Koordinacija čelnika

Devet goranskih turističkih zajednica udružilo se u jednu zajedničku. Brojke su bolje, ali će se odjednom naći u – minusu

Marinko Krmpotić

Udruživanjem devet goranskih TZ-a u jedan zajednički, turizam Gorskog kotara je iz kategorije nerazvijenih »skočio« u rang razvijenih područjaSKRAD – Školstvo, turizam i (ne)plaćanje troškova zimske službe bile su središnje teme sastanka prve ljetne Koordinacije goranskih čelnika održane u Skradu, čiji će načelnik Damir Grgurić idućih šest mjeseci predsjedavati tijelom sastavljenim od goranskih načelnika i gradonačelnika. Uvodna točka bila je vezana uz trenutačno stanje s upisom učenika u program šumarski tehničar u Srednju školu Delnice, a ta je tema uvrštena na dnevni red stoga što je upravo Koordinacija inicirala obnovu tog smjera i puno učinila na stvaranju mogućnosti za to da se u Delnicama iznova školuju budući šumarski tehničari.


No, kako je napomenuo načelnik Općine Fužine David Bregovac, nedavno su do nekih od čelnika goranskih lokalnih samouprava došle od strane pojedinih roditelja negativne informacije o upisu pojedinih goranskih učenika u Šumarsku školu u Karlovcu. Upravo stoga na dnevni je red stavljena ova točka, pri čemu su na Koodinaciju bile pozvane i ravnateljica Srednje škole Delnice te pročelnica županijskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje. Obje su se ispričale, a Slađana Srkoč, ravnateljica SŠ Delnice, Koordinaciji je uputila i tekst s prikazom trenutačnog stanja koje, dojam je, nije ni negativno, ni dramatično.


Devet »prioriteta«


Naime, po podacima o prijavama za upis u smjer šumarski tehničar i to u vremenu od 25. lipnja pa do 1. srpnja ove godine, ispada da je već devetero učenika program šumarskog tehničara prijavilo kao tzv. prvi prioritet. Riječ je o tome da učenici e-mailom prijavljuju najviše šest željenih programa i rangiraju ih po vlastitoj procjeni vrijednosti pa tako Prioritet 1 predstavlja pogram koji učenik najviše želi upisati i tako redom do šestog programa.
Ukoliko učenik zbog nedovoljnog broja bodova ne uspije upisati program koji je naveo pod prvim prioritetom, upisuje program narednog prioriteta. Sukladno tome, u SŠ Delnice je smjer šumarskog tehničara kao prvi prioritet upisalo devetero budućih srednjoškolaca, kao drugi prioritet za njega se opredijelio njih sedam, a isto toliko ih je za treći i četvrti prioritet, za peti ih je šest te za šesti devet. Te brojke pokazuju da će smjera šumarskog tehničara biti. Dapače, budući da upisi traju do 7. srpnja, lako je moguće da će taj broj biti i uvećan.


Dobre vijesti


U tekstu koji je ravnateljica Srkoč uputila koordinaciji navodi se i da su »osigurana sva potrebna sredstva i nastavnički kadar koji je spreman izvoditi nastavu strukovnih predmeta« pa će tako u narednoj školskoj godini biti zaposlen jedan diplomirani inžinjer šumarstva, kolika je i potreba u prvoj godini obrazovanja, konstatira Srkoč zaključujući da je »sve spremno za početak novog programa šumarski tehničar u SŠ Delnice« te zahvaljujući svima koji su pridonijeli da se nakon tri desetljeća smjer šumarskog tehničara vrati u SŠ Delnice.


Ove dobre vijesti djelomično su umanjile nezadovoljstvo članova koordinacije koji smatraju da su trebali biti puno bolje i češće informirani.


