Atraktivno natjecanje

Delnice izvisile zbog niza banalnih okolnosti: “Kriva adresa” otjerala snowboard spektakl na Platak

Marinko Krmpotić

Dugo neiskorištene delničke skakaonice konačno su trebale ugostiti poznato natjecanje, no zbog neuspješne elektroničke i ine komunikacije odabrana je druga lokacijaDELNICE – Nakon nimalo ugodnih zbivanja vezanih uz (ne)dovoljnu transparentnost natječaja za zakup prostora u Radničkom domu Delnice, čini se da je na pomolu novi sukob u vrhovima političke vlasti Delnica.


Povod za nova razračunavanja je odbijenica koju je Grad Delnice dobio kao potencijalni domaćin međunarodnog snowboard natjecanja koje je ove godine trebalo biti održano 5. ožujka 2022. godine na prostoru skijaških skakaonica u čiju je izgradnju Županija uložila oko 800.000 kuna, a na njima se nakon izgradnje ništa nije dogodilo, pa su polako postajale još jedan primjer potpuno krivih i nepotrebnih županijskih investicija. To jadno stanje trebalo je biti, barem na jedan dan, prekinuto 5. ožujka, kad je na toj lokaciji trebalo biti održano prestižno snowboard natjecanje na ideju na koju je došao županijski vijećnik Leo Pavela (KIGO platforma) koji je početkom listopada 2021. godine razgovarao s Miodragom Toskićem, predsjednikom riječkog Snowboardkluba Nine, o mogućnosti organizacije tog natjecanja.


Bez odgovora


»Cilj nam je bio da to međunarodno natjecanje iskoristimo za medijsko predstavljanje Delnica i Gorskog kotara kao hrvatske skijaške destinacije. Na samom natjecanju željeli smo promovirati i povijest Delnica kroz priču o skakaonicama, predstavljanje nekadašnje proizvodnje skija te promociju Delnica kao Centra za bazičnu pripremu sportaša. U zabavno-glazbenom dijelu trebali su nastupiti najbolji DJ-evi Gorskog kotara, a pregovaralo se i o organizaciji prodaje goranskih proizvoda. S tim namjerama i idejama došli smo 19. listopada 2021. godine u Delnice te u prostorijama Grada Delnica održali sastanak s gradonačelnicom Katarinom Mihelčić, a uz mene nazočili su mu i direktor TZ-a Gorskog kotara, Petar Hrg, predsjednik Snowboard kluba Nine, Miodrag Toskić te Filip Gardoš, šef protokola KIGO platforme. Na sastanku je dogovoreno da ja osiguram 50.000 kuna iz županijskih izvora, Grad Delnice obvezao se osigurati 30.000 kn, a TZ Gorski kotar 20.000 kn. I dok smo direktor Hrg i ja bez problema osigurali sredstva, gradonačelnica Mihelčić nije bila u stanju više od dva mjeseca uručiti odgovor na zamolbu za pokroviteljstvo koje je poslao Miodrag Toskić 1. prosinca 2021.godine. Nevjerovatno je da bez obzira na to što se pošta vraća na Grad Delnice nekoliko puta, nitko iz Grada nije našao potrebnim da provjeri adresu ili da organizatoru pošalju dopis putem maila ili da ga barem nazovu na telefon kako bi se riješio očigledni problem.
Ovakav nemar gradske vlasti prema događanju koje je trebalo biti vrlo važno za promociju zimskih sportova u Delnicama i Gorskom kotaru rezultiralo je prebacivanjem Delnice Snowboard sessiona na Platak, što je rastužilo mnoge Gorane među kojima je i Davorin Klobučar, gradski vijećnik i ugledni sportski djelatnik koji, kako nam je rekao, nije bio obaviješten o organizaciji ovog događanja, što još jednom ukazuje na neozbiljnost gradonačelnice u odnosu prema važnim događanjima na području grada Delnica. Nažalost, zbog svega što se dogodilo, Delnice su ove godine izgubile mogućnost domaćinstva, a s obzirom na to da je Županija za priredbu osigurala sredstva i za sljedeće tri godine, organizatori natjecanja su odlučili da će za narednu godinu glavni koordinator između organizatora, PGŽ-a i Grada Delnica biti Davorin Klobučar«, rekao je županijski vijećnik Leo Pavela.


