Problem u Liču

Dio goranskog naselja danima je već bez vode: ‘Nemamo ni za tabletu popiti’. Načelniku za sve kriv – rat u Ukrajini

Marinko Krmpotić

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Do zastoja u nabavi hidrofonske stanice, koja rješava problem, došlo je zbog zbivanja vezanih uz rat u Ukrajini, kaže načelnik BregovacLIČ – Nakon što je veći dio radova vezanih uz hrvatsko-švicarski projekt izgradnje sustava kanalizacije i vodoopskrbe na području Općine Fužine priveden kraju, javljaju se sve veći problemi – kaže nam Franka Zlatić, čija obitelj živi u Liču, u ulici Sveti križ, poznatijoj kao vikend-naselje. Naime, govori nam Franka Zlatić, ta je ulica danima bez vode.


Građani drugog reda


– Voda je cijeli prošli tjedan tekla uz vrlo slab pritisak. No, bili smo strpljivi, da bi u subotu, kada se nema koga nazvati, nestala potpuno. Početak je novog tjedna. Vode nema. Danas smo dobili informaciju da nismo samo mi bez vode, već i Slavica i dio Belog Sela jer, eto, i oni su, nažalost, isto na uzvisini. Kad zovemo Komunalac u Delnicama, kažu nam da je »vjerojatno« kvar negdje, i da slušamo Radio Gorski kotar.


Nažalost, u našoj ulici ne »hvatamo« frekvenciju tog radija. Poslovođa Komunalca u Fužinama se ne javlja na telefon nekolicini stanara ulice. Načelnik Općine kaže da moramo biti strpljivi jer da smo mi na uzvisini. Istodobno, u centru Fužina se peru auti, zalijevaju se rožice, pune se bazeni i jacuzziji, a mi nemamo vode ni za tabletu popiti, niti se oprati, a kamoli okupati na kraju dana.


Nove i stare šahte. Iz novih, tvrde Zlatićevi, često šiklja voda koju nitko ne kontrolira / Foto F. ZLATIĆ

Nove i stare šahte. Iz novih, tvrde Zlatićevi, često šiklja voda koju nitko ne kontrolira / Foto F. ZLATIĆ
Također, nekoliko puta smo dobili obrazloženje da smo morali ostati bez vode, jer bi inače centar Fužina bio bez vode i da se to ne smije dopustiti. A mi se pitamo čini li nas to građanima drugog reda?


Moja mama je stalni stanar vikend-naselja. Nekoliko ostalih kuća također ima stalne stanare. Zašto smo uvijek mi ti preko čijih leđa idu uštede, loša koordinacija, i nauštrb čijih leđa centar Fužina uvijek ima vode? Na ta pitanja nitko nema odgovor. Niti Komunalac, niti poslovođa, niti načelnik. »Budite strpljivi«. I blatni i žedni usput. Nadalje, svjedoci smo da se po najvećim vrućinama i sušama, ispiru nove cijevi, voda skače u vodoskocima iz šahtova po cijeli dan. Te šahtove nitko ne dolazi sanirati niti pogledati, da bi na kraju vikend-naselje ostalo bez vode, bez upozorenja da ćemo biti bez vode, bez cisterne koja bi nam nadomjestila osnovne uvjete življenja u naseljenom mjestu, ogorčena je Franka Zlatić naglašavajući da je slogan o općini ugodnoj za život točan samo za turiste, ali ne i za sve koji na području ove lokalne samouprave žive.


 Neuređeni kanali uz cestu postaju problem za svake kiše / Fotio F. ZLATIĆ

Neuređeni kanali uz cestu postaju problem za svake kiše / Foto F. ZLATIĆ


Bapske priče


Načelnik Općine Fužine David Bregovac potpuno je drukčijeg stava i smatra da je riječ o pretjeranoj reakciji.


– Radi se o dijelu Liča koji je na uzvisini i pri uvjetima suše koji sada vladaju dolazi do povremenih poteškoća s opskrbom vode. Prije su bili priključeni na tzv. željeznički vodovod, a sad su uključeni u novi sustav vodoopskrbe koji još nije dovršen. Konkretno, za Lič je potrebno nabaviti i postaviti tzv. hidrofonsku stanicu koja će omogućiti ravnomjernu opskrbu vodom cijelog područja Liča. Do zastoja u nabavi došlo je zbog svih negativnih zbivanja vezanih uz rat u Ukrajini, ali se nadamo da će u roku od mjesec dana i to biti riješeno. Do tada jednostavno svi moramo biti strpljivi i naviknuti se na, naglašavam, privremene nestanke vode do kojih dolazi ponajprije zbog dugog vremena bez kiše.


Sve naše službe, kao i delnički Komunalac, brinu o svim našim stanovnicima. S obitelji Zlatić imamo dogovor da zovu predstavnika Komunalca čim osjete pad tlaka. On odmah potom odlazi na teren i nastoji sve riješiti što prije. Koliko ja znam, povremenih nestanaka vode bilo je, na tom i nekim drugim višim područjima, u nekoliko navrata, ali nikad to nije trajalo više od tri-četiri sata. Kad je riječ o ispiranju cijevi, to je postupak koji se, zbog bakterijske ispravnosti vode, mora provoditi. Nije, dakle, riječ o razbacivanju vodom, već o nužnom postupku. Napokon, izjave o tome da favoriziramo bilo koga, odnosno središte Fužina, su ne samo potpuno netočne, već i, rekao bih, zlonamjerne i na razini su bapskih priča, zaključio je načelnik Općine Fužine David Bregovac.