– Mi ne samo da smo pokrenuli i realizirali inicijativu povratka programa šumarskog tehničara u SŠ Delnice, već smo kao načelnici i gradonačelnici dužni pratiti stanje s upisima i nitko se iz prosvjetnih krugova ne treba osjećati prozvanim ako tražimo informacije o tome i ako neki od nas iznesu stavove o tome da se može i mora bolje raditi, rekao je predsjedavajući Grgurić, zamjerivši ravnateljici Srednje škole Delnice i nadležnoj županijskoj pročelnici Editi Stilin što nisu našle vremena doći.


Financijska (ne)sigurnost


Puno se raspravljalo i o stanju u TZ-u Gorski kotar, ponajprije stoga jer je nakon uvodne godine u kojoj je financiranje od strane države bilo vrlo kvalitetno, sad došlo do zastoja. Naime, kako je pojasnio direktor TZ-a Gorski kotar Petar Hrg, udruživanjem devet goranskih TZ-a u jedan zajednički, turizam Gorskog kotara je iz kategorije nerazvijenih »skočio« u rang razvijenih područja. To pak znači da su porezna izdvajanja znatno manja što se odrazilo na financijsku konstrukciju koja će u odnosu na plan biti ostvariva tek s 65 posto.


– Znatno manja količina novca znači da u opasnost dolazi ne samo vrlo kvalitetan marketing zahvaljujući kojem Gorski kotar bilježi odlične rezultate, već su ugrožene i brojne druge aktivnosti, čak i plaće dvoje zaposlenih, rekao je Hrg, naglasivši da se dobri rezultati rada prve godine zajedničkog TZ-a Gorski kotar vide i iz toga što su turistički rezultati u prvih šest mjeseci bolji za velikih 17 posto i to u odnosu na prošlu odličnu i čuvenu rekordnu 2019. godinu. Komentirajući njegove riječi, načelnik Općine Lokve Toni Štimac podsjetio je da su obećanja države pri osnivanju zajedničkog TZ-a Gorskog kotara bila bitno drukčija od sadašnjeg stanja, a Damir Grgurić (Skrad) i Katarina Mihelčić (Delnice) zamjerili su Hrgu što ih je prekasno upoznao s tim podacima. David Bregovac (Fužine) rješenje vidi u rebalansu proračuna samog TZ-a Gorski kotar, a predložio je i aktivnosti vezane uz to da se Gorski kotar kao regija izuzme iz pravila o razvijenim turističkim područjima što bi natrag vratilo dosadašnje postotke vezane uz sufinancuiranje rada TZ-a Gorski kotar.


Zimsko čišćenje prometnica


Konačan zaključak rasprave bio je da će se državnu tajnicu u Ministarstvu turizma obavijestiti o trenutačnom stanju i pokušati naći rješenje, a isto će se tako pisati i ministru Olegu Butkoviću kojem će biti predočeno stanje vezano uz činjenicu da goranske općine i gradovi još nisu dobili sredstva za zimsko čišćenje prometnica.


– Iz sfere financiranja došli smo do sfere niskog financiranja ili čak i nefinanciranja. Do toga dolazi jer problem nije sustavno riješen, odnosno ne postoji podzakonski ili zakonski akt koji bi to regulirao, rekao je Grgurić.


Brozović: Onih koji bi mogli riješiti probleme – nema


Josip Brozović (Mrkopalj) primijetio je da se nitko od pozvanih nije odazvao sastanku koordinacije.


– Predstavnike Vlade zovemo godinama i nikad ni odgovora. Sad čak nema ni ravnateljice srednje škole i županijske pročelnice. Mi ovdje konstatiramo što nije dobro, ali onih koji bi mogli riješiti probleme nema, rekao je Brozović, na što je reagirao David Bregovac, ponovivši svoju ideju o tome da bi na koordinaciju trebalo zvati sve saborske zastupnike i županijske vijećnike iz Gorskog kotara. Predsjedavajući Damir Grgurić obećao je da će to učiniti za sljedeću sjednicu.