Prijedlog

Delnički vijećnik predlaže da Ledena dvorana ubuduće ponese ime slavne skijašice Nade Birko Kustec

Marinko KrmpotićDELNICE – Delnički nezavisni vijećnik Ivica Knežević, svojedobno delnički gradonačelnik u dva mandata, pokrenuo je inicijativu za preimenovanjem Ledene dvorane u Delnicama koja bi, po njegovom prijedlogu, ubuduće trebala nositi ime jedne od ponajboljih hrvatskih skijašica trkačica, Goranke Nade Birko Kustec. Tim bi se činom, ističe u svom obrazloženju Knežević, na jedan način odao dug ne samo njoj, već i brojnim drugim goranskim skijašima i skijašicama koji su se bavili ovom zahtjevnom nordijskom disciplinom.


– Nada Birko Kustec rođena je u Mrkoplju 2. siječnja 1931. godine. Bila je hrvatska nordijska skijašica i najstarija hrvatska dvostruka olimpijka i prva Hrvatica koja je nastupila na Zimskim olimpijskim igrama. Djetinjstvo je provela u Mrkoplju gdje je poput svojih vršnjaka napravila i prve skijaške korake. Bio je to početak jedne velike i impresivne sportske karijere. Bila je članica skijaških klubova Bijelih stijena iz Mrkoplja i Goranina iz Delnica. Bila je najuspješnija skijašica Gorskog kotara svih vremena – konstatira Knežević i dodaje:


– Na žalost, previše je vremena prošlo, a da toj velikoj goranskoj i hrvatskoj sportašici, nordijki, nije odana primjerena počast i iskazano dužno poštovanje za njene nedvojbene i nedostižne sportske uspjehe i rezultate! Mišljenja sam da joj je i ovaj grad veliki dužnik i da je došlo vrijeme da joj se oda potrebno priznanje kao zahvala za njena kapitalna sportska djela i uspjehe!
S obzirom na sve navedeno te nepodijeljenu potrebu da se toj velikanki goranskog skijanja konačno izrazi trajna zahvalnost i poštovanje na njenom doprinosu goranskom i hrvatskom skijanju, ovime iniciram da se najvredniji sportski objekt u Delnicama, neformalnog naziva Ledena dvorana, koja to najveći dio godine nije, nazove Dvorana Nade Birko Kustec – zaključuje Knežević, o čijem će prijedlogu odlučivati na sjednici Gradskog vijeća Delnice njegovi kolege.