Povijesno zdanje

Danas se otvara nova brodokupska atrakcija, kreću Dani otvorenih vrata preuređenog Kaštela Zrinski

Marinko Krmpotić

Nakon što su obavljeni radovi na novim sadržajima i novom izgledu postava, do kraja kolovoza posjetitelji će svakog tjedna od utorka do nedjelje od 10 do 16 sati imati priliku besplatno razgledati novi stalni postav Prirodoslovnog muzeja RijekaBROD NA KUPI – Nakon nekoliko godina stanke tijekom koje su obavljani radovi na novim sadržajima i novom izgledu muzejskog postava, Kaštel Zrinski u Brodu na Kupi danas otvara vrata posjetiteljima, i to najprije kroz takozvane Dane otvorenih vrata koji će trajati cijeli kolovoz. Točnije, svakog tjedna tijekom kolovoza od utorka do nedjelje u radnom vremenu od 10 do 16 sati, posjetitelji će besplatno moći razgledati novi stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka »Divljina s pogledom na more« i »Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi«. Klara Bukovac, mag. oec., voditeljica marketinga u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, pojasnila nam je u čemu će sve moći potpuno besplatno uživati posjetitelji tog goranskog postava riječkog muzeja.


Atmosferičan postav


– U stalnom postavu »Divljina s pogledom na more« Primorsko-goranska županija i Prirodoslovni muzej Rijeka posjetiteljima predstavljaju prirodnu baštinu Gorskog kotara – od Kupske doline i krškog podzemlja, preko najvažnijih šumskih zajednica, planine iznad šumske granice, pa sve do neba i oblaka. Postav prikazuje značajke, zanimljivosti i posebnosti prirode goranskog područja, ali i elemente tradicionalnog suživota čovjeka i prirode na ovom području. Izuzetno atmosferičan postav omogućava posjetiteljima da zavire u sićušan svijet mahovina i lišajeva, posjete hladnu i mračnu ponikvu, istraže rudnik, osjete ekstremne vremenske uvjete na planini, iskušaju penjanje na umjetnu stijenu i pri tome otkriju skrivene eksponate ili da čak upoznaju ptice uživo.

U prizemnom dijelu Kaštela Zrinskih uređen je »Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi«, jedan od osam suvremenih multimedijskih interpretacijskih centara na »Kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana«. Svaki Interpretacijski centar ima svoju temu, a tema ovog jest odnos obitelji Frankopana i Zrinskih prema prirodi. Ova oba sadržaja čine iznimnu turističku atrakciju u dvorcu koji datira iz 17. stoljeća, a nalazi se u pograničnom području, na samom ulazu u Hrvatsku iz smjera Slovenije pa će zasigunro biti zanimljiv svima koji dolaze u posjet ovom kraju ili susjednoj Sloveniji, rekla je Bukovac.


Svjetski standardi


Otvaranjem ovog novog muzejskog postava u Kaštelu Zrinski, kao i nedavnim otvaranjem izvrsno uređenog i funkcionalnog prostora Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici, Gorski kotar dobio je ovog ljeta dva iznimno kvalitetna sadržaja, odnosno turističke lokacije koje su rađene po vrhunskim svjetskim standardima i bez dvojbe mogu zadovoljiti i najzahtjevnije turiste i posjetitelje jer na stručan, dojmljiv, dinamičan i moderan način predstavljaju karakteristike života u najplaninskijem dijelu Hrvatske.Oba su objekta uređena i njihov je sadržaj osmišljen kroz sudjelovanje u projektima EU-a koje je uspješno kandidirala Primorsko-goranska županija, koja u ovom slučaju, kao i sve u proces osmišljavanja i realizacije ovih projekata uključene državne institucije, zaslužuje svaku pohvalu s obzirom na to da su stvorene trajne vrijednosti kojima se upotpunjuje turistička ponuda s pričom o tradiiciji i povijesti cijele Primorsko-goranske županije, posebno Gorskog kotara.


U uređenje uloženo 5,2 milijuna kuna


Ukupno je u uređenje i opremanje Kaštela Zrinskih u Brodu na Kupi uloženo oko 5,2 milijuna kuna, od čega je kroz projekte EU-a KRASn’KRŠ i Kulturno-turistička ruta »Putovima Frankopana« osigurano gotovo 4,6 milijuna. Otvaranje je iščekivano s nestrpljenjem jer je već i bivši postav – usprkos nekim manjkavostima koje su u međuvremenu očigledno riješene – bio iznimno kvalitetno napravljen i nudio je istodobno mogućnost uživanja i edukacije, a svemu tomu vrijedan doprinos davale su različite radionice Prirodoslovnog muzeja Rijeka.


Jednostavno, muzejski postav u Kaštelu Zrinskih u vrijeme protekle prisilne stanke nedostajao je mnogima.