Novo poskupljenje

Delnički Komunalac diže cijenu vode. Za četveročlano domaćinstvo račun će biti viši za stotinjak kuna

Marinko Krmpotić

Cijena vode raste nešto više od 100 kuna po četveročlanom domaćinstvu, a tridesetak kuna po kućanstvima s jednom osobom u Delnicama, Brod Moravicama, Fužinama, Lokvama, Mrkoplju, Ravnoj Gori i SkraduDELNICE – Za one goranske lokalne samouprave na kojima djeluje delničko poduzeće Komunalac – a to su uz Grad Delnice još i općine Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad – cijena vode građanstvu skočit će za nešto više od 100 kuna po četveročlanom domaćinstvu, odnosno tridesetak kuna po kućanstvima s jednom osobom. Ove su se brojke iskristalizirale nakon u Mrkoplju održane Skupštine KD Komunalac na kojoj je glavna točka dnevnog reda bila odluka o povećanju cijena vodne usluge. Razloge bitnom povećanju koje će se itekako osjetiti na troškove svih goranskih kućanstva pojasnio je Boro Tomić, direktor Komunalca, rekavši kako su troškovi rada, posebno oni vezani uz električnu energiju, dramatično narasli.


Rastu troškovi struje


– S planiranih 1,5 milijuna kuna za ovu godinu ti troškovi rastu na 5,5 milijuna kuna. Mjesečno to izgleda tako da smo u lipnju, po starim cijenama, struju platili 122.500 kuna, a u srpnju je to bilo već 656.000 kuna i oko te svote vrte se i daljnja plaćanja. Zato smo prisiljeni na povećanje cijene vode pri čemu će potrošnja 3 kubika vode po pojedincu s dosadašnjih 69,86 kuna skočiti na 94,56 kuna, a kod pojedinca koji živi u domaćinstvu koje mjesečno troši 5 kubika vode taj će skok s dosadašnjih 103,86 kuna skočiti na 138,66 kuna – rekao je Tomić, naglasivši i to da je posljednje povećanje cijena vode zabilježeno prije više od deset godina, točnije 1. lipnja 2016. godine.


Prvi je na iznesene podatke reagirao načelnik Općine Fužine David Bregovac primijetivši da je Tomić iznio brojke vezane uz trošak po pojedincu.
– Stvarno stanje vidi se kad se te brojke pomnože s brojem članova u kućanstvu. Tada vidimo da će to za prosječnu četveročlanu obitelj biti mjesečni rast od stotinjak kuna – rekao je Bregovac. Povećanju se direktno te glasovanjem protiv usprotivio Ivica Knežević, predstavnik Grada Delnica, rekavši da je stvarno povećanje puno veće od brojki koje je iznio Tomić i iznosi od 100 do 200 posto.


– U vašoj analizi nedostaju parametri po kojima bi bili jasni pokazatelji ovako visokog rasta. Primjerice, po čemu ste procijenili da osoba dnevno troši 70 litara vode? Nadalje, je li vaše trgovačko društvo napravilo bilo što vezano uz racionalizaciju poslovanja i uštede u poslovanju. Razlozi povećanja su mi jasni, ali ne vidim vaše pokušaje uštede. Hoće li vaši uposlenici »stezati remen« kao što će to morati činiti brojna domaćinstva koja će znatno više plaćati vodu – pitao je Knežević.


Tomić mu je odgovorio da je procjena od 70 litara po osobi utemeljena na, rekao je »nekim statističkim podacima«, a o uštedama i racionalizaciji su itekako razmišljali pa, primjerice, vodu u sustav pumpaju u vrijeme kad je električna energija jeftinija, išlo se u modernizaciju pumpe u Iševnici, a kroz brojne poslove poboljšanja vodoopskrbnog sustava došlo se do bitnog smanjenja gubitaka vode koji su 2000. godine iznosili čak 52 posto, a ove su godine na 32 posto.


Plaće nisu velike


– Na smanjenje plaća uposlenima nismo išli jer nam plaće i nisu velike, što se vidi iz činjenice da nam stručnjaci odlaze na bolje plaćena radna mjesta – rekao je Tomić.


David Bregovac ustvrdio je kako je žalosno što cijene moraju ići gore, ali drugog rješenja nema.


– Najveći problem je u tome što cijene svega rastu, a plaće ostaju iste pa je s u Gorskom kotaru prosječnom plaćom od 5.000 kuna teško pratiti sva ta poskupljenja – rekao je Bregovac, a čelnik Lokava Toni Štimac naglasio je da su, u osnovi, svi članovi Skupštine protiv poskupljenja.


– No, ovo je javno poduzeće i vodoopskrba je javna usluga. Ako ne izglasamo povećanje, dovodimo u opasnost funkcioniranje Komunalca, a to znači i opskrbu vodom. Uz to svi smo mi suvlasnici Komunalca i dugovi tog poduzeća su i naši dugovi koje ćemo morati vraćati – rekao je Štimac ,zamjerivši Gradu Delnicama na, kako je rekao, odugovlačenju donošenja odluke, čime se zajedničkom poduzeću stvara opasnost od rasta duga. Naravno, Ivica Knežević kao predstavnik Delnica nije se složio s tim tvrdnjama, a sam čin glasovanja do kojeg je došlo nakon nekoliko žešćih verbalnih sukoba Kneževića sa Šćukom (Ravna Gora), Bregovcem i Štimcem donijelo je 6 glasova za povećanje i jedan (delnički) protiv.


Bez predstavnika radnika


»Zakuhalo« se već na početku sjednice jer je Ivica Knežević ustvrdio kako u sastavu Nadzornog odbora nema predstavnika radnika, što znači da su sve odluke koje donosi Skupština nezakonite. Nakon toga načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka upitao ga je zašto nije reagirao tijekom osam godina koliko je bio član Skupštine, a direktor Tomić rekao je kako je promjene u sastavu NO-a Knežević tražio tek 15. ožujka 2021. godine. No, budući da one nisu provedene, Tomić je rekao da je spreman na izvanrednoj sjednici Skupštine koja će biti održana za 15 dana, na glasanje o njegovoj odgovornosti te povjerenju vezanom uz njegovu rukovodeću poziciju.


HEP diže cijene u nebesa


Ivica Knežević dotakao se i ogromnog rasta troškova električne energije konstatiravši kako HEP diže cijene u nebesa, a nikome nije ni rekao ni objasnio kako je i koliko poskupjelo sunce, vjetar i voda koji stvaraju energiju koju HEP sve skuplje naplaćuje.


– S druge strane HEP je »ponosni sponzor« brojnih nacionalnih reprezentacija i te se reklame vide posvuda. Čijim je novcima to sponzorstvo plaćeno? – pitao je Knežević.