Program Zaželi

Deset gerontodomaćica brine o 60 korisnika u Fužinama, najstariji ima 98 godina

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Nakon duže stanke počela je realizacija treće faze projekta ZaželiPod nazivom “Tvoja pomoć je potrebna drugima” na području Općine Fužine počela je realizacija treće faze poznatog projekta Zaželi u kojem su partneri Općini Fužine Hrvatski zavod za zapošljavanje, ispostava Rijeka te Hrvatski centar za socijalni rad, ispostava Rijeka – rekla je pri današnjem predstavljanju tog projekta voditeljica Nataša Trglavčnik Marohnić napomenuvši da je riječ o projektu vrijednom 65.609 eura (494.333 kuna) koji se financira iz EU socijalnog fonda (85 posto) te sredstava državnog proračuna (15 posto).


Pozitivne reakcije


– Uposleno je deset žena koje trenutačno brinu o 60 korisnika, 38 žena i 22 muškarca. Prosjek starosti naših korisnika je 75 godina, najstarji ima 98 godina, najviše ih je u Liču, a zahvaćena su sva naselja ovog područja (Fužine, Vrata, Belo Selo, Slavica) osim Benkovca Fužinskog gdje nema korisnika.


Glavni poslovi naših uposlenica su dostava namirnica i lijekova, plaćanje računa, kućanski poslovi i čišćenje domaćinstva, a projekt će trajati do 7. kolovoza ove godine.
Foto Marinko Krmpotić


Od deset uposlenih žena njih pet je s ovog područja, jedna je iz Zlobina, a četiri su iz Delnica. Sve spadaju u skupinu žena kojima je trebalo pomoći pri traženju posla.


Četiri od njih imaju iskustva iz prethodne dvije faze projekta Zaželi provedenog na našem području, a reakcije korisnika za sada su vrlo pozitivne i očigledno je da je starijim i nemoćnim ljudima ovaj oblik pomoći itekako nužan, rekla je Trglavčnik Marohnić, a pohvale projektu uputio je i načelnik Općine Fužine David Bregovac.


Skoro odustali


– Drago mi je da smo krenuli u treću fazu, iako to nije bilo jednostavno. Naime, zbog duže stanke između druge i treće faze dogodilo nam se to da su neke od ranije uposlenih žena ovog projekta našle novi posao, ili otišle u mirovinu.


Stoga je bilo teško naći deset žena potrebnih za realizaciju pa smo skoro odustali. No, razgovarao sam s ostalim kolegama i u Delnicama uspio naći četiri žene voljne za rad na našem području.


Zahvaljujući tome ipak smo krenuli u projekt, realizirat ćemo ga te učiniti sve potrebne radnje da osiguramo i naše sudjelovanje u četvrtoj fazi koja bi, sudeći po najavama, trebala biti dugoročnija i trajati čak tri godine, rekao je načelnik Bregovac, a pozitivan stav o projektu iznjeli su i Kristina Čop te Valentin Crljenko, predsjednik Općinskog vijeća Fužine koji je zahvalio uposlenim ženama na kvalitetnom radu i humanosti, te Vladi RH na pomoći pri realizaciji ovog projekta koji je itekako potreban ruralnim poručjima kakav je Gorski kotar.


Goranka Kovačević Suzana Šubat, Milica Blažević Mihaljević i Kosa Radošević odradile su dvije pretodne Zaželi faze i već su veteranke. S područja Fužina je i Kristina Šnajdar, Nina Barićevac putuje iz obližnjeg Zlobina, a iz Delnica svaki dan na posao na fužinsko područje stižu Odinea Tomac, Ksenija Eder, Valentina Krištof i Gordana Barunica.


Svaki njihov dolazak za njihove štićenike vrlo je koristan pa nije nego se nadati da stanka između treće i četvrte faze neće biti tako duga kakva je bila između druge i treće faze.


Članovi obitelji i dalje moraju brinuti o štićenicima projekta


Uključivanje Delničanki, ističe voditeljica Trglavčnik Marohnić, vrlo je korisno. Naime, Fužine nemaju mesnicu pa žene iz Delnica nabavljaju meso ne samo za svoje, već i za druge korisnike.


Očigledno je suradnja među goranskim lokalnim samoupravama korisna, a načelnik Bregovac uz tu pohvalu upućuje i jedno blago upozorenje.


– Uposlene žene rade odlično, ali to ne znači da članovi obitelji štićenika o kojima one brinu sada trebaju svoje roditelje, djedove ili bake prepustiti samo njima, rekao je Bregovac.