Tužno

Delnički KK Goranin u teškoj situaciji. Zatvaraju dio pogona i reduciraju programe

Marinko Krmpotić

Foto: KK Goranin

Foto: KK Goranin

Zbog nedostatka financijskih sredstava KK Goranin u problemimaDELNICE – Mnogi u Gorskom kotaru i ne znaju da postoji i radi Košarkaški klub Goranin. Štoviše, početkom ove godine održana je i redovna skupština tog kluba, a iz, u pisanom nam obliku dostavljenog izvještaja, izdvajamo činjenicu da je iznimno teško doći do sredstava za rad jer, očigledno je, ne postoji razumijevanje u svim goranskim sredinama, kao ni u Županiji.


– Financijski se jedva pokrilo godinu jer ni škole, niti PGŽ nisu pokazali interes ustupanja dvorana bez naknade. Jedina dvorana u kojoj se igra bez naknade je dvorana u Ravnoj Gori, piše u izvješću koje potpisuje Tanja Winter i u kojem se i konkretnije govori o teškoćama vezanim uz osiguranje sredstava za rad.


Besparica


– Uspjeli smo dobiti sredstva vezana uz javne potrebe Općine Mrkopalj 2.500 eura te Općine Lokve 500 eura. Izvan javnih potreba, na koje smo zakasnili, Općina Ravna Gora dala nam je pomoć od 600 eura, Erste banka od 150 eura, Hrvatske šume u dva navrata po 500 eura, Grad Čabar bio je pokrovitelj Street Balla s 2.000 eura. U samom početku godine Euroherc je pomogao s 400 eura, Livmark Čakovec sa 100 eura, Hit centar Rijeka 50 eura, Techno Win machine s 1.000 eura. Uz njih još smo imali privatne donatore; student iz Splita, Filip Puljiz s 5 eura, Dajana Jukić iz Metkovića sa 100 eura te naši članovi Domagoj Ružić iz Ravne Gore s 15 eura i Song Bin iz Ravne Gore 200 eura. Bilo je i donacija u naravi: izrada WEB stranice Grundler grupa, Osijek i poklon dresovi.


S jednog od treninga mladih igrača “Goranina” / Foto: KK Goranin
Iz svega navedenog može se zaključiti kako je godina bila izuzetno izazovna financijski i organizacijski. Cjelokupna svota je otišla na trenažni proces, puteve, HAC i plaćanje dvorana. Dozvolom Općine Lokve posudili smo kombi i još jednim kombijem OŠ Mrkopalj djecu odvezli u Rijeku na izlet u Astronomski centar gledati film u Planetariju, odslušati predavanje i promatrati zvijezde teleskopom, međutim, da nije bilo našeg iznimnog angažmana oko rada, vožnje, pokrivanja goriva, ne bismo uspjeli kupiti niti te povlaštene karte.


Planovi za sljedeću godinu predloženi su sukladno pilot- projektima odrađenim u probnoj 2023. godini. Iako smo mislili imati veću podršku jedinica lokalne samouprave, to se nije dogodilo i sukladno tome donijeli smo odluku o budućem gašenju lokacija koje ne pokrivaju svoj trošak. Vjerojatno se ide k tome da se ugasi lokacija Fužine. U 2023. godini tražili smo od jedinica lokalne samouprave pomoć koja se može donijeti odlukom načelnika, koja nije niti velika, ali bi pokrila troškove dvorane u dijelu godine od kad smo tamo počeli raditi.


Mislili smo da će pomoć biti kao u Ravnoj Gori 600 eura, ali to se nije dogodilo. Ukupan godišnji iznos za dvoranu Fužine iznosio bi 1.200 eura, trošak trenera i put do Fužina. Godišnje je to jako velika svota za Klub. Gradu Čabru zahvaljujem na volji, financijskoj pomoći i pomoći pri organizaciji Božićnog stretballa. Iako je gradonačelnik uložio goleme napore da se situacija riješi, ništa se nije postiglo te je odluka Uprave bila prestanak djelovanja Kluba u Čabru.


Koliko ima – ima


Problem je u nedostatku ljudskih resursa. Organizacija se ne može svesti na dva člana. Ako se ide na EU projekte, problem je provođenje i dokumentacija. Nije problem prijaviti, ali provoditi, ako je to posao u slobodno vrijeme, postaje gotovo nemoguća misija. Klub je kao poduzeće. U konačnici se samo vidi bilanca i podvuče crta. Ako smo na nuli, apsolutno nitko nema interesa gubiti svoje vrijeme samo da bi Klub postojao. Ako imamo novaca za fiću, ne kupujemo mercedes, stoga ćemo se u budućnosti razvlačiti onoliko koliko su financijske mogućnosti.


U 2024. javljat ćemo se na sve natječaje za koje možemo dobiti potporu; lokalne samouprave, ministarstvo, EU programi ako to bude dozvoljavalo slobodno vrijeme i ljudski resursi provođenja. Imamo potrebu za još lopti, mreža, markera i dodatne opreme za treninge što ćemo, vjerujem, nabaviti donacijom ili kupnjom. U ovom trenutku se bavimo samo prioritetima, piše u izvješću sa skupštine koje je potpisala Tanja Winter.


Za Delničane

Iz kluba poručju kako se djeca iz Delnica već sada mogu prijavljivati na linku www.kkgoranin.hr. Ispod videa je obrazac prijave koji se ispuni i pošalje natrag na službenu mail adresu kluba [email protected]. Obavijest o početku treninga dobiti će čim bude dogovoren termin dvorane.

Ima i dobrih stvari

Ističući dobre stvari u izvješću se navodi:


– Uspješno su izvršeni pilot-projekti otvaranja lokacija Fužine, Mrkopalj, Ravna Gora. Po prvi put Klub je prijavio svoje igrače na školska natjecanja. Sudjelovalo se u natjecanju »Sva lica Platka« s dvije ekipe. Za sami kraj godine organiziran je Street Ball Čabar na kojem su sudjelovale ekipe iz svih trenažnih lokacija. Plan za 2024. godinu je prijava na barem jedan Program Europske unije sukladno djelatnostima u kojima možemo sudjelovati. Organizacija nekoliko turnira naših trenažnih lokacija i suradnje s drugim klubovima iz i izvan županije te nekima iz inozemstva. Već u ožujku organiziramo utakmice naših ekipa u Ravnoj Gori.