Veliki koncert

“Daj 5 za gladnu djecu svijeta”: Humanitarna akcija u Delnicama bliži se svom vrhuncu

Marinko Krmpotić

Foto: A. RUŽIĆ

Foto: A. RUŽIĆ

Inspirirala nas je i motivirala svjetska organizacija Marijini obroci koja djeluje u više od 18 država svijeta – kaže Zoran Majnarić Buco iz sastava ŠtoKaj-Rock, pokretača ove humanitarne akcijeDELNICE – »Daj 5 za gladnu djecu svijeta« naziv je humanitarne akcije koja će svoj vrhunac doživjeti 9. veljače u 19 sati, kad će u Radničkom domu Delnice biti održan istoimeni humanitarni koncert na kojem će se, uz plaćanje ulaznice od pet eura te eventualni dodatni dobrovoljni prilog, nastojati prikupiti što više novca namijenjenog osiguranju hrane za velik broj gladne djece posvuda po svijetu.


Akciju je potaknuo goranski (Delnice i Mrkopalj) retro-rock sastav ŠtoKaj-Rock, a već prvi je prijedlog s razumijevanjem i željom da pomogne prihvatila gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić.


Zahvaljujući tome, u tijeku su pripreme o kojima nam je, kao i o motivima ideje vezane uz ovaj način pomaganja gladnoj djeci, više rekao Zoran Majnarić Buco, jedan od članova sastava ŠtoKaj-Rock.


Porazni podaci
– Inspirirala nas je i motivirala svjetska organizacija Marijini obroci koja djeluje u više od 18 država svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Cilj ove organizacije je spasiti od gladi kao i omogućiti školovanje djeci svijeta, od Južne Amerike pa do Afrike, Azije, dakle – posvuda po svijetu.


Treba znati da podaci UN-a govore da u svijetu, na rukama svojih roditelja, baka i djedova, od gladi svakodnevno umire oko 10 tisuća djece. Organizacija Marijini obroci trenutno brine, i to uz isključivu pomoć darivanja, odnosno donacija dobrih ljudi bogatoga zapadnog svijeta, za oko 2,5 milijuna gladne djece.


I to na način da im svakodnevno, putem svojih volontera, osiguravaju jedan obrok dnevno u školama koje pohađaju. Procjenjuje se da ima oko 63 milijuna djece koje još nitko nije zbrinuo od gladi. Taj bi nas podatak svakako trebao potaknuti na suosjećajnost i djelotvornu solidarnost prema svoj djeci svijeta.


Do osnutka Marijinih obroka milijuni djece nisu uopće pohađali školu jer nisu imali što jesti. Smatramo da ne možemo zatvarati oči i praviti se da nas se to ne tiče. Probajmo samo zamisliti da na našim rukama od gladi umiru naša djeca, unuci, nećaci… Svi smo pojedinačno, ali i kao društvena zajednica, pozvani na ljubav prema bližnjem.


Svakako zapanjuje podatak volontera Marijinih obroka da je dovoljna donacija od samo 22 eura da se osigura prehrana za jedno gladno dijete tijekom cijele godine! Slijedom svih tih činjenica odlučili smo uz pokroviteljstvo Grada Delnica pokrenuti humanitarnu akciju »Daj 5 za gladnu djecu svijeta !«. Nazivom aludiramo na poznati Give me five pozdrav, odnosno na uplatu barem 5 eura na dan humanitarnog koncerta.


Dva dijela


Akcija se provodi u ime i na račun udruge Marijini obroci Hrvatska, kao neprofitne pravne osobe, čiji je osnovni cilj i djelatnost prikupljanje sredstava radi skrbi za gladnu djecu svijeta osiguranjem potrebnih obroka i školovanja.


Cilj nam je skupiti što više financijskih sredstava i pri tome mislimo na državne i privatne firme te obrte, a završni će čin biti humanitarni koncert koji smo zamislili u dva dijela.


Prvi dio bi pokrio starije slušateljstvo koje preferira »lakšu glazbu« kroz ponudu izvedbi klasičnih muzičkih brojeva tamburaškog orkestra iz Sungera – koji su se rado odazvali, zatim kao ponudu svjetskih hitova iz asortimana sada već i šire poznate vokalne ženske skupine DiM koja je također već potvrdila svoje učešće u akciji.


Drugi bi dio bio žešća ponuda i starima i mlađima, s obzirom na to da sastav ŠtoKaj-Rock svira isključivo rock muziku domaćih i stranih izvođača, jednako kao i delnički sastav JOKS koji će također dati svoj obol ovom koncertu.


Poseban gost večeri bit će Goran Orešković. Taj će koncert biti održan 9. veljače u 19 sati u Radničkom domu Delnice – najavio je Zoran Majnarić Buco.