Gradsko vijeće

Delničkim poduzetnicima s velikim padom prihoda oslobađanje od plaćanja komunalne naknade

Marinko Krmpotić

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ

Poduzetnici kojima su prihodi pali od 20 do 50 posto bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade u visini od 50 posto svote koju inače plaćaju, a oni kojima je pad prihoda veći od 50 posto, bit će u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalne naknade – pojasnio je gradonačelnik Ivica KneževićDELNICE  Novi program pomoći gospodarstvu bio je središnja tema druge elektroničke sjednice Gradskog vijeća Delnica, ističe delnički gradonačelnik Ivica Knežević, pojašnjavajući da je taj dodatni program vezan uz poduzetnike kojima nije bio zabranjen rad i mogli su raditi, ali im je zbog općeg teškog stanja prihod bitno pao.


– Njih smo podijelili u dvije kategorije. U prvoj su oni kojima su prihodi pali od 20 do 50 posto i oni će biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade u visini od 50 posto svote koju inače plaćaju, a oni kojima je pad prihoda veći od 50 posto, bit će u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalne naknade.


Iduća sjednica »uživo«

– Nakon dvije elektroničke, čak i tri ako prvom računamo onu o izjašnjavanju o tome da ćemo raditi elektronički, svakako ćemo nastojati što prije osigurati uobičajen način održavanja sjednica uz, naravno, potpuno poštovanje svih mjera socijalne distance i ostalih oblika zaštite. Vjerujem da će već iduća sjednica Gradskog vijeća Delnica biti takva, mada smo i na ove dosadašnje dvije sjednice komunicirali kvalitetno, što potvrđuje i činjenica da su sve odluke donijete jednoglasno – rekao je gradonačelnik Ivica Knežević. 


Također, svi koji nisu radili ili su radili, ali s bitno smanjenim opsegom, bit će oslobođeni plaćanja usluge prikupljanja i odvoza otpada, pri čemu će onaj fiksni dio – a on se po zakonu mora naplaćivati – na sebe preuzeti Grad Delnice. Po izračunu Komunalca, za dio ožujka to će iznositi 16.000 kuna, a za travanj ćemo uskoro znati troškove i osigrat ćemo za njih sredstva iz gradskog proračuna. Također, radi nužnih ušteda u proračunu donijeli smo i odluku o tome da ove godine neće biti isplata uskrsnice, božićnice, regresa za godišnji odmor te naknade za uspješne rezultate rada. Godišnje je to oko 370.000 kuna – rekao je gradonačelnik Knežević, dodavši da je napravljena i projekcija mogućnosti smanjenja plaća uposlenih koji plaće osiguravaju iz gradskog proračuna, ali će se s tom mjerom ići tek u krajnjem slučaju.


Foto M: KRMPOTIĆ

U Lučicama će ovog ljeta trajati brojni radovi na komunalnoj infrastrukturi


 


Bez obzira na sve poteškoće, ističe gradonačelnik Knežević, i dalje je prioritet realizacija projekta vodoopskrbe i odvodnje, vezanog uz švicarsku darovnicu.


– Tu stanje nije lako i zbog toga što Švicarci traže da najprije svoj dio od 10 posto platimo mi kao lokalna samouprava, potom 5 posto Hrvatske vode i tek onda oni daju svojih 85 posto. Zbog pandemije koronavirusa bitno su nam smanjeni izvori prihoda namijenjeni tom projektu i mi smo na rubu mogućnosti servisiranja te obveze. No, još uvijek sve ide po planu, što je vidljivo i u samome mjestu jer su radovi u Grabnju pri samom završetku i slijedi asfaltiranje, krenuli su radovi na Ploškovu, a slijede i oni na Vučniku te najopsežniji u Lučicama koji bi trebali obilježiti cijelo ovo ljeto – rekao je Knežević, najavivši i svojevrsnu financijsku injekciju u gradski proračun.


– Riječ je o kratkoročnom kreditno beskamatnom zaduženju preko države s ciljem kompenziranja izgubljenih poreza i prireza na dohodak koji su bitno umanjeni zbog krize. To kreditno zaduženje kompenzirat će se budućim porezima i prirezima na dohodak, što je vrlo korektno i nadam se da će država tu odluku i poštovati – zaključio je Knežević.