Mihelčić: Tko je tu lud?


Na otvaranje »novog fronta« i nove optužbe gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić nam je rekla kako je u pitanju potpuno proizvoljno tumačenje činjenica: »Sve što smo mi od organizatora tražili je da se do 18. veljače ove godine javi na gradski natječaj kako bismo imali razlog za pravdanje izdvajanja tih 30.000 kuna iz gradskog proračuna. Štoviše, o tome smo organizatore nastojali obavijestiti i mailovima i poštom. Kronologija je ova: 9. prosinca prošle godine obavještavamo ih da sredstva nisu planirana u proračunu Grada te se trebaju javiti na Natječaj za javne potrebe. Istog tog mjeseca – 10. i 31. – šaljemo poštom dopis, ali se obje kuverte vraćaju s naznakom »Nepoznat«. Gospodin Toskić 11. siječnja 2022. telefonom zove i kaže da nije dobio naš odgovor te daje mail [email protected] kako bismo mu proslijedili scan odgovora. Tri dana kasnije, dakle 14. veljače, ponovo zove telefonom da nije dobio mail i opet daje adresu [email protected], ali i svoju privatnu [email protected]. Potom 14. veljače šalje mail gradonačelnici da ukoliko Grad Delnice neće biti pokrovitelj natjecanja s 30.000, Klub će biti primoran natjecanje preseliti na Platak.


Dan kasnije mi šaljemo odgovor da ćemo sukladno važećim aktima iz pokroviteljstva izdvojiti maksimalni mogući iznos od 5.000 te upućujemo Snowboardklub Nine da se jave na još uvijek otvoren Natječaj za javne potrebe, a ostatak potrebnih sredstava osigurat će s druge stavke Proračuna, točnije iz sredstava za razvoj turizma. Toskić nam 16. veljače šalje odgovor da se nema vremena prijavljivati na Natječaj za javne potrebe, ne može krenuti u završnu fazu organizacije bez potpisanih ugovora i da će cijelo natjecanje organizirati na Platku. I tko je sad tu lud? Mi smo novce htjeli dati, ali uz poštovanje zakonskih odredbi koje jasno određuju način i svrhu tog davanja. To u tom Klubu nisu bili u stanju ispuniti, a sad nas proglašavaju krivim. Pitam se zašto i nije li to sve namjerno napravljeno da bi se stvorila još jedna medijska afera?«, zaključila je gradonačelnica Katarina Mihelčić.


Kratak rok za odgovor


Iz Grada Delnice ustupili su nam i mail korespondenciju iz koje se vidi da su od organizatora tražili da se prijave na natječaj i u tom slučaju novac bi bio osiguran. U mailu delničke gradonačelnice poslanog Toskiću 15. veljače, piše: »Svakako želimo da se natjecanje održi u Delnicama, no samo pokroviteljstvo ne može biti u toj visini uslijed naših važećih akata koji se temelje na Uredbi o financiranju javnih potreba.


S obzirom da tek danas javljate da se natjecanje održava i njegov točan termin, a ja nisam u uredu, molim Vas da pričekate do sutra da ustanovimo na koji način će financiranje biti moguće. Kao što sam i rekla na sastanku, ova vrsta manifestacija se financira javnim potrebama za koje je raspisan poziv do 18. veljače, pa Vas molim da se na njega svakako prijavite. Za odgovor ste mi dali vrlo kratak rok, no do sutra ćete imati potrebne informacije«, napisala je gradonačelnica Mihelčić.