Suradnja

Davor Grgurić, Dunja Knebl i VitaNeo dali novi život staroj koledarskoj pjesmi

Marinko Krmpotić

»Pr’šle smo z’s zelejna« koledarska je pjesma iz naselja Turke koju su djevojke pjevale na Staru godinu. Pjesmu u duetu izvode Grgurić i Knebl, uz pratnju ravnogorske vokalne skupine VitaNeo, a do vremena njezina izvođenja, u Kupskoj dolini bi trebao biti snimljen i videospotDELNICE – Do kraja ove godine goranski književnik, glazbenik i slikar Davor Grgurić trebao bi zajedno s Dunjom Knebl, poznatom hrvatskom pjevačicom, te ravnogorskom ženskom vokalnom skupinom VitaNeo snimiti videospot za pjesmu »Pr’šle smo z’s zelejna« (Došle smo iz zelenja), za sada jedinu poznatu koledarsku pjesmu s područja Gorskog kotara.


Pojašnjavajući put do snimanja te pjesme i skore izrade videospota, Grgurić nam kaže:


Duet i pratnja


– Prvi sam put tu pjesmu čuo prije jedanaest godina na jednoj školskoj priredbi u Gerovu. Naravno, ostao sam oduševljen i kad je priredba završila, od nastavnika sam saznao za Zoru Turk, ženu iz naselja Turke, zahvaljujući kojoj su i oni saznali za tu pjesmu te je sa školskim zborom obradili. Otišao sam do nje, ona mi ju je otpjevala, a ja sam zabilježio i sve ostale podatke o njoj. Potom sam tu pjesmu dvije-tri godine kasnije poslao poznatoj hrvatskoj etnopjevačici Lidiji Bajuk koja ju je obradila i uvrstila na svoj album »Zipkica« na kojem je obradila hrvatske tradicionalne pjesme. Nakon svega toga ja sam prošle godine stupio u kontakt s Dunjom Knebl, još jednom odličnom hrvatskom pjevačicom etnopjesama, te joj predložio da zajedno snimimo duet. Ona je pristala i nedavno smo, uz zborsku pratnju ženske vokalne skupine VitaNeo iz Ravne Gore, koju vodi Žaklina Majetić Mufić, snimili tu pjesmu u tonskom studiju Roberta Funčića u Rijeci, pojašnjava Grgurić, napominjući da je Funčić i autor glazbeno-vokalnog aranžmana pjesme te da je snimka realizirana pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.


»Ženska« pjesma
– Za tu pjesmu ćemo, nadam se, do kraja godine snimiti i videospot i to u Kupskoj dolini, svakako u mjestašcu Turke iz kojeg ta pjesma, koliko je bar do sada poznato, i potječe. Štoviše, ‘’Pr’šle smo z’s zelenja’’ je možda jedina potpuno sačuvana goranska koledarska pjesma, na kajkavskom govoru sela Turke (na tzv. türkofšken jezíke) u Kupskoj dolini. Prema kazivanju Zore Turk, izvodile su je djevojke u Turkima. One bi se navečer na Staru godinu, 31. prosinca, okupile i krenule u čestitanje. Obilazile su kuću po kuću, sve do posljednje u selu. Ušle bi u hodnik i ispred zatvorenih kuhinjskih vrata zapjevale pjesmu, a tek nakon što bi otpjevale, gazda kuće bi otvorio vrata i darovao im sitan novac. Nakon darivanja slijedila je kratka zahvalna kitica ‘’Lejpa fala od tejga dara’’. Zanimljivo je da se pjesma morala točno, bez pogreške otpjevati. Ako se pogriješilo, smatralo se da to ukućanima donosi nesreću. Tada bi domaćin izgrdio pjevačice i ne bi ih darivao. Dobiven novac djevojke su kasnije međusobno podijelile, rekao nam je Grgurić, dodavši da je pjesma posebna i po tome što su je pjevale – djevojke.


Naime, većinu koledarskih pjesama u Gorskom kotaru, pa i u Hrvatskoj, pjevali su mladići pa je i stoga ova pjesma zanimljiva, neobična i vrijedna svake pažnje.