Tradicionalno

Dragovoljci i veterani Domovinskog rata okupili se na sportskim igrama u Vrbovskom

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Tradicionalno sportsko okupljanje dragovoljaca i veterana iz cijele Primorsko-goranske županije održano je 24. put, a uz ogranke UDVDR-a događanju su se odazvali i klubovi 3. maj te RijekaVRBOVSKO – Nakon 22 godine Vrbovsko je jučer ponovo ugostilo sportsko natjecanje udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Primorsko-goranske županije koje je okupilo 600 natjecatelja pristiglih iz 18 ogranaka UDVDR-a.


Tradicionalno sportsko okupljanje dragovoljaca i veterana iz cijele Primorsko-goranske županije održano je 24. put, a uz ogranke UDVDR-a, čiji su članovi odmjerili snage u 11 sportova, cjelodnevnom događanju odazvali su se i klubovi 3. maj te Rijeka. Navodeći kako se radi o izlučnom natjecanju, jer najbolji će predstavljati županiju na državnoj razini susreta, glavni organizator Pavao Svetić istaknuo je da se županijska razina natjecanja uvijek organizira oko Dana državnosti te da su primorsko-goranski predstavnici svake godine među najboljim sudionicima državnog natjecanja.


– Prve državne igre održane su 1996. u Ivanić Gradu, a u Primorsko-goranskoj županiji od 1997. godine ih vodim ja, otkako sam se demobilizirao iz Hrvatske vojske. Svake godine domaćin igara je drugi ogranak i sada smo se nakon 22 godine vratili u Vrbovsko. Prije dvije godine igre smo zbog epidemiološke situacije preskočili, lani su organizirane u manjem obimu na četiri lokacije u županiji, a bili smo domaćin i državne razine natjecanja koje je održano u Crikvenici, također u manjem obimu, jer sudjelovalo je samo 500 branitelja koji su se natjecali u pet sportova. Ove smo se godine vratili na staro, ali svake godine je sve teže okupiti branitelje. Nekada je županijska razina igara okupljala tisuću sudionika, na državnoj je razini bilo potrebno ograničiti broj natjecatelja, ali danas više takve potrebe nema, istaknuo je Svetić.
Iako je sudionika iz godine u godinu manje, iznimno uspješnih dragovoljaca i veterana sportaša iz Primorsko-goranske županije ne nedostaje, jer kako je kazao Svetić, do sada su čak 12 puta bili prvaci Hrvatske, jednom treći, a najslabija pozicija koju su osvojili bilo je četvrto mjesto, dok su sve ostalo bila četvrta mjesta. Osim sportskog natjecanja cilj igara je i druženje, a jučer su snage odmjerene u boćanju, malom nogometu, briškuli i trešeti, marijašu, kuglanju, povlačenju konopa, pikadu, stolnom tenisu, streljaštvu, šahu i tenisu. Tradicionalno, natjecanje je započelo svečanim mimohodom kroz centar Vrbovskog, a predvodio ga je počasni Zastavni vod i Puhački orkestar Grada Vrbovskog.