Skije i makete

Drugi vikend Delničke adventske bajke donio nam je dvije lijepe izložbe

Marinko KrmpotićDrugi vikend Delničke adventske bajke u najvećoj je mjeri bio obilježen otvaranjem dviju izložaba kojima se upotpunjuju višetjedna zbivanja vezana uz adventsko doba.


U prostorijama nekadašnje delničke gradske knjižnice otvorena je izložba sanjki i skija kojom se, kako je u uvodnoj riječi pri otvaranju istaknula delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić, želi dati doprinos tradicijskim sportovima ovog područja.

Autor izložbe Ivica Urbanc zahvalio je svima koji su pomogli (Grad Delnice, KTD “Risnjak-Delnice”, Skijaški klub “Goranin”, Biatlon klub “Goranin”, Sanjkaški klub “Prepnek” i pojedinci), spomenuo pojedinosti iz bogate povijesti zimskih sportova ovog područja, naglasio kako će prikupljeni eksponati vezani uz skijanje, skijaško trčanje, skokove i sanjkanje biti u budućnosti obogaćeni novim pojedinostima jer i sadašnje generacije mladih koji se bave zimskim sportovima ostvaruju pažnje vrijedne rezultate te izrazio nadu da će Grad Delnice osigurati prostor za spomen sobu posvećenu skijanju i zimskim sportovima.


Izložba sanjki i skija bit će otvorena svakog vikenda ove i prvog vikenda naredne godine i to od 11 do 16 sati.


U Radničkom domu Delnice otvorena je pak izložba elektronički upravljanim automobilima (RCE) i maketa raznih vrsta automobila i vojnih vozila, aviona i brodova.


Izložbu koju je moguće pogledati i danas od 10 do 20 sati, postavili su članovi Zagrebačkog maketarsko-modelarskog saveza čiji nam je tajnik Tomislav Mikojević rekao kako je kako je izložbu postavilo jedanaest njihovih članova.– Najatraktivniji dio svakako je vožnja RCE automobilima po u Radničkom domu postavljenoj stazi na kojoj je moguće voziti daljinski upravljane automobile i pri tom se uvjeriti kako to nije tako jednostavno.


Uz to tu su i brojne makete raznih automobila, a posebnu smo pažnju posvetili izložbi maketa vezanih uz Domovinski rat, od raznih vojnih vozila pa do aviona pri čemu smo u čast našeg bojnika Rudolfa Perišina postavili i veliku maketu MIG-a 21.


Taj dio vezan uz povijest i Domovinski rat odradili su članovi naše Udruge maketara hrvatskih branitelja, a cjelokupnom izložbom želimo ne samo predstaviti svoj rad, već i zainteresirati mlade kako za nedavnu povijest vezanu uz Domocvinski rat, tako i za modelarstvo kao zanimljivu aktivnost – rekao je Mikojević.