidirali smo projekt »Obnova dotrajale biciklističke signalizacije na postojećim biciklističkim rutama na području Općine Ravna Gora«. Taj je projekt vrijedan 148.812 kuna, pri čemu smo od PGŽ-a očekivali 80 posto, ili 119.050 kuna, a dobili samo 56.600 ili samo 38 posto. Također, u kategoriji sredstava vezanih uz pomoć u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta, kandidirali smo projekt asfaltiranja nerazvrstanih cesta koji je vrijedan 133.900 kuna, a od Županije smo očekivali pola, odnosno 66.850 kuna. Dobili smo opet manje, točnije 45.000 kuna ili 34 posto. Nezadovoljan sam time, a sličnih negativnih primjera ima i u drugim goranskim lokalnim samoupravama što pokazuje da Županija nema prema nama odnos kakav bi trebala imati jer bi nam kud i kamo više mogla pomoći«, rekao je Šćuka istaknuvši kako je razočaran takvim odnosom Županije.