'Protuotrov' za probleme

Delničko savjetovalište Izvor: ‘Online škola i posao uzrok su porasta elektroničkog nasilja’

Danijela Pleše

Tanja Jakovac, Ksenija Petelin, Gordana Grgurić i Snježana Krizmanić / Foto D. PLEŠE

Tanja Jakovac, Ksenija Petelin, Gordana Grgurić i Snježana Krizmanić / Foto D. PLEŠE

U Izvoru pružaju psihološku pomoć, terapiju i druge oblike pomoći, primjerice djeci s teškoćama u učenju, podršku roditeljima u odgoju djece, mladima u vezi s pritiskom i očekivanjem sredine tijekom školovanja, savjetovanje u partnerskim odnosima mladih i u obitelji, ovisnicima o alkoholu...DELNICE – Vrijeme je kada je svaka vrsta pomoći itekako potrebna, a ponajviše psihološka, što se pokazalo na tiskovnoj konferenciji o savjetovalištu Izvor koji već petu godinu djeluje pri Gradskom društvu Crvenog križa Delnice. Rad savjetovališta, pogotovo zadnjih godinu dana, pojasnile su ravnateljica delničkog GDCK-a Snježana Krizmanić, voditeljica savjetovališta Izvor Gordana Grgurić te stručne suradnice u savjetovalištu Tanja Jakovac i Ksenija Petelin čiji je zajednički cilj: pomoći onima kojima je to potrebno.


Zajamčena anonimnost


Snježana Krizmanić uvodno je pojasnila tri glavna projekta na koja je fokusirano savjetovalište Izvor, ali se osvrnula i na proteklu godinu koja je uistinu bila i još uvijek je teška zbog pandemije koronavirusa. Ne čudi stoga što je samo ove godine pomoć potražilo (i dobilo) osamdesetak korisnika iz Brod Moravica, Delnica, Lokava, Kupjaka…, zapravo cijelog Gorskog kotara.
– Moram istaknuti da je nama u savjetovalištu zajednička želja da pomognemo ljudima, bez obzira na dob, spol i probleme te da im pružimo besplatnu savjetodavnu pomoć ili podršku s ciljem boljeg i lakšeg snalaženja u raznim životnim situacijama što uključuje: psihološku pomoć, terapiju i druge oblike pomoći, djeci s teškoćama u učenju, poteškoće u odgoju djece – podrška roditeljima, mladima u vezi pritiska i očekivanja sredine tijekom školovanja, partnerskih odnosa mladih i u obitelji, ovisnicima o alkoholu, žrtvama nasilja u obitelji, pojedincima koji se teško nose sa stresom i pritiskom na poslu. Bitno je istaknuti da se naše cjelokupno djelovanje provodi uz diskreciju i anonimnost za svakog korisnika. Pohvalno je i da se od početka rujna ove godine u savjetovalištu provodi projekt prevencija nasilja među djecom što je financiralo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, govori Krizmanić, napominjući da je u delničkoj OŠ Ivana Gorana Kovačića održana i kazališna predstavu s tematikom nasilja.


Nedostatna sredstva


​– Volonterke našeg savjetovališta bile su uključene u SOS telefon za psihološku pomoć uzrokovanu epidemijom COVID-19 koji je, s obzirom na sve težu situaciju, od 23. studenoga opet aktivan. Financiramo se najviše kroz ostavštinu Janet Majnarich, pomogne nam i Grad Delnice, a prije dvije godine financijski nam je pomogao i PGŽ. Ipak, najvažnije i najizdašnije su nam donacije fizičkih i pravnih osoba. Trenutna je situacija takva da su, nažalost, financije konstantan problem. Sredstva su nam potrebna za tekuće troškove, edukacije te se nadamo da će to znati biti i prepoznato jer naš rad to i dokazuje. Naglasak je da svi ovdje volontiramo te da se kroz godine djelovanja uistinu pokazala potreba za ovakvim savjetovalištem koje je jedinstveno na području Gorskog kotara, a nada nam je da će i ostali to prepoznati, zaključuje Snježana Krizmanić.
Na nju se nadovezala i Tanja Jakovac, koja je utemeljiteljica savjetovališta, a čije se iskustvo kroz godine pokazalo bitnim za samo djelovanje savjetovališta.
Prema njenim riječima, svi zajedno su zahvalni Gradu Delnicama na prvim koracima prije pet godina, samom Centru za socijalnu skrb koji ih je prepoznao, no ponajviše lokalnoj zajednici koja zna da su one tu za njih i to sve na volonterskoj bazi.
– Ljudi su sve depresivniji, no ne priznaju to, nego svoje stanje pripisuju životnim okolnostima. Nema stabilnosti, nema druženja i svega onoga na što smo donedavno naviknuli. Teško je to prihvatiti, ali je veliki pomak potražiti pomoć i svatko tko osjeti da u određenom periodu života »ne ide«, slobodno neka nam se obrati. Zato smo tu i volontirat ćemo dok god vidimo da ima potrebe za tim, ukratko je pojasnila Tanja Jakovac.


Internetsko nasilje
Njena kolegica Ksenija Petelin pojasnila je i mogućnost uvođenja mobilnog tima koji bi mogao doći i u ostala mjesta u goranskom kraju te se tako približiti onima kojima je pomoć potrebna. Naglasila je i da je važno razgovarati o mentalnom zdravlju jer zadnjih desetak mjeseci živimo u skroz drukčijem svijetu.
​Na kraju se obratila i Gordana Grgurić koja je govorila o projektu SOS telefona koji je već imao nekoliko poziva u panici, čak i sa suicidalnim mislima. Smatra da se život poprilično preselio online – škola i posao – zbog čega je u porastu cyberbullying, odnosno elektroničko nasilje.
Na kraju, svi su sudionici tiskovne konferencije zaključili da je savjetovalište Izvor na visokoj razini kvalitete djelovanja, da su dostupni za pomoć – samo je treba zatražiti jer nije sramota raditi na sebi i zatražiti pomoć te raditi na svom mentalnom zdravlju.