Mladi ekolozi

dm će nagraditi učenike PŠ Plešce s 13 500 kuna za doprinos zaštiti okoliša

Portal Novi list

Katarina Leš (PŠ Plešce), Alma Antičević (dm), Silvana Šebalj-Mačkić (PŠ Plešce)

Katarina Leš (PŠ Plešce), Alma Antičević (dm), Silvana Šebalj-Mačkić (PŠ Plešce)

Najuspješniji mladi ekolozi u Hrvatskoj dolaze iz Primorsko-goranske županijeUčenici Područne škole Plešce (Čabar) najuspješniji su mladi ekolozi u Hrvatskoj, pokazali su rezultati devete akcije prikupljanja i recikliranja starog papira dm Zeleni korak.


dm će ih nagraditi s 10 000 kuna jer su prikupili i reciklirali najviše papira po učeniku, čak 535 kilograma te s dodatnih 3500 kuna u kategoriji Novi Zeleni korak jer su prikupili najviše starog papira među školama koje nisu sudjelovale u ovoj ekološkoj akciji prethodnih godina.


Među deset najuspješnijih škola koje će dm nagraditi za doprinos zaštiti okoliša su i učenici Osnovne škole Branimira Markovića iz Ravne Gore.
„Trinaest mladih ekologa Područne škole Plešce prionuli su zadatku i, uz pomoć zajednice, reciklirali čak šest tona starog papira. Tako su djelima ukazali na svrhu dm-ove akcije Zeleni korak: pokazati da svatko od nas može dati doprinos zaštiti okoliša i pozitivno utjecati na zajednicu.


U ime dm-a zahvaljujem svim učenicima i djelatnicima Područne škole Plešce i Osnovne škole Branimira Markovića što su se pridružili dm Zelenom koraku i što su doprinijeli očuvanju okoliša“, izjavila je Alma Antičević, područna menadžerica dm-a.U devetom Zelenom koraku sudjelovalo je više od 18 500 osnovnoškolaca koji su prikupljanjem i recikliranjem starog papira spasili više od 3000 stabala, a svaku od deset škola koje su prikupile i reciklirale najviše papira dm će nagraditi s 10 000 kuna.


Uz dobitnike iz Primorsko-goranske županije, u 2020. godini najbolje rezultate ostvarili su učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar (Varaždin), Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec, OŠ Banija (Karlovac), OŠ Ludbreg, Područne škole Ljupina (Nova Gradiška), PŠ Glavina Donja i PŠ Kutleše (Imotski) te PŠ Cirkvena (Sv. Ivan Žabno).


Od 2012. godine kada su učenici prvi put prikupljali i reciklirali stari papir, u Zelenom koraku sudjelovalo je više od 200 000 osnovnoškolaca koji su prikupljanjem i recikliranjem starog papira tijekom devet godina spasili više od 49 500 stabala.