Suradnja

Delnice i Fažana potpisali Povelju prijateljstva: “Dok smo ljudi, bit će ljudi”

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

U potpisanom dokumentu stoji kako je cilj ove Povelje »da u prijateljskim odnosima naših lokalnih samouprava aktivno sudjeluju svi dionici kulturnog, gospodarskog, turističkog, i svih drugih oblika života zajednicaU Velikoj vijećnici Grada Delnica danas je priređena svečanost potpisivanje Povelje o međusobnoj suradnji i trajnom prijateljstvu Grada Delnica i Općine Fažana.


Povelju su potpisale gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić te načelnik Općine Fažana Radomir Korać, a svečanom činu nazočili su i tadašnji čelnici ovih lokalnih samouprava – tadašnja načelnica Fažane Ada Damjanac i tadašnji gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.


Prijatelj u nevolji


U ime domaćina nazočne je pozdravila gradonačelnica Mihelčić naglasivši kako je najbolji prijatelj onaj koji pomogne u nevolji te najavivši razne oblike daljnje suradnje kroz razne projekte i aktivnosti udruga Delnica i Fažane.
Načelnik Korać to je potvrdio, rekavši kako će znatan dio te suradnje voditi stručne službe lokalnih samouprava te zaključio – vi iskoristite more, mi ćemo planine i snijeg.


Potpisivanje Povelje komentirali su i tadašnji dužnosnici pa je tako Ivica Knežević sam čin potpisivanja proglasio za njega posebnim i velikim trenutkom.


– Te trenutke pomoći iz mjesta s kojim nismo imali veze nemoguće je zaboraviti, a nemoguće je ni uzvratiti istom mjerom. Na temeljima te pomoći nastavili smo suradnju koja će, uvjeren sam, nadići političke okvire i postati trajno dobro naših sredina – rekao je bivši delnički gradonačelnik, a ondašnja načelnica Fažane, Ada Damjanac, koja je prva pružila ruku pomoći i kontaktirala Kneževića, bila je vrlo emotivna.


– Kad nekome treba pomoći, mora mu se pomoći. Pomagati je nužno jer su takva vremena. Dok smo ljudi, bit će ljudi. Družimo se, pomažimo i volimo se. Budimo – ljudi!« – rekla je Ada Damjanac.Timotej Pejin, njen ondašnji pomoćnik i predsjednik Općinskog Vijeća Fažane, dodao je kako mu je iznimno drago što je bio dio ekipe koja je pokrenula suradnju, a Ivana Pečnik Kastner, aktualna predsjednica Gradskog vijeća Delnica, izrazila je uvjerenje u vrlo kvalitetan nastavak suradnje i stvaranje novih prijateljstava između Gorana i Istrana.


Jačanje odnosa


U potpisanom dokumentu, između ostalog, stoji kako je cilj ove Povelje »da u prijateljskim odnosima naših lokalnih samouprava aktivno sudjeluju svi dionici kulturnog, gospodarskog, turističkog i svih drugih oblika života zajednica.


Prema mogućnostima obiju samouprava, težnje će se usmjeriti na jačanje međusobnih odnosa mladeži, područja kulture, gospodarstva, turizma, obrazovanja i sporta te drugih.


Sve to se može postići posjećivanjem delegacija lokalnih samouprava, susretima čelnika institucija, udruga i ostalih organizacija civilnog društva, suradnjom na području kulture i turizma, organiziranjem sportskih natjecanja, gospodarskom suradnjom te suradnjom obrazovnih institucija i provedbom programa razmjene učenika.


Obje strane podupirat će uspostavljanje i razvoj neposrednih kontakata između poduzetnika, turističkih djelatnika, organizacija civilnog društva i predstavnika sporta«, piše u Povelji o suradnji Grada Delnica i Općine Fažana.


Početak jedne divne suradnje


Prisjećajući se dramatičnih trenutaka ledoloma s kraja siječnja i početka veljače 2014. godine, Ivica Knežević rekao je kako postoje trenuci koji se ne zaboravljaju.


– Jedan od takvih trenutaka je bio i telefonski poziv tadašnje načelnice Općine Fažana, gospođe Ade Damjanac koja je, nakon što se predstavila, upitala kako smo, kako se nosimo s onim što svakodnevno gledaju kroz izvještaje televizijskih reportera i čitaju u tekstovima novinskih izvjestitelja.


Upitala je kako nam mogu pomoći i izrazila želju da nas posjeti sa svojim suradnicima kao znak solidarnosti s onim što nas je snašlo. Taj susret se ubrzo i dogodio.


Bio je to susret pun emocije, razumijevanja i podrške od ljudi koje smo prvi put vidjeli, koje smo prvi put upoznali! Na tom susretu, uz simbolične poklone iz svoga kraja, iznijeli su želju da bi nam poklonili 400 sadnica voćaka kao simbol solidarnosti i naknade za slomljene živote u prirodi, što smo, naravno, s radošću i s velikom zahvalnošću prihvatili.


Već istoga proljeća sadnice su dopremili te smo jednu od njih zajednički posadili u prostoru našeg dječjeg vrtića, dok su ostale također posađene na tom prostoru, kao i na prostoru našeg DVD-a, a onaj dio koji je bilo nemoguće posaditi je podijeljen građanima. To je bio samo početak jedne divne suradnje, prisjetio se tadašnji gradonačelnik Ivica Knežević.