Vrijedno priznanje

Delnički vrtić Hlojkica dobio certifikat “Tolerantni vrtić”

Marinko Krmpotić

Nakon što je u prvoj godini projekta »Mahnimo svijetu« ostvarena suradnja s vrtićem iz Varaždina, ove godine odgojna skupina Maze povezala se sa skupinom Krokodili iz Varšave te su se putem interneta družili, pjevali, recitirali i upoznavali, a sljedeća je na redu suradnja s TalijanimaDELNICE – Drugu godinu zaredom Dječji vrtić Hlojkica dobija u okviru međunarodnog projekta »Pomahajmo v svet« (Mahnimo svijetu) certifikat »Tolerantni vrtić«, čime postaje jedini goranski vrtić koji ima ovaj certifikat, ističe ravnateljica Hlojkice Karmela Rački. Riječ je o međunarodnom EU projektu osmišljenom u Sloveniji, odakle je i krenuo, a ove je pedagoške godine donio suradnju delničkog vrtića Hlojkica s Dječjim vrtićem iz Varšave, glavnim gradom Poljske, točnije suradnju dviju odgojnih skupina iz tih vrtića. S delničke su strane to bile Maze, a s poljske – Krokodili.


Na kraju krokodili nisu pojeli maze, već su se svi zajedno lijepo, naravno uz pomoć interneta, družili, razgovarali, pjevali, recitirali, crtali i upoznavali jedni druge. U suradnju s dječjim vrtićem iz Poljske, govori nam ravnateljica Hlojkice Karmela Rački, krenulo se nakon što su u prvoj godini ovog projekta postavljeni temelji kroz suradnju s Dječjim vrtićem Črešnjevo iz Varaždina.


Odradili »pet prstića«


»Nakon početne suradnje s dječjim vrtićem iz Hrvatske, naredni je korak bila suradnja s nekim vrtićem izvan Hrvatske, a mi smo od ponuđenih odabrali taj vrtić iz Poljske. Za uspješan rad i dobivanje ovog certifikata najzaslužnije su odgojiteljice Irenka Žagar i Danijela Epet, voditeljice odgojne skupine Maze, a pomogla je u znatnoj mjeri u realizaciji i pedagoginja Loredana Kružić. Zajedno s djecom koja su također uložila puno truda i dala velik doprinos, kontinuiranim radom kroz cijelu pedagošku godinu odrađeno je sve što je bilo potrebno da bi se ovaj certifikat dobio. Konkretno, nužno je odraditi tzv. »Pet prstića«, odnosno pet različitih aktivnosti kao što su, primjerice, izrada obiteljskog stabla u što su u velikoj mjeri uključeni roditelji, kao i bake i djedovi. Potom su Maze predstavljali i svaki sebe, govorili o Delnicama, slikali i crtali pojedine dijelove grada i to pokazivali svojim vršnjacima iz Poljske, plesali u narodnoj nošnji i pjevali delničku narodnu »Lepa moja suseda«, pjevali hrvatsku himnu, govorili i o našoj županiji te trsatskom zmaju…


Njegovanje različitosti
Naravno, sve se to – jer danas trenutačno i nije moguće drugačije – ostvarivalo kroz online komunikaciju. Nastojali smo upoznati se što bolje, savladati neke riječi, vidjeti i shvatiti kakav je tamošnji način života, kultura, običaji… Sve to, logično, mi smo predstavljali i sa svoje strane te tako kroz suradnju nastojali što bolje upoznati jedni druge. Sporazumijevali smo se na engleskom, poljskom i hrvatskom, pri čemu nam je kontakt bio olakšan činjenicom da se u toj vrtićkoj grupi uči engleski. No u prvom su planu, jer to traži i projekt, bili naši jezici, dakle hrvatski i poljski. U okviru projekta postojala je u završnom dijelu i mogućnost međusobnih posjeta, ali ovo pandemijsko stanje to je spriječilo«, rekla je ravnateljica Rački koja naglašava kako je delnički vrtić Hlojkica zasad jedini u Gorskom kotaru, čak i među rijetkima u Hrvatskoj, uključenima u ovaj projekt.


»Prepoznali smo vrijednost ovog međunarodnog projekta kroz koji se brižljivo osmišljenim aktivnostima i kontinuiranim radom njeguju različitost, tolerancija i uvažavanje druge osobe, a sve to kroz učenje o sredini drugačijoj od nas, od jezika preko običaja, svakodnevnog života i kulture. U cijeli su proces jako bili uključeni i roditelji kojima smo također zahvalni na suradnji, a naravno da zahvaljujući dosadašnjim dobrim iskustvima nastavljamo ovaj projekt. I dalje će nam u prvom planu kad je o ovom projektu riječ biti Maze sa svojim odgojiteljicama, a u novoj pedagoškoj godini selimo se iz Poljske i idemo prema Italiji odakle će biti novi vrtić s kojim ćemo surađivati te ovog puta naučiti nešto talijanskog jezika i vidjeti kako se to živi u nama susjednoj državi. Uz tu suradnju nadamo se da ćemo ovog puta možda moći i posjetiti Italiju, odnosno da nas neće korona opet zaustaviti u tom direktnijem kontaktu«, zaključila je ravnateljica Karmela Rački.