Prijem kod gradonačelnice

Delničanka Srna Berislava Grgurić zaljubljena je u glumu: LIDRANO je osvojila, trudit će se osvojiti i Akademiju

Marinko Krmpotić

Gradonačelnica Katarina Mihelčić, Srna Berislava Grgurić i Davor Grgurić / Foto M. KRMPOTIĆ

Gradonačelnica Katarina Mihelčić, Srna Berislava Grgurić i Davor Grgurić / Foto M. KRMPOTIĆ

Šesnaestogodišnjakinja je proljetos kao učenica riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića pobijedila na državnom natjecanju LIDRANO u scenskoj kategoriji izvedbom monologa barunice Castelli-Glembay iz Krležine drame »Gospoda Glembajevi«, a pred njom je vježbanje i učenje kako bi upisala Akademiju dramske umjetnosti. I njezin otac Davor, ugledni književnik, konstantno dobiva nagrade i priznanja 


 


DELNICE – U nizu zanimljivih primanja koje posljednjih godinu-dvije organizira delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić, jučerašnje je posebno jer su zbog dobrih rezultata ostvarenih na državnoj razini u različim djelatnostima prijem u Gradskoj vijećnici zaslužili otac i kći – Davor Grgurić i Srna Berislava Grgurić.
Šesnaestogodišnja Delničanka Srna Berislava Grgurić poziv je zaslužila jer je u proljeće ove godine, kao učenica prvog razreda riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića, pobijedila na državnom natjecanju LIDRANO u scenskoj kategoriji izvedbom monologa barunice Castelli-Glembay iz Krležine čuvene drame »Gospoda Glembajevi«. Srna je nakon završene osnovne škole u Delnicama upisala spomenutu riječku gimnaziju, a s obzirom na to da je od malih nogu zaljubljena u glumu i kazalište, obratila se svom profesoru Goranu Krapiću koji je iskazao volju i spremnost omogućiti joj nastup na poznatom školskom natjecanju.


Srna Berislava i Davor na nedavnom susretu heligonkaša kojem je domaćin bilo mjestašce Plešce / Snimio M. KRMPOTIĆ


Jasna vizija


– Odabrala sam tekst monologa barunice Castelli-Glembay što su mnogi smatrali prezahtjevnim zadatkom s obzirom na moju dob. No, nisam željela odustati, marljivo sam radila i pripremala se pa sam najprije pobijedila na gradskoj, zatim na županijskoj razini i potom i na državnom natjecanju koje je održano u Vodicama i na kojem je moj nastup zaslužio, uz nekoliko drugih, najviše ocjene. Krležin tekst odabrala sam sama jer jako volim tog pisca. Tata na to nije imao nikakvog utjecaja, ali sam mu zahvalna na tome što me je od malih nogu usmjeravao ka književnosti i vodio u kazalište u kojem uživam – rekla je Srna Berislava koja, iako je ove jeseni tek krenula u drugi razred Gimnazije Andrije Mohorovičića, već ima jasnu viziju onoga što želi u budućnosti.


Dado i Petra Tomac / Snimio M. KRMPOTIĆ


Otac i kći Tomac nastupit će na Svjetskom prvenstvu u plivanju perajama

 


I dok se otac i kći iz obitelji Grgurić opravdano hvale lijepim rezultatima na polju kulture, otac (Davorin) i kći (Petra) iz obitelji Tomac ovog će tjedna pokušati biti što bolji na Svjetskom prvenstvu u daljinskom plivanju perajama za seniore, juniore i veterane kojem je domaćin Beograd. Davorin i Petra dio su hrvatske reprezentacije koja će na tom natjecanju brojiti dvadesetak članova pri čemu je Petra članica juniorske reprezentacije, a Davorin je jedan od ponajbojih veterana. Petra će nastupiti u utrkama na jednom kilometru i to u kategoriji monoperaja i dvije peraje, kao i u dvije štefete, novoj daljinskoj te klasičnoj. Njoj će natjecanje biti prilika za stjecanje što većeg iskustva i ostvarivanje što boljih rezultata, a Davorin Tomac uvjeren je da u kategoriji veterana ima mogućnosti doći čak i do medalje. U svakom slučaju – sretno!

– Gluma me jako privlači i nastojat ću uz ispunjavanje svih školskih obaveza naučiti što više o glumi. Plan mi je ove godine uključiti se u Gradsko kazalište Kamov, a kroz dodatni rad s profesionalnim glumcima nastojat ću što više ući u svijet glume i stvoriti temelje za kvalitetnu prijavu na Akademiju dramske umjetnosti. Naravno, učinit ću sve da opet što bolje zastupam svoju gimnaziju, a za ovogodišnje sudjelovanje na LIDRANU prijavit ću opet tekst Miroslava Krleže, ovog će to puta biti monolog Marijane iz njegove drame »Vučjak« – najavila je Berislava Srna Grgurić.


Očevi uspjesi


Njezin otac Davor, ugledni hrvatski književnik i trenutačno predsjednik riječkog Društva hrvatskih književnika, gotovo konstantno prima razne nagrade i priznanja od kojih je posljednje posebno priznanje koje je dobio u Krapini, i to već treći put u posljednjih desetak godina, na Danima kajkavske poezije.


– To priznanje, kao i niz ranije dobivenih, guraju me k stvaranju novih dijalektalnih zbirki te nizu drugih aktivnosti kojima je cilj očuvanje našeg zavičajnog govora koji smatram velikom vrijednošću pa se trudim što češće ga predstavljati posvuda po Hrvatskoj. Samo proteklog vikenda to sam učinio na tri pjesničke smotre – u Mošćeničkoj Dragi, Drenovcima (Slavonija) i Bedekovčini (Hrvatsko zagorje). Uz književno stvaralaštvo na očuvanju tradicije radim i na nizu drugih područja poput radijske emisije »Žrjoafka« koja broji već 21 godinu, kao i Festival heligonki, dok su »Kresnice« ove godine održane po petnaesti put, a radio sam i na očuvanju delničke i goranske gastrotradicije promoviranjem poznatih goranskih uskrsnih »nadeuva«, kazao je Grgurić najavivši do kraja ove godine objavljivanje još dviju knjiga.


Delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić čestitala je ocu i kćeri ne samo na ostvarenim uspjesima, već i na činjenici da svako od njih na svoj način pridonosi prepoznatljivosti i ugledu Delnica i Gorskog kotara, što je za svaku pohvalu i putokaz je mnogima drugima.