Gradsko vijeće

Delnički vijećnici raspravljali o radu GSC-a. Knežević: Ulaganja su na nivou čajne žličice u odnosu na Platak

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Ivica Knežević izrazio je nezadovoljstvo količinom ulaganja GSC-a prema Delnicama i Gorskom kotaru, posebno u odnosu na ulaganja prema PlatkuPrve ovogodišnje izmjene i dopune proračuna Grada Delnica bile su, kako je predstavljajući ih istaknula gradonačelnica Katarina Mihelčić, gotovo isključivo tehničkog karaktera pa su stoga i prihvaćena omjerom deset za i jedan protiv pri čemu je Damir Rajčić (HSP) koji je glasovao protiv, rekao kako se tu radi o njegovoj političkoj dosljednosti jer je HSP bio protiv ovog prijedloga proračuna pa nema logike sada ga odjednom podržati, što neki drugi čine.


Konkretnija pitanja imao je nezavisni Ivica Knežević kojeg je zanimalo zašto su povećana sredstva za prezentaciju i suradnju s lokalnim samoupravama te otkud izdvajanja za ogulinsku bolnicu koja i nije dio županije u kojoj su Delnice.


Odgovarajući mu gradonačelnica Mihelčić pojasnila je rast izdvajanja za prezentaciju i suradnju s ostalim samoupravama naglasivši kako je moguće da do korištenje planiranih sredstava neće doći u cijelosti, a kad je riječ o ulaganju u ogulinsku bolnicu napomenula je kako sve veći broj Gorana, posebno branitelja, koristi usluge te bolnice u kojoj su rokovi čekanja znatno manji pa je stoga odlučeno da se iz proračuna izdvoji nešto više od pet tisuća eura namijenjenih uređenju tog objekta.
Vijećnik Knežević prihvatio je obrazloženja dodavši kako su mogla biti uključena u prijedlog izmjena pa onda ne bi bilo nikakvih nedoumica.


Rasprava o radu GSC-a


Uz prve izmjene proračuna središnji dio sjednice bile su rasprave o izvješćima firmi kojih je Grad vlasnik i suvlasnik, a najzanimljivija rasprava vođeno je o radu Goranskog sportskog centra pri čemu je Alena Udoviča, direktora te ustanove, najprije Igor Pleše (SDP) upitao kakve su mogućnosti da višefunkcionalna delnička sportska dvorana (tzv. Ledena dvorana) doživi treću i završnu fazu izgradnje, odnosno tzv. “zatvaranje” te što je s objektom školske sportske dvorane i bazena koja je u sve težem stanju.Udovič je odgovorio kako su GSC i Grad Delnice zajednički prijavili završnu fazu izgradnje dvorane na Nacionalni program otpornosti i oporavka, a rezultati kandidature trebali bi biti poznati za tri-četiri mjeseca.


Dodatne informacije pružila je gradonačelnica Mihelčić rekavši kako se nadaju uspješnoj kandidaturi, ali će tek tada početi posao jer će lokalna samouprava morati osigurati velikih 50 posto sredstava za financijski vrlo zahtjevan projekt, rekla je Mihelčić najavivši i kako ovog ljeta kreću natječaji za sanacije školskih sportskih dvorana pa se nada da će ravnatelji delničke osnovne i srednje škole reagirati na te natječaje.


Knežević nezadovoljan ulaganjima GSC-a


Ivica Knežević izrazio je nezadovoljstvo količinom ulaganja GSC-a prema Delnicama i Gorskom kotaru, posebno u odnosu na ulaganja prema Platku.


– Aktivnosti i ulaganja prema Delnicama i dalje su, simbolički rečeno, veličine čajne žličice u odnosu na Platak u koji se ulaže lopatom za snijeg.


Podržat ću ponuđeno izvješće, ali smatram da Delnice nisu dovoljno zastupljene u aktivnostima i ulaganjima GSC-a, a čini mi se da će taj odnos biti i nastavljen te da će se puno više ulagati u Platak, no na ovo naše područje – rekao je Knežević.


Udović se nije složio s tom procjenom rekavši kako u GSC-u ne rade razlike između Platka i Delnica, a kad je o velikim ulaganima u Platak riječ onda su tu u pitanju kapitalna ulaganja Primorsko-goranske županije.


O sudbini skijaških skakaonica


Ivana Pečnik (HDZ) pitala je kakva je sudbina malih delničkih skijaških skakaonica koje od izgradnje pred šest godina nisu bile ni dana u funkciji, a Udovič joj je odgovorio kako GSC ne organizira sportska zbivanja i to bi pitanje trebalo postaviti nekom drugom – Zajednici sportova Grada Delnica, Zajednici sportova PGŽ ili pak Županijskom skijaškom savezu.Na to je reagirao nezavisni Knežević podsjetivši da je u doba završetka izgradnje tih skakaonica on kao tadašnji gradonačelnik od najistaknutijih slovenskih stručnjaka za skijaške skokove imao procjenu o tome kako ne postoji temeljni razlozi za gradnju skakaonica.


– Usprkos tome u te poslove uloženo je nešto manje od tadašnjih milijun kuna koje su sigurno mogle biti bolje upotrebljene. Skakaonice, danas je to svima jasno, nisu ni trebale biti izgrađene – zaključio je Knežević.


Nezavisni Davorin Klobučar rekao je kako mu se ne sviđa stalno prozivanje GSC-a i poredbe Platak – Delnice, a gradonačelnica Mihelčić raspravu je kraju privela konstatacijom kako je suradnja Grada Delnica s GSC-om i županijom jako dobra te kako je zahvalna GSC-u na održavanju delničkih sportskih objekata za što je prethodnih godina GSC izdvajao oko 2 milijuna kuna, a Grad Delnice oko 50. 000 eura.


Zakletva Ljubice Vujnović


Sjednica je otvorena predstavljanjem i zakletvom nove članice Gradskog vijeća, Ljubice Vujnović (PGS) koja tu dužnost nastavlja obavljati nakon što joj je iz osobnih razloga svoj vijećnički mandat prepustila Tanja Kezele.


Ljubici Vujnović ovo nije prvi mandat u Gradskom vijeću pa ne treba sumnjati da će davati kvalitetan doprinos radu ovog tijela.