JVP

Delničko Gradsko vijeće: ‘Bez pomoći države bit će teško povećati plaće vatrogascima’

Marinko Krmpotić

Problem u tome da je država iznova na razinu lokalne samouprave spustila niz financijskih obveza, a nije istodobno osigurala i sredstva za njihovu realizacijuDELNICE – Grad Delnice, ali i sve druge lokalne samouprave, u bliskoj će budućnosti imati sve više problema s osiguravanjem sredstava za zakonom određeno bitno povećanje plaća niza korisnika gradskog proračuna, jasno je nakon 29. sjednice Gradskog vijeća Delnica na kojoj je, pomalo i neplanirano, najzanimljivija točka postalo izvješće o radu te izvršenju proračuna Javne vatrogasne postrojbe grada Delnica za 2023. godinu. Naime, u raspravi vezanoj uz tu točku vijećnik HSP-a Ivan Piškor pitao je Dražena Račkog, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe, pridržava li se Grad Delnice zakonskih odredbi o povećanju plaće vatrogascima. Rački je odgovorio da povećanja još nema, ali je održano nekoliko sastanaka na kojima se pokušalo naći rješenje. Piškor je na to upitao hoće li, ako do povećanja plaća ne dođe, JVP Delnice podići tužbu protiv Grada Delnica zbog neispunjavanja zakonskih obveza, a Rački je odgovorio da se u lipnju sprema novi sastanak s čelništvom Grada i nakon toga će biti jasnije što i kako dalje. U raspravu se uključila i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, rekavši da su u tijeku dogovori i pregovori oko tzv. kolektivnog ugovora i to ne samo s vatrogascima, već i s ostalim korisnicima gradskog proračuna.


Sve teže do plaća


– Moramo analizirati i vidjeti kako proračun trpi sva ova velika povećanja koja od nas traži zakon. Naravno da mi želimo poštovati zakon i drago nam je da će ljudi imati veće plaće, ali je problem u tome da je država iznova na razinu lokalne samouprave spustila niz financijskih obveza, a nije istodobno osigurala i sredstva za njihovu realizaciju. U susjednoj Sloveniji svaki ovakav skok plaća uposlenih u javnim službama prati i državna potpora općinama i gradovima. Kod nas toga nema i bojim se da će sve teže i teže biti osigurati ne samo povećane plaće, već i plaće općenito – rekla je gradonačelnica.


Vijećnici su izvješće JVP-a Delnice prihvatili, kao i izvješće o radu Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a za 2023. godinu koje je podnio Dalibor Šoštarić, direktor te ustanove. Franjo Jakovac (PGS) pitao ga je zašto u starosušičkom centru preraditi voće u sokove mogu samo OPG-ovi, a ne i fizičke osobe. Šoštarić je odgovorio da je to pravilo zaista vrijedilo u početku rada tamnošnjeg malog pogona za preradu voća, ali je uskoro ta odluka promijenjena pa sada voće na preradu u alkohol ili prehrambene proizvode mogu donijeti i pojedinci.


Perjanica kulture
Ivana Pečnik Kastner (HDZ) željela je znati zašto je poslovanje trgovine Kašetica koja djeluje u okviru Centra šesnaest puta slabije od poslovanje iste trgovine u Rijeci, a direktor Šoštarić rekao je da je glavni razlog u tome što Kašetica u Rijeci djeluje na puno boljoj lokaciji i nudi proizvode svih OPG-ova s područja županije, a u Staroj Sušici nudi samo goranske OPG-ove i ima puno manji broj posjeta.


Jednoglasno je, i uz velike pohvale nezavisnog vijećnika Ivice Kneževića, prihvaćeno izvješće o realizaciji godišnjeg plana i programa rada Gradske knjižnice »Janet Majnarich« za 2023. godinu, odnosno godišnji plan i program rada te ustanove. Izvješće ravnateljice Indire Rački Joskić je, rekao je Knežević, sveobuhvatno, analitičko i argumentirano.


– Knjižnica »Janet Majnarich« je, s obzirom na brojne programe koje realizira, perjanica kulture u Delnicama. Sad se vidi koliko je dobra bila odluka o uređenju novog prostora. Jer današnje djelatnice radile su i u starom prostoru, ali tada nije bilo ovoliko aktivnosti jer to onaj skučeni prostor nije dozvoljavao – rekao je Knežević.


Loše ponašanje trgovaca na sajmenom danu


Pri raspravi o donošenju odluke o prodaji robe izvan prodavaonica na području grada Delnica vijećnik Ivan Piškor (HSP) konstatirao je da se brojni stanovnici onog dijela Delnica gdje se četvrtkom održava sajmeni dan žale na loše ponašanje nekih trgovaca koji, primjerice, uriniraju na javnim mjestima. Piškor je predložio da se umjesto u toj ulici, sajmeni dan održava u jednom dijelu parka kralja Tomislava. Gradonačelnica Katarina Mihelčić odgovorila mu je da to nije najsretnije rješenje jer u parku ima puno djece.


– Vjerujem da će dio te sajmene ponude biti smješten na novoj gradskoj tržnici čije otvaranje očekujemo uskoro, a plan nam je da u budućnosti »plac« s ulice preselimo na područje parkirališta iza zgrade gradske uprave – rekla je gradonačelnica.